• Informacje na temat:

    danie tajskie curry

Przepisy na temat: danie tajskie curry
  • Curry według Aleksandry Kwaśniewskiej

    Aleksandra Kwaśniewska poleca green curry, tajskie danie, w którym rozsmakowała się podróżując do Azji. Zdradza również, czy stosuje dietę oraz co jest jej największą słabością kulinarną.

  • Tajskie dyniowe curry z warzywami to doskonałe bezmięsne danie. Dość ostre, aromatyczne, niezwykle bogate, pożywne i smaczne – nie bez przyczyny kuchnia Tajlandii w całym świecie słynie z owej “smaczności”. Bazą gęstego sosu curry jest mleko kokosowe połączone z musem dyniowym, a w sosie zanurzone są ziemniaki i zielony groszek. Doskonałe dopełnienie potrawy stanowią podane na wierzchu podsmażone boczniaki. Ostrość dania można regulować ilością dodanej czerwonej pasty curry. Tajskie dyniowe...

  • Zupa tom yum - ulubione danie kuchni tajskiej Pascala Brodnickiego

    Ulubionym daniem kuchni tajskiej kucharza Pascala Brodnickiego jest zupa tom yum. "Azjaci korzystają ze świeżych, lokalnych produktów" - mówi PAP Life Brodnicki.

  • Bardzo pikantne i bardzo smaczne danie idealne dla osob nie jedzacych miesa.

  • Szybkie dania jednogarnkowe

    ...pomidory. Gulasz ewentualnie przypraw do smaku solą i pieprzem. Duś jeszcze 2-3 min, by pomidory się przygrzały.    Tajskie złociste różyczki 1. Zagotuj litr osolonej wody. Kalafior podziel na(...).   2. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Orzeszki podpraż na suchej patelni. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z curry, cynamonem i sosem sojowym. Dopraw sporą szczyptą...

  • Dla miłośników ostrych smaków. Podajemy z makaronem lub ryżem :)

  • Rendang - najsmaczniejsze danie na świecie

    Rendang to indonezyjskie danie, które zostało okrzyknięte najsmaczniejszym daniem na świecie. Duszona na wolnym ogniu wołowina z mleczkiem kokosowym i bogatym zestawem przypraw otwiera listę najsmaczniejszych dań, wśród których prym wiedzie kuchnia azjatycka.

  • Uwielbiam nasze polskie schabowe, ale nie wyobrażam sobie smażenia ich przy 30 stopniach!. Wolę poszukać szybszych rozwiązań. Czas wykonania tego pysznego dania zamyka się w 25 minutach łącznie z przygotowywaniem.

  • Kurczak na letni obiad

    Tajskie przyprawy, świeże zioła i śródziemnomorskie warzywa, a do tego piersi, pałki lub udka i... pyszne wakacyjne danie gotowe!

  • Wypróbowany przepis na "Danie tajskie z wieprzowiną"

Artykuły na temat: danie tajskie curry
  • "W mojej tajskiej kuchni"

    ...​W książce "W mojej tajskiej kuchni" znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni.

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • Zielone curry z soczewicy

    Soczewica wcale nie musi być tylko niewielkim dodatkiem do obiadu, może stanowić jego podstawę. W daniu carry w stylu orientalnym znakomicie prezentuje się w roli głównej. Ostry smak zielonej pasty curry można delikatnie złagodzić dodając nieco mleka kokosoweg, bulionu warzywnego lub ewentualnie wody do rozgrzanej patelni.

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Krewetki marynowane w czerwonym curry

    Składniki: 1 puszka (400g) mleka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry ½ czerwonej cebuli, drobno posiekanej 25g świeżych liści kolendry Sok z 1 limonki 2-3 łyżki oleju rzepakowego Sól i świeżo mielony pieprz 900g krewetek, z ogonkami Przygotowanie: 1. Nagrzej grill. Połącz mleko kokosowe, pastę curry, cebulę, kolendrę, sok z limonki I olej w dużej misce. Dopraw do smaku...

  • Tajlandia to jeden z najciekawszych azjatyckich kierunków na wakacje. Państwo nazywane Krainą Uśmiechu zachwyca wyjątkowymi krajobrazami, pięknymi plażami, ciepłymi wodami, w których kryją się rafy koralowe, a także wyśmienitą kuchnią. Fot. 123RF/Picsel Na szczególną uwagę zasługują zwłaszcza lokalne dania, które znacząco różnią się od posiłków, jakie na co dzień jada się w Polsce. Jakich potraw warto spróbować w Tajlandii? Podstawa tajskiej kuchni - phad tai i tom yam W Tajlandii obowiązkowo...

  • Orientalna podróż

    ...kukurydzy konserwowej, 2/3 szklanki zielonego groszku (mrożonego lub z puszki), po szczypcie curry, mielonego imbiru, kardamonu, kozieradki, kolendry, gałki muszkatołowej, cynamonu, papryki, kurkumy(...) danie dopraw do smaku solą i pieprzem. Rada: Możesz sama przyrządzić bardzo popularną w Indiach przyprawę Garam Masala. Na mocno rozgrzanej, suchej patelni upraż 1 łyżkę czarnego pieprzu w ziarenkach...

  • W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni! Przemierzając Tajlandię, Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne receptury. Obrała kilogramy krewetek, pokroiła góry warzyw i wróciła, by podzielić się tym, czego się...

  • Dwa w jednym

    .... Kokosowe curry z wołowiną (dla 4 osób) Czas przygotowania: 3 godziny Poziom trudności: Składniki: 1 kg łopatki wołowej pokrojonej na mniejsze kawałki, 2 łyżki tajskiej żółtej pasty curry(...)Nie ma takiej kuchni, w której nie znalazłby się jednogarnkowy klasyk. We francuskiej to boeuf bourguignon, w indyjskiej różne rodzaje curry, u nas bigos. Żeberka wołowe po burgundzku (dla 4 osób...

  • Możesz być pewien, że w Tajlandii, kraju, gdzie każdy wita cię uśmiechem, zostaniesz także dobrze nakarmiony. Ojczyzna przepysznych curry to raj dla wszystkich miłośników dobrej kuchni, którzy z zagranicznych wojaży najbardziej lubią przywozić kulinarne pocztówki. Fot. materiały prasowe Tajlandia już od wielu lat przyciąga turystów niezwykle bogatą kulturą, interesującą historią oraz zjawiskowymi widokami. Każdy kto był tam chociaż raz doskonale wie, że w tym zakątku świata znajdziemy niemal...

Wideo na temat: danie tajskie curry
  • Azjatycki, pikantny przysmak

    Bartosz Polak zaprezentował przepis na tajskie curry przygotowane z polskich warzyw sezonowych. Połączenie aromatycznej pasty, mleka kokosowego oraz warzyw tworzy wyjątkowe danie. Zaletą potrawy jest możliwość eksperymentowania ze składnikami, które można łączyć dowolnie, według upodobań. (Źródło: TVP/x-news)

  • Orzechowa kuchnia Macieja Szaciłły

    Maciej Szaciłło przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z orzechami. Szaciłło przyrządził curry z nerkowcami, tajską sałatkę z tofu i roszponki, pilaw z pistacjami i orzechami nerkowca, a na deser zrobił czekoladki z orzechami. (DDTVN/x-news)