• Informacje na temat:

    dania z ciecierzycy z mięsem

Przepisy na temat: dania z ciecierzycy z mięsem
  • Pikantne dania z bananów

    ...filetów z kurczaka 2 dojrzałe banany 2 puszki pomidorów (po 850 ml) 2 puszki ciecierzycy (po 425 ml) 100 g mielonych migdałów 1,5 łyżki tandoori masala chili Przygotowanie: Na...

  • Kotlety mogą zastąpić mięso w obiadowym daniu. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe mielone. Z podanych proporcji powinno wyjść 10- 12 kotletów.

  • Hummus z jagnięciną

    ...wielu potraw . Hummus to pyszna kombinacja ciecierzycy, tahini, soku z cytryny, oliwy oraz innych dodatków, na które akurat mamy ochotę. W Polsce najczęściej podawana jest jako przystawka z warzywami lub w formie pasty na kanapkę. Niewiele osób w naszym kraju jednak wie, że idealnie komponuje się także z mięsem, na przykład jagnięciną.

  • Mam dla Was dzisiaj pyszny pomysł na wykorzystanie ciecierzycy! Zróbcie z niej... kotleciki! :) Smaczna przekąska, ale i danie obiadowe, które za każdym razem możecie robić inaczej, dodając ulubione dodatki, np. pieczarki czy oliwki. To co, spróbujecie? :)

  • Pyszne wege przepisy, które nie zajmą ci wiele czasu!

    ...rozwiązaniem dla wszystkich, którzy obawiają się niedoborów białka. W 100 g tego produktu znajdziemy prawie 9 g białka. Dodatkowo, dania z wykorzystaniem ciecierzycy są niezwykle smaczne i proste(...) wszystko, pozostawiając grudki ciecierzycy, aby sos nie był jednolity. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Sos podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy makaron polewamy...

  • kolejne, wegetariańskie danie dla mojej córki, pyszne, pikantne i aromatyczne

  • Hummus

    Legenda głosi, że Hummus został wymyślony przez sułtana Saladyna w czasie wypraw krzyżowych. Dziś, ta pasta z ciecierzycy popularna jest w wielu krajach, a szczególnie cenią ją sobie weganie i wegetarianie.

  • Smaczny,typowe danie wegetariańskie.

  • Risotto i tiramisu. Jak przygotować włoską kolację we dwoje?

    Kuchnia włoska to bez wątpienia królowa miłosnych uniesień! Wyrazista, aromatyczna…jej dania wprost rozpływają się w ustach! Specjały rodem z włoskiego talerza to strzał w dziesiątkę na romantyczną kolację. Pyszne risotto i niebiańskie tiramisu – podpowiemy Ci, jak wyczarować te przysmaki. Dzięki naszym wskazówkom z pewnością poczujesz klimat słonecznej Italii – na stole i w sercu.

  • Przepis wart wypróbowania: "Jesienny przysmak z dyni, ciecierzycy i kurczaka"

Artykuły na temat: dania z ciecierzycy z mięsem
  • Jadłospis dla planety

    ...ilości czerwonego mięsa i 234 proc. drobiu, a o wiele za mało produktów pełnoziarnistych i roślin strączkowych. A właśnie z soczewicy, ciecierzycy, fasoli, grochu czy orzechów powinna pochodzić większość...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Na przedświąteczne oczyszczenie – postne, smaczne, nie nudne

    Do Bożego Narodzenia zostało nam już tylko kilka dni. W gorączce obowiązków nie zapominajmy o tym, by do świąt przygotować także swój organizm. Lżejsza dieta bez mięsa i wprowadzenie kilku zdrowych nawyków pomoże nam oczyścić układ pokarmowy, któremu łatwiej będzie poradzić sobie z ciężkostrawnymi daniami wigilijnymi, jak smażony karp czy pierogi.

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...

  • Nowalijki kluczem do pięknej sylwetki na wiosnę

    Wraz z pierwszymi, wiosennymi promykami słońca nabieramy większej chęci na posiłki pełne świeżych warzyw. Podpowiadamy jak przygotować z nich lekkie i smaczne dania, by nadprogramowe po zimie kilogramy zniknęły w mgnieniu oka.

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...

  • Smaki letnich podróży

    ..., chwilę poddusić (ma być jędrny). Ryż nie powinien się rozkleić, ale potrawa ma lekko "pływać" na talerzu. Doprawić. Arabski falafel Składniki na 4-6 porcji: 30 dag ciecierzycy, 1 cebula, 2 ząbki...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...

  • Panie i Panowie, Oliwkę podano!

    ...z dressingiem. Posyp połówkami oliwek, grzankami i parmezanem.     Sałatka z ciecierzycy z papryką, tuńczykiem i hiszpańskimi oliwkami Składniki: 2 szklanki gotowanej ciecierzycy...

  • W ostatnim czasie zachwyciliśmy się egzotycznymi produktami, zapominając o równie zdrowych i smacznych warzywach, które możemy uprawiać we własnym ogródku. Jednym z nich jest kalarepa. Fot. 123RF/Picsel Kalarepa jest warzywem, które doskonale znano już w starożytnym Rzymie. Nie potrzeba było wiele czasu, aby jej zalety docenili również mieszkańcy innych państw. Jednak na polskie stoły warzywo to trafiło dopiero w XIX wieku i bardzo szybko stało się istotnym elementem diety. W późniejszych...