• Informacje na temat:

    dania z mascarpone i boczkiem

Przepisy na temat: dania z mascarpone i boczkiem
  • Smaczne dania obiadowe

    ...posiekaną cebulę. Dorzuć pozostałą paprykę i cukinię. Gdy zmiękną, dodaj miód, serek mascarpone, wino, sól i pieprz. Wymieszaj, dodaj medaliony i duś pod przykryciem 15 minut. Podawaj z makaronem...

  • Ciekawe i bardzo smaczne połączenie.Idealne jeżeli masz ochotę na coś innego :)

  • Tarty lepsze niż pizza

    .... Śmietanę połącz z mascarpone, mlekiem oraz jajkami i żółtkami. Przypraw solą i gałką. Zalej tym składniki na podpieczonym spodzie. Piecz 25-30 minut. Udekoruj.

  • Sprawdzony przepis na "Pyszne dania z cebulą"

  • Wypróbowany przepis na "Danie z patelni z kurkami i boczkiem"

  • W tym roku na świąteczny stół postanowiłam przygotować coś zupełnie nowego. Prosta, postna potrawa czyli czarna soczewica w towarzystwie grzybów i serka mascarpone jest naprawdę przepyszna! Z pewnością zagości u mnie jeszcze nie raz. Może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do dań głównych. Gorąco polecam Wam to połączenie! Życzę Wam wesołych i smacznych Świąt! :)

  • Na wigilię od lat przygotowuję kapustę z fasolą, nie z grochem. Jest to stary przepis mojej babci, a gotowała przepyszne dania. Smaki dzieciństwa...hm... to często z nich czerpię do tej pory swoje pomysły.

  • Aromatyczne, kremowe, kojące, jesienne danie - risotto z grzybami leśnymi i boczkiem z dodatkiem mascarpone

  • Wśród wielu przepisów na tradycyjną wigilijną zupę grzybową, które są w necie, nie znalazłem takiego jak na tę z mojego rodzinnego domu. Może tajemnica tkwi w duszeniu warzyw, co daje wywarowi inny posmak? Myślę, że warto spróbować...

  • Ten przysmak jest alternatywą dla wszystkich, którzy nie bardzo lubią przesłodzone ciasta lub nie udaje się pieczony sernik. Ja lubię go również za jego prostotę (bez pieczenia) oraz niepowtarzalny smak.

Artykuły na temat: dania z mascarpone i boczkiem
  • Tajniki idealnej tarty

    Tarta ma wiele smaków. Możesz ją podać ze szpinakiem, porem, boczkiem czy kurczakiem. Pożywna, elegancka, sprawdzi się na imprezie i jako lunch. Ciasto o kruchym spodzie i słonej lub słodkiej(...) mascarpone, śmietany ubitej z cukrem pudrem i zapachem waniliowym. Wypróbuj inne nasze przepisy: Tarta grzybowa Trzy szybkie tarty Orzechowa tarta z sosem kiwi...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    Mediolanu, że nie było szans na przewiezienie tą drogą niezbędnego składnika, czyli sera mascarpone pochodzącego z Lombardii, której stolicą jest rzeczony Mediolan. Casanova nie mógł więc tego deseru(...) i coś słodkiego również zjada się na stojąco - to część włoskiego rytuału. Kiedy jestem we Włoszech bardzo go lubię, choć nie wyobrażam sobie słodkiego śniadania w Polsce. Tutaj jem inaczej, a tam...

  • W sklepach od kilku tygodni można znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Smaku młodych ziemniaczków nie da się podrobić. Są wyjątkowo delikatne i właściwie nie potrzebują żadnych dodatków. Najczęściej dorzucamy do nich jedynie koperek i odrobinę masła, aby cieszyć się szybkim i sezonowym daniem. Czasem warto jednak nieco bardziej się wysilić, aby przygotować potrawę, która zaskoczy...

  • Ciastko z zielonego groszku czyli nadal gram w zielone. Komentarze

    ...z mrozonego groszku ( 400 g) a tylko do dekoracji uzyc swiezego... kwestia wyboru, smaku i dostepnosci produktu. 2 duze jajka 20 cl gestej smietany sol, pieprz Do podania razem: kilka plastrow boczku badz szynki parmenskiej kilka lyzeczek mascarpone swiezy groszek winegrette mietowy czyli: posiekane liscie miety, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sol, pieprz. Najpierw przyrzadzamy winegrette...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. W sklepach można już znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian tego warzywa. O ten porze roku na naszych stołach bezdyskusyjnie królują młode ziemniaki, będące nieodzownym elementem...

  • Wiosna za oknem, w sercu i na talerzu! Tak, zdecydowanie cieszymy się z nadejścia upragnionych, cieplejszych dni. Fot. materiały prasoweW tym czasie jednak wielu osobom może doskwierać tzw. „przesilenie wiosenne", któremu towarzyszy senność, problemy z koncentracją i ogólne osłabienie. Nie pomaga również fakt, że po zimie może brakować nam wielu cennych witamin. W jaki sposób wzmocnić organizm i z uśmiechem na twarzy przywitać wiosnę? Na talerzu musi być zielono i pysznie!Fasolka szparagowa,...

  • Dania jednogarnkowe sprawdzą się w każdej kuchni, zarówno w tej, gdzie królują jedynie rośliny, jak i w tej, gdzie kucharzami są zagorzali mięsożercy. Wystarczy kilka dobrej jakości składników, aby szybko przygotować smaczny obiad dla całej rodziny. Dania jednogarnkowe przygotowujemy najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Są bowiem pożywne, sycące i doskonale rozgrzewają. Ponad to nie wymagają od nas dużego nakładu pracy, dlatego są idealnym rozwiązaniem dla zabieganych osób. Jak widać...