• Informacje na temat:

    dania z kaszy kuskus

Przepisy na temat: dania z kaszy kuskus
  • Kuskus z warzywami

    Składniki: 2 szklanki kaszy kuskus 2 buraki 2 łyżki oleju 40 dag groszku 10 dag parmezanu 3 łyżki masła 3 nitki szafranu szczypta kurkumy sól pieprz Przygotowanie: 1. Buraki umyj, skrop olejem, wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Ostudzone obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę. Groszek ugotuj w solonej wodzie do miękkości...

  • Wyborne i smaczne kotlety na obiad.

  • Zapiekanka curry z kaszą kuskus i rodzynkami

    Sposób przygotowania Kuskus przygotowujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Następnie dodajemy do niego rodzynki, starty imbir, curry, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Najpierw układamy pierwszą warstwę kaszy na którą przekładamy pokrojony w plasterki kozi ser i śmietanę. Następnie dodajemy drugą warstwę kaszy. Wierzch posypujemy dodatkowo...

  • Rozgrzewająca i smaczna zupa na obiad.

  • Kuskus z szynką

    Składniki: 25 dag kaszy kuskus, 50 dag pieczonej szynki wieprzowej, 2 łyżeczki bulionu instant, 5 dag rodzynek, 2 marchewki, cukinia, mały bakłażan, oliwa, sól, pieprz, mięta.

  • Smaczna, sycąca, ekspresowa sałatka z delikatnej kaszy kuskus, młodego, soczyście zielonego bobu, najpyszniejszych na świecie orzeszków pistacjowych i lekko pikantnej, aromatycznej bazylii. Całość prezentuje się niebywale wiosennie, energetycznie i bez wątpienia apetycznie. Rewelacyjnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa bądź ryby, jest też świetnym pomysłem na lunch box do pracy.

  • Kurczak z bakaliami i kuskusem

    Składniki: 4 uda kurczaka 20 dag mieszanki studenckiej 10 dag suszonych śliwek pół szklanki kaszy kuskus 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki miodu łyżeczka ciemnego sosu sojowego(...), posmaruj miodem. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C najpierw z przykrywką, a 10 ostatnich minut bez przykrywki. Kuskus zalej bulionem, odstaw. Mięso podawaj z kuskusem.

  • smaczny i zdrowy dodatek do mięsa lub samodzielne danie. kotleciki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, polecam :-)

  • Finger food, sałatki i ciepłe dania, czyli sylwestrowe menu

    ...owocami czy brownie z kaszy jaglanej. Warto także, żeby na stole pojawiły się przygotowane wcześniej ciepłe dania. W roli ciepłego posiłku doskonale sprawdzają się jednogarnkowe dania tj. zapiekanka(...)W sylwestrowym menu powinny znaleźć się przede wszystkim wszelkiego rodzaju przystawki i przekąski, bowiem dania na ten wyjątkowy wieczór powinny być lekkie, smaczne i wygodne w formie podania. Jak...

  • Do przygotowania tego dania natchnął mnie program Jamiego Olivera trochę zmieniłam skład , efekt zaskoczył mnie orginalnością i różnorodnością smaków.

Artykuły na temat: dania z kaszy kuskus
  • Szybki kurs jedzenia kuskusu

    Te małe ziarenka łączą w sobie cechy makaronu i kaszy. To znakomita podstawa kuchni dla zapracowanych. Błyskawicznie zrobisz z niego pyszne danie!

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Kasza to niezwykłe źródło witamin. / fot. 123rf.com   Źródło witamin Kaszy nie można odmówić przede wszystkim bogactwa witamin i minerałów. Zawiera magnez, cynk, żelazo, potas oraz fosfor, a także witaminy z...

  • Wegetarianski kuskus

    ...prosto z Magrebu a wlasciwie z waszej kuchni. Nie wiedzialam nawet, ze kuskus jest ulubionym daniem Francuzow, tak bardzo zadomowil sie nad Sekwana......

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • Dania z grilla

    ..., 1 papryczka chili, bakłażan, 3 łyżki oliwy, 250 ml bulionu warzywnego (z kostki), 25 dag kaszy kuskus, 3 dag masła, po 2 czerwone i zielone papryki, sól, pieprz, 6 dag parmezanu 1. Czosnek przecisnąć przez(...) chili i resztę czosnku. Podsmażyć, podlać bulionem, zagotować. Zdjąć z ognia. Wsypać kuskus i dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 minuty pod przykryciem, by kasza spęczniała. Wymieszać z masłem, posiekaną...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Skąd właściwie wziął się kuskus? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat...

  • Wrzesień – zdrowo, smacznie i pożywnie czyli kasze na stół!

    Kasza kojarzy nam się zwykle tylko ze smacznym dodatkiem do codziennych posiłków. Nic bardziej mylnego - bo jako bohater dania smakuje równie wyśmienicie! Zapiekanki, sałatki, a nawet kotlety - to tylko niektóre kulinarne cuda, które możemy wyczarować mając ją w swojej kuchni. Ale to nie koniec zalet kaszy - jest ważnym elementem prawidłowo zbilansowanej diety, ponieważ ma w sobie wiele cennych...

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...

  • Teraz króluje cukinia!

    Choć na pierwszy rzut oka jest niepozorna, można z niej wyczarować wspaniałe dania.

  • Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty? Fot. 123RF W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm. Jednak...