• Informacje na temat:

    dania z dyni makaronowej

Przepisy na temat: dania z dyni makaronowej
  • Jesień ma różne odcienie koloru pomarańczowego

    Końcem lata stragany przyciągają klientów feerią barw. Dorodne owoce i warzywa zachwycają bogactwem gatunków i odmian. Wrzesień jest idealnym momentem na kulinarne eksperymenty. To sezon na pomidory, bakłażany, cukinie i dynie. Te ostatnie co prawda, kojarzą się raczej z późniejsza jesienią i Halloween, jednak to tylko wrażenie, gdyż sezon na dynie zaczyna się już w lipcu i trwa do pierwszych...

  • Przyznam Wam się, że dynię dopiero teraz tak na prawdę odkrywam. Nigdy nie była moim ulubionym warzywem,a w dzieciństwie rzadko pojawiała się w moim domu. Za to obecnie, gdy zaczyna się dyniowy sezon, zakochałam się w tym słonecznym warzywie :) Jest tyle odmian i możliwości … dzisiaj propozycja sałatki :)

  • Czy wiesz co jesz?

    ...produktach zbożowych możemy jednak poszerzyć, dzięki trwającej właśnie kampanii  "Zboże smakuje i inspiruje", która dostarcza również kulinarnych wskazówek na smakowite dania z pastą w roli głównej. Z wyników badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż na potrzeby kampani i wynika, że większość Polek nie jest świadoma bogactwa składników, jakie kryje...

  • Wypróbowany przepis na "10 łatwych przepisów na dania z marchewką"

  • Szyfr złamany

    ...się wydawać nieco kontrowersyjne, jednak kategoria past obejmuje wszystkie dania mączne serwowane w ramach primi piatti. Początkowo, czyli aż 2 tysiące lat temu, bo tak długą mają historię, były(...) lub dyni), ale świetnie się sprawdza również w połączeniu z sosami. Bardzo popularnymi odpowiednikami orzo w innych kuchniach świata są kritharaki, manestra i rosa marina. Grecy szczególnie upodobali...

  • Na wigilię od lat przygotowuję kapustę z fasolą, nie z grochem. Jest to stary przepis mojej babci, a gotowała przepyszne dania. Smaki dzieciństwa...hm... to często z nich czerpię do tej pory swoje pomysły.

  • Wśród wielu przepisów na tradycyjną wigilijną zupę grzybową, które są w necie, nie znalazłem takiego jak na tę z mojego rodzinnego domu. Może tajemnica tkwi w duszeniu warzyw, co daje wywarowi inny posmak? Myślę, że warto spróbować...

  • Ten przysmak jest alternatywą dla wszystkich, którzy nie bardzo lubią przesłodzone ciasta lub nie udaje się pieczony sernik. Ja lubię go również za jego prostotę (bez pieczenia) oraz niepowtarzalny smak.

  • Sprawdzony przepis na "Pyszne dania z cebulą"

  • Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem, które możemy wykorzystać do zup, farszów, dodawać do mięs , klusek , a nawet ciast. Żeby zatrzymać dynię na dłużej, warto w sezonie przyrządzić z niej puree, które możemy wykorzystać zimą do naszych ulubionych dań.

Artykuły na temat: dania z dyni makaronowej
  • Wielka księga smaków: Dynia

    Wykorzystaj fakt, że jesień to czas dyni i daj się ponieść kulinarnej fantazji. Możesz ją marynować, gotować, piec i smażyć. Zrobisz z niej farsz do pierogów, a nawet ciasto. Pochodzi z Ameryki Środkowej, a jej historia sięga zamierzchłych czasów. W starożytnym Rzymie smażono dynię w miodzie i podawano na wielkich ucztach, z kolei w Grecji ucierano ją, zalewano winem i stosowano jako lek na wiele...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Dynia w kuchni

    Jest niskokaloryczna, zawiera całą masę witamin, kwas foliowy, żelazo i ogromną dawkę beta-karotenu. Warto ją jeść. W Polsce najpopularniejsza jest dynia olbrzymia i dynia zwyczajna, ale w niektórych supermarketach możesz zakupić też dynię makaronową, piżmową, dynię Hokkaido. Dynię można marynować, gotować, piec i smażyć. Przygotujesz z niej wyśmienitą zupę krem, racuszki, farsz do pierogów...

  • Jesień kojarzy się nam z kolorowymi liśćmi, straganami uginającymi się pod ciężarem jesiennych skarbów i - oczywiście - dyniową zupą. Wydawać by się mogło, że wiemy już wszystko o tej poczciwej roślinie... Czym może zaskoczyć nas zwykła dynia? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Dynia przeciwcukrzycowa Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że koncentrat pozyskany z dyni poprawia tolerancję glukozy. Poziom cukru we krwi był zdecydowanie niższy w grupie karmionej dynią niż w grupie kontrolnej....

  • Dania z dynią

    Cannelloni nadziewane dynią Składniki na 4 porcje: 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 20 dag szpinaku, 70 dag dyni, 2 łyżki oleju, 10 dag bekonu (plastry), 20 dag sera ricotta, sól, 2 żółtka(...), posiekać. Szpinak opłukać, drobno pokroić. Dynię pociąć na cząstki, usunąć pestki, miąższ odciąć od skóry i pokroić w kosteczkę. Plasterki bekonu pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej...

  • Pestki dyni to popularna przekąska nie tylko w sezonie dyniowym. Okazuje się, że te zwykłe pestki są dużo zdrowsze niż nam się wydaje… Fot. 123RF/Picsel Chociaż wciąż cieszymy się latem, jesień zbliża się nieubłaganie. Wraz z nią, na naszych stołach pojawią się najróżniejsze potrawy z dyni. Czy wiedzieliście o tym, że to niepozorne warzywo ma wyjątkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie organizmu,...

  • Pasta i basta!

    ...na osolony wrzątek i gotuj 4 minuty. Podawaj z brązowym masłem i szałwią. Wbrew pozorom przygotowanie tego wspaniałego dania nie jest wcale trudne, a kluczowe znaczenie ma jedynie odpowiedni czas(...) ciasta makaronowego z przepisu podstawowego, białko, 4 łyżki masła, garść listków szałwii Farsz: 4 żółtka, 125 g ricotty (pół opakowania), 2 plastry upieczonej dyni, 30 g startego parmezanu...

  • Większość list, zawierających najpopularniejsze dania świata, otwierają potrawy makaronowe. A mówiąc o makaronach, nasze myśli w sposób naturalny wędrują do Włoch. Oto lista makaronowych dań, które każdy z nas powinien znać Włoskie pasty pokochał cały świat, gdyż łączą w sobie prostotę, harmonijne smaki oraz poszanowanie do rodzimych produktów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas, chcąc przygotować naprawdę dobre danie makaronowe, sięga właśnie po receptury, pochodzące z Półwyspu Apenińskiego....

  • Dietetyk: Makaron nie jest kaloryczny

    ...przygotowane, apetyczne posiłki pomogą nam uniknąć napadów "wilczego głodu", a co za tym idzie, wyeliminują z naszej diety niezdrowe przekąski oraz dania typu instant. Jest to także produkt o niskim indeksie glikemicznym (IG), co pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Badania naukowe niejednokrotnie pokazały, że istnieje powiązanie pomiędzy spożywaniem produktów o niskim IG, a zwiększonym poziomem...

  • Kto odkryje kuchenne tajniki właściwego przygotowania dań makaronowych? Zobaczcie nagrodzone odpowiedzi. Bardzo dziękujemy za tak liczne zgłoszenia na konkurs. Jak zwykle mieliśmy nie lada kłopot, aby wybrać zwycięzców. Po burzliwych obradach jury, udało nam się jednak wyłonić pięciu laureatów, do których powędruje książka Siostry Salomei. Oto ich odpowiedzi: Katarzyna G. Podziwiam siostrę Salomeę za to, że jej daniom nigdy nic nie brakuje. Najbardziej chciałabym przygotować z nią makaron z...