• Informacje na temat:

    dania z kapusty kiszonej i glowki kapusty

Przepisy na temat: dania z kapusty kiszonej i glowki kapusty
  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    Dziś pak choi (czyt. pak czoj), nazywana też pakczoj lub bok choy (czytaj bok czoj) uprawiana jest w całej Azji, Europie i Ameryce. Jest to odmiana białej kapusty właściwej. Jak kupować(...). zamiast szpinaku czy jarmużu) oraz jako składnik zup. Właściwości zdrowotne 100 g (mała główka) kapusty pak choi pokrywa: 190 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która poprawia stan...

  • Na wigilię od lat przygotowuję kapustę z fasolą, nie z grochem. Jest to stary przepis mojej babci, a gotowała przepyszne dania. Smaki dzieciństwa...hm... to często z nich czerpię do tej pory swoje pomysły.

  • Proste dania z gotowanych ziemniaków

    Chrupiące racuszki, pyszne zapiekanki, lekkie sałatki oraz krokiety, rogaliki, kopytka - prezentujemy przepisy na proste i praktyczne dania z gotowanych ziemniaków.

  • "inne" smaczne kotlety do drugiego dania

  • Przepis na pyszny bigos

    Składniki: 2 kg kiszonej kapusty (z marchewką i kminkiem) pół główki białej kapusty 1 kg mięsa (wieprzowe, wołowe) pół kg wędzonego boczku pół kg kiełbasy (najlepiej jałowcowej) 4 listki laurowe łyżeczka ziaren ziela angielskiego 4 ziarna jałowca po łyżce suszonego majeranku i tymianku 2 cebule ok. 15 suszonych grzybków 10 suszonych śliwek sól, pieprz słoiczek przecieru...

  • Super surówka do młodych ziemniaków

  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    Zapiekanki i inne pomysłowe dania, które przyrządzisz szybko i bez trudu. Tylko z łatwo dostępnych składników!

  • Tradycyjna i najlepsza surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka. Trudno sobie bez niej wyobrazić drugie danie. Pasuje praktycznie do każdego mięsa. Można ją podawać do ziemniaków, ryżu, kaszy. Jest bardzo uniwersalna.

  • Idealna do dań mięsnych, jak i dodatek do kanapek

  • Do rybki w sam raz.

Artykuły na temat: dania z kapusty kiszonej i glowki kapusty
  • Księga smaków: Biała kapusta

    ...przechowywać, możesz się nią cieszyć przez cały rok. Najpopularniejsza jest kapusta kiszona, ale i ze świeżej można wyczarować pyszne dania. Najczęściej wykorzystywana jest do surówek. Świeże i poszatkowane liście dodaje się do zupy grochowej. Kapustę można zasmażać, a jej liśćmi owijać inne, np. mięsne potrawy. Walory zdrowotne kapusty Kapusta skrywa w sobie duże ilości składników...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Wykwintne dania z gęsiny

    ...azjatycku Składniki na 4 porcje: 2 filety z piersi gęsi (ok. 50 dag), 1 - 2 łyżeczki ziaren kopru, 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich, 2 czerwone papryki, 1 główka kapusty paksoi (podobna do pekińskiej...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • Kuchnia rosyjska

    Przedstawiamy najlepsze dania kuchni rosyjskiej!

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Nie tylko ogórkowa

    Oto kilka pomysłów na dania z kiszonymi ogórkami w roli głównej.

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...