• Informacje na temat:

    dania z patelni wok

Przepisy na temat: dania z patelni wok
  • Fasolka szparagowa z patelni z dodatkiem chilli

    ...morska Przygotowanie: 1. Rozgrzej w woku lub na dużej patelni z grubym dnem 3 łyżki oleju. Wrzuć fasolkę i smaż 6 minut, aż zmięknie. Zdejmij z ognia i przełóż do osobnego naczynia. 2. Wytrzyj wok do sucha, a następnie podgrzej w nim pozostały olej. Zwiększ ogień, do woka wrzuć chilli wraz z grubo mielonym pieprzem i smaż przez minutę. Stopniowo dodawaj imbir, czosnek i dymkę. Smaż...

  • Przepis wart wypróbowania: "Dania z kapustą pekińską"

  • Boczniaki po tajsku

    Sposób przygotowania Grzyby kroimy na mniejsze, równe kawałki, a chili oraz czosnek drobno siekamy. Na dnie woka (lub dużej patelni) mocno rozgrzewamy olej, następnie dodajemy posiekany czosnek z chili i smażymy przez 10 sekund. Po tym czasie wrzucamy grzyby, energicznie mieszamy i powoli wszystko smażymy. Utrzymujemy duży ogień, smażymy przez 2 - 3 minuty (najlepiej w tym czasie nie mieszać...

  • Szybkie w przygotowaniu i bardzo łatwe w modyfikacji danie inspirowane kuchnią azjatycką. Pozwala zużyć składniki, które po prostu znajdziemy w lodówce, ale kluczem do najlepszego smaku dania są świeże warzywa. Do przygotowania potrzebny będzie wok.

  • Słownik trudnych terminów kulinarnych – czego nie wiemy jeszcze o gotowaniu?

    ...tego zadania trzeba jednak podejść metodycznie. W przypadku flambirowania dań na talerzu, niezbędna jest odrobina bardzo mocnego alkoholu. Inną wariacją tej metody jest podpalenie potrawy w patelni(...) decyduje o finalnym smaku dania są nie tylko składniki i proporcje, ale również metoda, którą się posłużymy. Każdy miłośnik gotowania z pewnością chętnie zamieni traycyjne duszenie, smażenie...

  • Młoda kapusta krótko podduszona w woku wyszła fenomenalnie – wciąż jeszcze lekko chrupiąca, pełna rozmaitych smaków. Świeża, wiosenna, cytrynowo-miętowa – idealnie pasuje do aromatycznego tofu z patelni.. Uwielbiam te klimaty!

  • Szybkie obiady z różnych stron świata

    Grecka patelnia mięsno-fasolowa - 400 g fasolki szparagowej, - sól, - cebula, - łyżka oleju, - 500 g mieszanego mięsa mielonego, - pieprz, - słodka papryka, - puszka pomidorów, - 6 gałązek tymianku(...) w kostkę. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Przesmażyć cebulę, czosnek i paprykę, dodać pomidory i przecier pomidorowy, wlać bulion i gotować ok...

  • Duszonki, zwane tez prażonkami, to jednogarnkowe danie, które na południu Polski przygotowuje się w kociołku ustawionym nad ogniskiem. Podstawowym składnikiem są ziemniaki, do których dodaje się różne rodzaje mięsa, wędlin, warzyw, a czasem owoców. Proponuję domową wersję tego dania, do przygotowania w kilka chwil na patelni.

  • Wypróbowany przepis na "Danie z patelni z kurkami i boczkiem"

  • pyszna, szybka w przygotowaniu, doskonała jako dodatek do schabu i pieczeni

Artykuły na temat: dania z patelni wok
  • Kuchnia azjatycka

    Smaczne, oryginalne i modne dania kuchni chińskiej, japońskiej czy hinduskiej są łatwe do przygotowania w domu - nie trzeba mieć żadnych specjalnych garnków czy patelni, choć oczywiście można kupić "wok" i koszyczek do parowania.

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...

  • Jamie Olivier: Skrzydełka kurczaka w stylu gangnam

    ...gotowe, obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki razem z chili i kapustami pak choi. Przełóż warzywa na dużą patelnię lub do dużego woka na średnim ogniu z 1-2 łyżkami oleju sezamowego. Mieszaj je...

  • Wybór dopasowanej do naszych potrzeb patelni to gwarancja wygody codziennego użytkowania oraz pysznych i zdrowych dań. W sklepach z akcesoriami kuchennymi znajdziemy modele już od 20-30 zł, ale ceny z najwyższej półki mogą sięgać nawet kilku tysięcy złotych! Jakie warianty należy wziąć pod uwagę, aby dokonać trafnego zakupu? Kształt i rozmiar Przed podjęciem decyzji, należy zastanowić się, jak dużej patelni właściwie potrzebujemy. Jeśli mieszkamy w pojedynkę, w parze lub nasza rodzina jest...

  • Wołowina stir-fry

    ...sos przynajmniej godzinę (a najlepiej dzień) wcześniej, bo im dłużej postoi, tym bardziej wyrazistego smaku nabierze. Następnie rozgrzewamy wok lub dużą patelnię na średnim ogniu. Naczynie(...). Jeśli jednak nie uda się  wam jej dostać, bazylia włoska lub świeża kolendra z powodzeniem  ją zastąpią. Szpinak sauté, jarmuż, okra lub brokuły to doskonały dodatek do tego dania.  Wołowina stir...

  • Jak w kilka chwil przygotować smaczne i sycące śniadanie? Na to pytanie odpowie Piotr Sajdak w pierwszym odcinku vloga "Florina - Zasmakuj Radości". Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!     Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

  • Gotowe na czas

    ...pieprz, olej roślinny, 6 małych tortilli twarożek kozi oraz oliwa z oliwek do podania Na salsę: sok z 3 limonek, 1/4 czerwonej cebuli, 1 ząbek czosnku, 3 dojrzałe awokado, 200 g pomidorków(...), odrobina jasnego sosu sojowego, szczypta białego pieprzu, 2 łyżeczki wody, garść uprażonych płatków chili, limonka podzielona na łódeczki, potrzebny będzie wok Umyj brokuły, osusz i podziel na mniejsze...

  • Grill brzmi trochę groźnie, kiedy trzeba przygotować coś innego niż kiełbaski albo warzywa, piekarnik też trochę straszy, bo nigdy nie wiadomo jaki sposób grzania będzie najlepszy dla potrawy, a kuchenka mikrofalowa zawsze źle potraktuje jedzenie. Fot.123RF/Picsel Przygotowywanie mięsa na patelni wydaje się więc być wyborem, który sprawia najmniej trudności i gwarantuje sukces. Warto jednak znać kilka reguł, które pozwolą jeszcze lepiej i efektywniej smażyć mięso. 1. Nie wrzucaj mięsa na...

  • Chiny to kraj smakoszy

    ...". Nasze befsztyki, sery i desery nie do końca mu smakują. Cechą, która łączy wiele tradycji kulinarnych, jest powszechność przyrządzania potraw smażonych w głębokich patelniach, czyli wokach. Nazwa ta(...) pomiędzy rodziną, przyjaciółmi a dalszymi znajomymi czy partnerami biznesowymi. W Chinach, Japonii, Korei, Wietnamie niemal całe życie społeczne toczy się wokół jedzenia. To temat wspólnych rozmów...

  • Każdemu zależy, by to, co trafia na nasz stół, było naturalne, zdrowe i odpowiednio zbilansowane. Dobra dieta potrafi wpłynąć pozytywnie na kondycję naszego organizmu, a także wesprzeć proces leczenia przewlekłych chorób. Dlaczego jeszcze odpowiedni bilans jest istotny? Domowe jedzenie to najlepszy sposób na utrzymanie zbilansowanej diety/materiały prasowe Jedzenie powinno dostarczać nam jak najwięcej składników odżywczych. Dawniej, gdy na sklepowych półkach nie było takiej ilości wysoko...