• Informacje na temat:

    deko czy gram jest wicej

Przepisy na temat: deko czy gram jest wicej
  • Orzeźwiający i delikatny

  • Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Nadszedł więc czas na to, by zakisić cebulę i poznać jej smak.

  • Kto nie lubi czekolady, ręka w górę! Jakoś żadnej dłoni nie widzę :) Oczywiście żartuję, z pewnością są osoby (nieliczne), którym smak czekolady nie odpowiada lub, które muszą ograniczać spożycie tego kalorycznego smakołyku na przykład z powodu dbania o szczupłą sylwetkę. Jednak dla większości z nas, czekolada jest jednym z najpopularniejszych, najczęściej zjadanych deserów. Uwielbiamy ją.

  • Jaki użyć tłuszcz do pieczenia.

  • brokuły - zielony zdrowy antyoksydant ale dzieci chcą pomidorową ... rozwiązanie się znalazło inspirowane właśnie tym sposobem podania w jednej już nie istniejącej meksykańskiej knajpce

  • bardzo smaczne i ładnie wyglądające ciasto. Ciasto to ma jakże słodką nazwę: usta Adama, czy kocie oczka, a dlaczego? Gdyż w przekroju biszkopty sklejone powidełkami przypominają usta :-)

  • cos pomiedzy jak w tytule ....

  • To sałatka na piękną cerę i włosy :)

  • Kalafior to jedno z tych warzyw, które należy do pokarmów roślinnych o najsilniejszym potencjale antynowotworowym. Jego wnętrze kryje witaminy i mikroelementy wspomagające także układ pokarmowy. Podobnie jak brokuł jest niskokaloryczny, przez co śmiało można jeść dowolne ilości, będąc na diecie. Najczęściej na stołach króluje jako dodatek okraszony masłem i bułką tartą lub jako składnik zup wielowarzywnych. Ja dzisiaj postawiłam go w roli głównej, upiekłam na złoto i przyrządziłam aksamitny...

  • Święta zbliżają się dużymi krokami Zabiegani, zapracowani, staramy się, by nasze świata były udane, niepowtarzalne, pełne magii i uroku. Co zrobić, by takie były? Czy sekret udanych świąt tkwi w kulinarnych cudach, czy może istnieje zupełnie inna nieznana nam strona magicznych świąt? Myślę ,że przepis na udane święta powstaje samoistnie, nie można go stworzyć i zaplanować, zapisać krok, po kroku. Pełna lodówka i dwanaście potraw nie zapewni nam atmosfery świąt.

Artykuły na temat: deko czy gram jest wicej
  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Z pozoru pieczywo tostowe ma same zalety – nie psuje się, nie wysycha i bardzo długo nadaje się do spożycia. Tylko czy tak właśnie powinien zachowywać się chleb? W jaki sposób jedzenie takiego pieczywa wpływa na nasze zdrowie? Fot. 123RF/Picsel "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to uwierzyć, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że statystyczny...

  • Jeszcze niezbyt znana w Polsce truskawkowa gruszka to tropikalny owoc, występujący głównie w Azji i w Ameryce Południowej. Zwany jest także smoczym owocem lub częściej - pitają. Poznajcie zatem jego zdrowotne oraz kulinarne zastosowanie. Fot. 123RF/Picsel Pitaja to owoc niektórych gatunków kaktusa. Co interesujące, kwitnie tylko w nocy-kwiaty są duże, białe i pięknie pachną. Stąd jest znana jako księżycowy kwiat lub królowa nocy. Ze względu na gabaryty, przypominające owoce pochodzące z...

  • Miłośnicy zdrowego odżywiania zwariowali na jej punkcie. Ma w niezwykły sposób wpływać na nasz organizm, uwalniając go od wielu przykrych dolegliwości. Czym jest kombucha i dlaczego warto włączyć ją do diety? Fot. 123RF/Picsel W ostatnich latach sklepy ze zdrową żywnością w Stanach Zjednoczonych zaczęły zapełniać się produktami przygotowanymi na bazie kombuchy. Trend ten powoli zaczyna docierać również do Polski, zdobywając coraz większe zainteresowanie. Tymczasem na Dalekim Wschodzi kombuchę...

  • Roślina ta była obowiązkowym elementem w apteczkach naszych babć. To właśnie dzięki niej, mimo braku nowoczesnych lekarstw, mogły sobie poradzić w wieloma damskimi przypadłościami. Dzisiaj, czerpiąc z wiedzy przodków, możemy zupełnie odmienić swoje życie. Fot. 123RF/Picsel Najpewniej  nazwa przywrotnik pospolity większości z nas nie kojarzy się z niczym konkretnym, ani nie nasuwa żadnych skojarzeń. Jednak prawdopodobieństwo, że spotkaliśmy tę roślinę podczas spaceru jest wyjątkowo wysokie,...

  • Orzech koksowy oraz pozyskany z niego olej, to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia, w tym miażdżycy . Z tego względu osoby dbające o poziom cholesterolu powinny ograniczyć ich spożywanie. Olej kokosowy jest obecnie bardzo modnym tłuszczem, chętnie wykorzystywanym powszechnie w kuchni. Natomiast orzech kokosowy, a właściwie wiórki kokosowe są częstym dodatkiem do deserów i słodkich koktajli. Ich walory smakowe...

  • Znamy najnowsze wyniki badań wieprzowiny. Okazuje się, że w porównaniu z sytuacją sprzed 20 lat jakość tego mięsa znacznie się poprawiła. Ma więcej dobrze przyswajalnego żelaza oraz witamin, a mniej sodu, kalorii i cholesterolu. Zaraz się zacznie! Prezenty, porządki, tłumy w sklepach - nieodłączny element przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Aby w tym roku nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę, warto zrobić plan. Również w zakresie samej kolacji wigilijnej oraz dań i przekąsek na...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza białkiem i...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku z pewnością zauważył, że poza białkiem i żółtkiem...

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Czy sól jest szkodliwa?      Fot. ©123RF.COM/PICSEL Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponaddwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie (która wynosi 5 g - to mniej więcej 1 łyżeczka). Sama sól, jeśli nie przekraczamy normy, nie będzie dla nas szkodliwa. Jednak w nadmiarze może przyczyniać się do nadciśnienia, zwiększać ryzyko zawału serca czy udaru...