• Informacje na temat:

    dania z watrobka

Przepisy na temat: dania z watrobka
Artykuły na temat: dania z watrobka
  • Co jeść, by nie dać się grypie?

    Antygrypowy jadłospis zawiera dużo ciepłych, gotowanych pokarmów, zwłaszcza zupy. Beta karotenu oraz witaminy C, ważnych dla odporności, dostarczą Ci natomiast marchew, czerwona papryka, buraki, cytrusy i natka pietruszki. Spożywaj też miód i czosnek - naturalne antybiotyki o właściwościach przeciwbakteryjnych i antywirusowych.

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Wykwintne dania z gęsiny

    Gęsina wraca do łask! Ta polska hodowana jest na naturalnej karmie. Ma tylko 3,5 - 5 proc. tłuszczu (wieprzowina ponad 30!). W smaku jest krucha i delikatna. Polecamy na niedzielny obiad.

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...

  • Odejmij sobie lat, jedząc wielkanocne smakołyki

    Tradycyjne przysmaki, które co roku goszczą na naszych stołach, symbolizują odradzanie się i witalność. I rzeczywiście, składniki, z których przyrządzamy te dania, pomagają nam dłużej zachować dobre zdrowie i formę.

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...

  • Trzy składniki, które... powstrzymają migrenę!

    ..., zapalenie spojówek, zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Zalecana dawka witaminy B2 (inaczej ryboflawiny) dla dorosłych kobiet to 1,1 mg dziennie. Tymczasem badania pokazują, że z reguły dostarczamy sobie...

  • Nie istnieje nic takiego jak dieta cukrzycowa. Diabetycy tak naprawdę powinni przestrzegać jednej diety - diety zdroworozsądkowej, zalecanej właściwie wszystkim. Nagłe skoki cukru we krwi, których w przypadku cukrzycy należy unikać, nie są korzystne także dla osób zdrowych. Dieta w cukrzycy nie odbiega od diety zalecanej każdemu. / fot. 123rf.com W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do...

  • Książka "Na noże", czyli telewizja od kuchni

    Książka "Na noże" to połączenie pikantnych sekretów produkcji popularnego serialu stacji TVN z przepisami na pyszne dania prosto z ekranu. To lektura dla wszystkich, którzy pragną gotować smacznie i wyjątkowo, a zainspirowani serialem postanowili zostać gwiazdą w swojej kuchni!

  • Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy warto wypróbować w najbliższym czasie. Fot. 123RF/Picsel Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą...

Wideo na temat: dania z watrobka
  • Zmysłowe smaki: Wątróbka cielęca z jabłkami

    Wątróbka powinna znaleźć się w jadłospisie wszystkich osób, które mają skłonności do anemii. Zawiera ona łatwo przyswajalne żelazo, witaminę B12, a także cenny kwas foliowy. Jeśli dotąd nie mogliście przekonać się do wątróbki, koniecznie wypróbujcie nasz przepis - duszona z jabłkami i cebulką, z dodatkiem białego wytrawnego wina i czerwonego pieprzu, stanie się waszym ulubionym daniem! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Wątróbka cielęca z jabłkami

    Wątróbka powinna znaleźć się w jadłospisie wszystkich osób, które mają skłonności do anemii. Zawiera ona łatwo przyswajalne żelazo, witaminę B12, a także cenny kwas foliowy. Jeśli dotąd nie mogliście przekonać się do wątróbki, koniecznie wypróbujcie nasz przepis - duszona z jabłkami i cebulką, z dodatkiem białego wytrawnego wina i czerwonego pieprzu, stanie się waszym ulubionym daniem! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Sałatka grecka, wątróbka z fondue i pita, czyli przez żołądek do serca teściowej

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Mikołaj Rej przygotował pyszne dania z okazji Dnia Teściowej. Na stole programu pojawiły się takie dania, jak: elegancka sałatka grecka, pita z porem, fetą i jajkiem, wątróbka cielęca z fondue z szalotek oraz jogurt jak milion dolarów.