• Informacje na temat:

    danie z sliwki suszonej i boczku

Przepisy na temat: danie z sliwki suszonej i boczku
  • Wielkanocne pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach

    Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez aromatycznych wędlin. Wśród półmisków mięs pierwsze skrzypce gra biała kiełbasa, pasztet i boczek. Boczek serwować można jako pełnoprawną wędlinę, ale jego plastry sprawdzą się także w formie dodatku do świątecznych przekąsek. Poznajcie najlepsze pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach.

  • Sprawdzony przepis na "Śliwki w boczku"

  • Grillowe wariacje – pomysły na mniej oczywiste dania

    .... Przed podaniem posyp świeżym tymiankiem. Camembert z gruszką i kabanosem Sposób przygotowania Kabanosy skrop oliwą i posyp przyprawą grillową. Gruszki dokładnie umyj i przekrój wzdłuż(...) w boczku Sposób przygotowania Bakłażana pokrój w poprzek w plastry, dopraw solą. Odstaw na ok. 10 minut, aż puści sok. Osusz plastry ręcznikiem papierowym. Grilluj bakłażana po obu stronach, aż...

  • Idealne na ciepło i zimno jako zakąska pod wódeczkę :)

  • Przepis na pyszny bigos

    Najpopularniejsze danie jednogarnkowe...

  • Ciekawy przepis, który sprawdzi się na każdym przyjęciu.

  • Naleśniki wytrawne

    Zapiekane ślimaczki ze śliwką i szpinakiem Składniki dla 4 osób: Ciasto: 2 szklanki mleka  szklanka mąki pszennej  2 jajka olej sól Farsz: 12 plastrów boczku 15 dag tartego parmezanu(...), plastry boczku i szpinak, zwijaj w rulony, odkrój końce. Naleśniki pokrój w równe części, układaj w naczyniu żaroodpornym. 2. W rondelku rozgrzej masło. Dodaj mąkę, smaż chwilę. Wlej mleko, gotuj...

  • Uwielbiam smak pieczonego boczku,a z dodatkiem śliwki smak jest super. Smaczna i szybka przekąska.

  • Nie jedz indyka w święta!

    ..., - 4 żółtka, - gałka muszkatołowa, - 1 kg brukselki, - 50 g wędzonego boczku, - 400 ml bulionu drobiowego, - łyżka mąki ziemniaczanej, - 3 łyżki octu balsamicznego, - pietruszka do dekoracji(...) cebule. Po połowie czasu pieczenia polewać pierś przygotowaną mieszanką. Obrane marchewki gotować 15 minut w osolonej wodzie. Pokroić w plasterki. Krótko przed podaniem podsmażyć je na tłuszczu...

  • Przepis wart wypróbowania: "Śliwki w boczku na melonie"

Artykuły na temat: danie z sliwki suszonej i boczku
  • Mięsa z suszonymi owocami

    ...tym czasie ostrożnie zerwij folię z wierzchu mięsa i podpiecz jeszcze chwilę, aż orzechy się zarumienią. Danie podawaj na podgrzanym półmisku, oprószone ziołami. Pierś kurczaka w sosie bakaliowym(...) i resztę przypraw, wlej ocet. Całość gotuj na małym ogniu, często mieszając. Gotowym sosem polej kurczaka. Śliwki w boczku Składniki: paczka suszonych śliwek, 20 dag sera koziego, 20 dag wędzonego...

  • Karp, uszka, barszcz - to zapewne pierwsze skojarzenia na myśl o świątecznym jedzeniu. A suszone owoce? To przecież one od wieków odpowiadają za polskie wigilijne smaki i zapachy. Przekonaj się, w jak znakomity sposób można je wykorzystać w trakcie zbliżającej się świątecznej uczty. „Suszenie to jedna z najstarszych, naturalnych metod utrwalania żywności. Umożliwia ona dłuższe przechowywanie żywności przy jednoczesnym zachowaniu jej intensywnego smaku i aromatu składników", opowiada Iwonna...

  • Jabłko - smak jesieni

    ...spożycia, do sałatek i na kompoty. Boczek faszerowany jabłkami Składniki: 2 kg boczku, cebula, 5 kwaśnych jabłek, sok z cytryny, garść suszonych śliwek bez pestek, kilka goździków, szklanka(...). Danie podawaj z surówką z białej kapusty. Pieczony schab nadziewany jabłkami Składniki: 1 kg schabu bez kości, 3 twarde jabłka, cytryna, 3 ząbki czosnku, kilka goździków, majeranek, tymianek...

  • Doniczki ze świeżymi ziołami na stałe zazieleniły półki supermarketów czy stoisk z warzywami. Wszyscy zasmakowali w świeżej bazylii czy oregano, ale wybór jest już znacznie bogatszy. Wiele osób jest przyzwyczajonych do ziół suszonych, ale kiedy otworzymy się na te świeże, raczej już na stałe zagoszczą one na naszych stołach. Czym różnią się od siebie zioła świeże i suszone? Kiedy i jak je stosować? Oto kilka prostych porad: Najważniejsza różnica między ziołami świeżymi a suszonymi jest taka,...

  • Dwa w jednym

    ...) Czas przygotowania: 3,5-8,5 godziny Poziom trudności: Składniki: 12 szalotek obranych i pokrojonych w łódeczki, 400 g pieczarek oczyszczonych, pokrojonych w plasterki, 4 plastry boczku(...) pokrywką, pozostaw w piekarniku 3 godziny. Jeżeli używasz wolnowaru, gotuj w nim żeberka pod przykryciem ok. 8 godzin. Przed podaniem usuń tymianek i liście laurowe. Podawaj ze świeżym pieczywem...

  • Dania kuchni włoskiej cieszą się w Polsce popularnością nie od dziś. Jak wskazuje „Raport 2013, Rynek Gastronomiczny w Polsce”, smaki pochodzące z kraju pizzy i makaronów, odpowiadają bardzo szerokiej rzeszy konsumentów. Pizza powoli staje się w naszym kraju potrawą narodową. Wszyscy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że danie to pochodzi z Włoch. Ale czy wiedzą, że było także ulubionym przysmakiem polskiego króla?Korzenie pizzy sięgają starożytności, jej pierwowzór podawali już...

  • Cukinia - jak ją przyrządzić?

    ..., a cebulę w piórka. Cebulę wrzuć na 2 łyżki rozgrzanej oliwy, dodaj cukinię i chwilę podsmaż. Całość skrop sosem sojowym. Następnie dodaj miód i 3 łyżki wody oraz rozmaryn. Danie duś 10 minut. Dopraw(...) Składniki: 20 dag boczku, 50 dag mięsa mielonego, 50 dag małych ziemniaków, jajko, szczypiorek, pół szklanki bułki tartej, sól, pieprz, olej, cukinia, kilka koktajlowych pomidorków, jogurt...

  • Wiemy już, kto pojedzie do Parmy, aby spędzić 3 wyjątkowe dni w 3 gwiazdkowym hotelu, zwiedzić najpiękniejsze zakątki miasta i wziąć udział w indywidualnych warsztatach kulinarnej Akademii Barilii! Bardzo dziękujemy za wszystkie przesłane do nas propozycje na wakacyjne dania z makaronem w roli głównej. Zaskoczyliście nas pomysłowością i wyczuciem smaku. Długo zastanawialiśmy się komu przyznać nagrodę główną. Spędziliśmy kilka dobrych godzin na pertraktacjach, momentami nawet drobnych...

  • Lekkie obiady z kurczakiem

    Składniki na 4 porcje: 4 udka kurczaka, łyżka masła i oliwy, 6 dag boczku wędzonego, 25 dag śliwek suszonych rodzynków i migdałów, 3 goździki, kawałek cynamonu, 50 ml śliwowicy, sól, pieprz...

  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Ich dostępność powoduje, że coraz częściej decydujemy się po nie sięgać. Jemy je, bo pani w telewizji powiedziała, że są zdrowe, nie pytając czy to prawda. Wybiegasz rano z domu, nie jedząc śniadania i nie zabierając nic ze sobą do przegryzienia. Czujesz ssące uczucie w żołądku, więc kupujesz suszone owoce, myśląc, że będzie to najlepszy dla ciebie wybór. Ale czy tak jest na pewno? Panuje...