• Informacje na temat:

    danie z resztek wędlin

Przepisy na temat: danie z resztek wędlin
  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Żywności, najczęściej wyrzucamy pieczywo. W tym roku zmieniła się kolejność wędlin i warzyw - wędliny wyrzucamy częściej niż warzywa. Potem są owoce, nabiał. Dlaczego właściwie pozbywamy się(...) trendem na świecie, także w Polsce zaczynają pojawiać się związane z tematem akcje. Podczas Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego wspólnie gotowano zupę z resztek, tzw. zupę disco. Hipermarkety, ze względów...

  • Dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dobre zarówno jako przekąska i danie główne.

  • Zapiekanka ryżowa to danie typu „sprzątanie lodówki” i „nie marnuję jedzenia”, i jeszcze „zużyję resztkę startego żółtego sera/ugotowane warzywa/ugotowany ryż/otwarty słoiczek koncentratu pomidorowego”. Każdy może dopisać tu własne „zużyję”! Ale oczywiście można też zrobić ją od podstaw, gotując i smażąc po kolei składniki, otwierając nową puszkę pomidorów i ucierając świeżo zakupiony ser. Zapewniam, że w każdym przypadku będzie smacznie!

  • W kuchni nic się nie powinno zmarnować.. Oto prosta i smaczna zapiekanka.

  • Do tego można użyć dowolnego makaronu, ja zazwyczaj używam tego, którego nie wykożystałam w wcałości do zupy. dlatego nazwa zapiekanka z resztek:) im więcej makaronu tym więcej ludzi się naje, ale ostrzegam to bardzo sycące. Jak daję wegete to nie daję już soli bo byłoby za słone. :) mozna to jeśc z keczupem :)

  • Nie warto wyrzucać warzywnych obierek, mieści się w nich tyle wartości! Ugotujcie sobie z nich bulion - półprodukt do dalszego wykorzystania w kuchni - do zup, sosów i co tam jeszcze wpadnie Wam do głowy. I żeby nie było - to nie jest skąpstwo, tylko wyraz szacunku do tych pozornych resztek.

  • Zostało mi trochę mięsa z rosołu i wykorzystałam je w tej szybkiej zapiekance

  • Pomysł na to jak wykorzystać resztki ciasta - trufle z pokruszonego ciasta z dodatkiem mascarpone, wiórków kokosowych, orzechów, rozpuszczonej czekolady. Nie podaję dokładnych proporcji, tylko składniki, bo ich ilość zależy od tego ile macie ciasta, chodzi o to, żeby masa była zwarta i można było z niej ulepić kulki.

  • Zostały mi ciasta jakie piekłam na święta,powstały pyszne bajaderki,które posmakują na pewno wszystkim:)

  • Szybko, tanio i smacznie to najszybsze okreslenie dania, które powstaje na patelni z resztek lub ze skladników, które wlasciwie zawsze mamy w domu. Najlepiej mi smakuje z kielbasa grillowa, ale mozna tez uzyc kazdej innej.

Artykuły na temat: danie z resztek wędlin
  • Za dużo zapasów? Przepisy zero waste na wykorzystanie wędlin, które zostały po świętach

    Bez względu na nasze starania, nie uda nam się dokładnie obliczyć, ile jedzenia potrzebujemy na śniadanie Wielkanocne. Święta dobiegają końca, a nasza lodówka wciąż pęka w szwach? Oto kilka pomysłów na wykorzystanie wędlin, które zostały po rodzinnym posiłku!

  • W większości polskich domów po świętach lodówki pękają w szwach. Wędliny, sery, resztki pieczeni, sporo pieczywa - zdarza się, że produkty te trafiają do kosza, chociaż nie są zepsute i można je ponownie wykorzystać do przygotowania smacznych i sycących dań. Jak to zrobić? Chętnie podpowiemy! Pomysł nr 1: BigosPolacy uwielbiają proste i pożywne dania jednogarnkowe. Dlatego aromatyczny bigos czy sycący gulasz to doskonały sposób na wykorzystanie resztek! Jeśli po świętach zostało ci sporo...

  • Sposób na mądre gospodarowanie żywnością w Twoim domu

    Czy zdarzyło ci się kiedyś wyrzucić coś do jedzenia? Bez wątpienia tak. Resztka śmietany, z którą nie wiadomo, co zrobić, chleb, zepsuty owoc, wędlina, która zbyt długo leżała w lodówce i zaczęła „interesująco” pachnieć…

  • Wygraj jedną z trzech książek Jagny Niedzielskiej "Bez resztek", dzięki której nauczysz się kuchni zero waste. Polacy wyrzucają ponad 30% swoich zakupów spożywczych. Najwięcej marnujemy pieczywa, wędlin, owoców, warzyw, nabiału. Jest jednak sposób, żeby temu przeciwdziałać! Książka Jagny Niedzielskiej podpowie ci jak robić zakupy, przechowywać żywność i gotować, aby nic się nie zmarnowało. Jeśli chcesz wygrać jeden z trzech egzemplarzy książki, odpowiedz na pytanie konkursowe zamieszczone w...

  • Coś pysznego z (niemal) niczego

    Gołąbki z wędzonką Składniki na 4 porcje: główka białej kapusty, 30 dag mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego lub drobiowego), 30 dag resztek wędlin: wędzonej szynki, boczku lub kiełbasy, 2 cebule(...) minut Porcja: 460 kalorii Ratatuja Składniki na 4 porcje: 20 dag resztek wędlin: szynki, boczku, 2 cukinie, bakłażan, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, żółta i czerwona papryka, zioła prowansalskie...

  • Polacy wyrzucają ponad 30% swoich zakupów spożywczych. Najwięcej marnujemy pieczywa, wędlin, owoców, warzyw, nabiału. Jest jednak sposób, żeby temu przeciwdziałać! Jak żyć i gotować w duchu #zero waste radzi Jagna Niedzielska w swojej książce „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia". Książka ukaże się 16 stycznia 2019 roku. Gotowanie zero waste to smaczne jedzenie, oszczędność, ekologia i brak wyrzutów sumienia! Bo wyrzucanie jedzenia to nie tylko problem...

  • Kilkudniowy makaron może nawet zabić

    Dobra gospodyni nie wyrzuca resztek. Z nadmiaru ugotowanych do zupy klusek wyczaruje sałatkę lub zapiekankę. I nie ma w tym nic złego! Śmiało możesz tak robić - pod warunkiem, że będziesz właściwie(...).  Uda się jej to, jeśli odstawimy danie w temperaturze pokojowej na kilka godzin lub, co gorsza - dni. Im dłużej stoi, tym bardziej robi się groźne! "Przetrzymane" w temperaturze pokojowej jedzenie...

  • Mamy dobrobyt, sklepowe półki uginają się od ciężaru wędlin i mięs. Jednak czy faktycznie sklepowe mięso jest takie dobre? Czy wędliny dostępne w sklepach są zdrowe? FOT. 123RF.COM/PICSEL Mięso na wędlinę - fakty Z 1 tony mięsa można wykonać około 850 kg wędliny - bardzo dobrej jakości wyrób wędliniarski (bez żadnych ulepszaczy), który możemy bez obaw zjeść sami albo podać dzieciom. W tradycyjnej kiełbasie może się znajdować aż 95 proc. mięsa wieprzowego, pozostałe 5 proc. to przyprawy, sól i...

  • Wszystkie smaki pod przykrywką

    Ich przygotowanie jest praktyczne, ekonomiczne, bo możemy wykorzystać resztki warzyw, mięs, wędlin zalegających w lodówce. Nie jest jednak proste. Wrzucając "na oko" różne składniki trzeba mieć(...), jako wkładu białka - mięsa pokrojonego na kawałki, by nie trzeba było do jedzenia używać innych sztućców, jak łyżka lub widelec. Możemy użyć wędlin, także pokrojonych w kostkę, talarki, słupki...

  • Często się zdarza, że w lodówce zostają nam produkty, na które nikt nie ma ochoty, ani pomysłu. Bo niby co można zrobić z resztkami kaszy, ryżu czy ziemniaków z obiadu, suchym chlebem lub pojedynczymi plasterkami sera czy wędlin? Co robić z resztkami zanim się zmarnują?   Fot. 123RF.COM/PICSEL Mięso i wędlinyKupiliśmy wędlinę i nie została do końca zjedzona. Co można z niej zrobić? Okazuje się, że jest na to wiele pomysłów. Tylko uwaga: Wykorzystujemy wyłącznie produkty nadające się do...