• Informacje na temat:

    danie z cukinią i bakłazanem

Przepisy na temat: danie z cukinią i bakłazanem
  • Bakłażan i cukinia

    Quiche z cukinią Składniki: Ciasto: 250 g mąki, 120 g masła, 1 jajko, szczypta soli, 1 łyżka zimnej wody. Farsz: 150 g szynki gotowanej, 100 g tartego żółtego sera, 150 g gęstej śmietany, 3 jajka, świeży tymianek, 2 młode cukinie. Sposób wykonania: Składniki na ciasto połącz ze sobą, zlep w kulkę i odstaw na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, przełóż je do...

  • Jak cudowne jest to danie można przekonać się robiąc je na najbliższy obiad. Bogactwo smaków i aromatów, taka jest chińska kuchnia. Moje danie jest nieco spolszczone, sama zrobiłam a'la sos (black bean garlic).

  • Baba Ghanoush - wyjątkowy smak pasty z bakłażana

    .... Traktowana jest bowiem jako przystawka. W Egipcie bywa z kolei serwowana jako danie główne z ziarenkami owocu granatu. W Polsce zastosowanie pasty z bakłażana jest podobne do tego w krajach...

  • Sezon na cukinie i bakłażana trwa w najlepsze:) Korzystajmy więc póki co...dzisiaj czysta klasyka, ale smak powala, rewelacja...dlatego piszę ten przepis. Danie przygotował mój T. wczoraj na obiad. Bardzo sycąca. Polecamy:)

  • Grillowe wariacje – pomysły na mniej oczywiste dania

    .... Przed podaniem posyp świeżym tymiankiem. Camembert z gruszką i kabanosem Sposób przygotowania Kabanosy skrop oliwą i posyp przyprawą grillową. Gruszki dokładnie umyj i przekrój wzdłuż...

  • Warzywna zapiekanka - świetny dodatek do mięsa z gilla.

  • Proste dania na cały tydzień

    Przekładaniec z bakłażanem Sposób przygotowania 1. Bakłażany, papryki i cukinie umyj, pokrój w plastry. Posyp ziołami, polej olejem sezamowym, odstaw na kwadrans.  2. Rozgrzej olej, smaż na nim z obu stron plastry warzyw. Odkładaj je na ręcznik papierowy, by je osączyć. Układaj warzywa naprzemiennie, jedne plastry na drugich. Udekoruj bazylią. Podawaj jako przystawkę lub dodatek do drugiego...

  • Sycące i smaczne danie na obiad.

  • Przepisy Ani Starmach na dania w 25 minut

    Tarta z cukinią, kabaczkiem i kozim serem Oj, ta tarta jest grzechu warta! Szczególnie jeśli, podobnie jak ja, jesteś fanem grillowanych warzyw. Cukinia i kabaczek to małżeństwo bardzo zgodne(...) tysiące razy? Opuść to miejsce i skieruj się w stronę własnej kuchni. Daj się oczarować lekkiej sałatce z łososiem, winogronami i miodowym sosem. Jestem pewna, że jeśli podzielisz się z kimś tym daniem...

  • Danie jest niezwykle proste i szybkie, a przy tym oczywiście przepyszne. Najlepsze w nim jest to, że można robić je wedle własnych upodobań, wystarczy urozmaicić je ulubionymi warzywami i przyprawami. Moją wersję zrobiłam z moimi ulubionymi warzyw, czyli bakłażanem i cukinią. Z dodatkiem mnóstwa curry

Artykuły na temat: danie z cukinią i bakłazanem
  • Zapiekanka z cukinią i bakłażanem

    Takie jajka można podawać na ciepłe śniadanie lub jako szybkie danie obiadowe. Zamiast cukinii i bakłażanów możesz dodać pieczarki, duszony szpinak albo gęsty sos pomidorowy.

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • ..., które na pewno okażą się inspirujące w letnich, kulinarnych poszukiwaniach! Na początek przygotujmy pyszne faszerowane cukinie z kurczakiem i pieczarkami. To danie nie tylko świetnie smakuje, ale(...) urozmaicenie letniego menu. Takie aromatyczne danie sprawdzi się idealnie zarówno na obiad, jak i kolację. W sierpniu rozpoczynają się także zbiory bakłażana . To pyszne warzywo, nazywane również...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...

  • Bakłażan - najlepszy w sierpniu

    Niektórzy nie przepadają zanim, bo bakłażan nie jest aromatyczny, bywa mdły, nijaki w smaku. Dlatego zawsze trzeba go dobrze przyprawić, np. kurkumą, kminkiem, pieprzem, curry. Najlepiej łączyć go z innymi warzywami. Wyśmienicie smakuje w duecie z papryką, pomidorami, cukinią, kurkami. Młode bakłażany jemy ze skórką. W niej i tuż pod nią jest sporo cennych składników. Bakłażany można piec, smażyć...

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • Zapiekanka z cukinią

    Zamiast cukinii można użyć bakłażana. Danie będzie jeszcze smaczniejsze, ale bardziej pracochłonne, bo plastry bakłażana, przed przełożeniem mięsem, należy przesmażyć na oliwie.

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Cukinia, dynia i spółka

    Smaczne, pełne witamin i składników mineralnych. Zaproś je do stołu, bo warto!

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

Wideo na temat: danie z cukinią i bakłazanem
  • Faszerowany bakłażan

    faszerowanego - w kilka chwil przygotujecie przepyszne danie, które posmakuje wszystkim!

  • Warzywne i owocowe dodatki z grilla według Beaty Śniechowskiej

    Grillować można nie tylko kiełbaski, kurczaka czy wołowinę, ale również pyszne i soczyste warzywa i owoce. W "Dzień Dobry TVN" zwyciężczyni drugiej edycji programu "MasterChef" Beata Śniechowska przygotowała różne owocowe i warzywna potrawy z grilla. Na stole pojawiły się takie dania, jak: grillowana chałka z truskawkami „balsamico”, ananas z grilla i lodami kokosowymi, grillowany bakłażan z pikantnym tatarem z cukinii i serem halloumi oraz sałata rzymska z grilla z wegańskim majonezem i...