• Informacje na temat:

    dania ze slodkiej kapusty

Przepisy na temat: dania ze slodkiej kapusty
  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    Dziś pak choi (czyt. pak czoj), nazywana też pakczoj lub bok choy (czytaj bok czoj) uprawiana jest w całej Azji, Europie i Ameryce. Jest to odmiana białej kapusty właściwej. Jak kupować(...). zamiast szpinaku czy jarmużu) oraz jako składnik zup. Właściwości zdrowotne 100 g (mała główka) kapusty pak choi pokrywa: 190 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która poprawia stan...

  • Obecność kapusty w naszej rodzimej kuchni zawdzięczamy Hunom i Mongołom. To właśnie oni sprowadzili do Europy to warzywo, które dość szybko stało się ulubieńcem mieszkańców starożytnej Grecji. W Polsce kapusta zadomowiła się na stałe w XIV wieku. Kapusta jest leczniczym i niskokalorycznym warzywem. Posiada sporą ilość witamin i składników mineralnych, więc warto po nią sięgać w szczególności, że jest warzywem tanim i dostępnym przez cały rok. Wracając do tematu, nie wiem czy znacie zupę ze...

  • Smaczne dania obiadowe

    ...cebulę. Wymieszaj. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Włóż kapustę i gotuj chwilę, ostudź, obierz z liści, kładź na nich porcje farszu, zawiń.  2. Dno garnka wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty...

  • Bardzo lubię łazanki,te powstały z tzw.odzysku.Wcześniej robiłam gołąbki,została mi kapusta,szkoda wyrzucić..więc ugotowałam do miękkości...a dalej w przepisie. Serdecznie polecam:)

  • Smaczne dania obiadowe

    ..., przypraw solą i pieprzem. Farsz wyłóż na liściach kapusty i zawiń. Możesz związać sznurkiem. Ułóż gołąbki w garnku, podlej wodą i gotuj ok. 45 minut pod przykryciem. Dodaj koncentrat pomidorowy. Zagotuj...

  • Na wigilię od lat przygotowuję kapustę z fasolą, nie z grochem. Jest to stary przepis mojej babci, a gotowała przepyszne dania. Smaki dzieciństwa...hm... to często z nich czerpię do tej pory swoje pomysły.

  • Postna kapusta

    Składniki: 1 kg kwaszonej kapusty 8 dag grzybów suszonych prawdziwków lub podgrzybków 2 cebule 10 dag masła sól, pieprz, ewentualnie majeranek kminek Przygotowanie: Grzyby suszone umyj(...) bez przykrycia. Grzyby zagotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły i razem z wywarem wlej do kapusty. Gotuj, mieszając, aż grzyby oraz kapusta będą miękkie. Odparuj nadmiar soku. Stop masło na...

  • Ta zupa spokojnie może robić za drugie danie. Mięsny dodatek czyni Jest specyficzna w smaku, podobna do bigosu ze słodkiej kapusty, dlatego na pewno nie trafi w gusta każdego:).

  • Dania obiadowe na cały tydzień

    ...w temp. 180ºC.  Gołąbki z mięsem i orzechami Sposób przygotowania 1. Z kapusty wytnij głąb. W garnku zagotuj osoloną wodę i włóż kapustę. Gotuj przez kilka minut. Wyjmij, zdejmij miękkie(...) jajko, bułkę tartą, posiekane orzechy laskowe. Wymieszaj.  3. Farsz wyłóż na liściach kapusty i zawiń gołąbki. Ułóż na dnie garnka i zalej wodą lub bulionem. Duś 40 minut.

  • Bigos wyszedł przepyszny,w trakcie jego robienia dodawałam różne dodatki by wydobyć z niego ten niepowtarzalny smak:)

Artykuły na temat: dania ze slodkiej kapusty
  • Słodkie, słone - bez cukru i soli

    Banany, daktyle i figi dodadzą słodyczy ciastom i deserom, a dzięki odpowiednim ziołom nikt się nie domyśli, że nie posoliłaś dania na obiad lub kolację.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • Roladki z surówką z czerwonej kapusty

    ...1. Marchew i seler obierz, pokrój w cienkie słupki. Cebulę obierz, potnij na cienkie cząstki. Ogórki przekrój wzdłuż, a potem każdy na 4 cząstki. Plastry szynki przekrój. Z kapusty wytnij głąb(...). Z pozostałego miąższu wyciśnij sok. Polej nim surówkę z czerwonej kapusty. Wymieszaj z filecikami pomarańczy.  5. Miękkie roladki zdejmij z patelni. Wywar z patelni przecedź przez sitko i zmiksuj na gładko...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Miniaturowa kuzynka kapusty

    Brukselka jest skrzyżowaniem jarmużu z kapustą. Wyczarujesz z niej znakomite dodatki do obiadu albo samodzielne dania.

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • Daj odpór pestycydom

    Mamy teraz obfitość owoców i warzyw. Jedz ich jak najwięcej, bo są świeże i pełne witamin. Upewnij się jednak, że nie zawierają szkodliwych substancji.

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...

  • Księga smaków: Kapusta kiszona

    ...danie, spróbuj! Zacznij od ugotowania kiszonej kapusty. Kilkanaście minut wystarczy, aby pozbyć się nadmiaru soli i kwasku. Ostudź ją i odciśnij. Podsmaż pokrojoną cebulę i jak się zezłoci, przełóż kapustę. Wymieszaj, dodaj ulubione grzyby, znów wymieszaj i dopraw pieprzem i odrobiną chili. Makaron lasagne (bez gotowania) ułóż na blasze. Nakładaj warstwę kapusty, warstwę ostrego sera i znowu makaron...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

Wideo na temat: dania ze slodkiej kapusty