• Informacje na temat:

    dania z boczku surowego

Przepisy na temat: dania z boczku surowego
  • Wielkanocne pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach

    Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez aromatycznych wędlin. Wśród półmisków mięs pierwsze skrzypce gra biała kiełbasa, pasztet i boczek. Boczek serwować można jako pełnoprawną wędlinę, ale jego plastry sprawdzą się także w formie dodatku do świątecznych przekąsek. Poznajcie najlepsze pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach.

  • Rolada z boczku

    Składniki: - 1,3 kg surowego boczku (płaski kawałek), - 30 dag mięsa mielonego, - 3 łyżki bułki tartej, - jajko, - olej do smażenia, - cebula, - 20 dag pieczarek, - sól, pieprz, - majeranek, słodka papryka Przygotowanie: Z boczku odetnij skórę. Boczek natnij tak, aby dał się rozłożyć jak książka., oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Półplasterki pieczarek i posiekaną cebulę przesmaż...

  • Sprawdzony przepis na "Pyszne dania z cebulą"

  • Faszerowany boczek

    Składniki: 1 kg cienkiego surowego boczku 100 g borowików, posiekanych 6 dymek, posiekanych 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 2 łyżki białego wina świeża bułka, drobno pokrojona 2 łyżki listków świeżego tymianku łyżka oliwy sól, pieprz Przygotowanie: 1. Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć grzyby, cebulki i czosnek. Smaż 2-3 minuty. Zdejmij z ognia. Dodaj wino, pokrojoną...

  • Przepis wart wypróbowania: "Rolada z boczku"

  • Ziemniaki pieczone z boczkiem

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki dokładnie umyj, a następnie natnij - tak jak na zdjęciu,uważając, aby nie przeciąć ich do końca. Następnie w każde przecięcie włóż kawałek plastra boczku. 2. Ziemniaki ułóż na natłuszczonej olejem blaszce, na każdym połóż kawałek masła wymieszanego z przeciśniętym przez praskę (lub drobno posiekanym) czosnkiem.Oprósz solą, pieprzem oraz tymiankiem.Piecz, aż...

  • Sprawdzony przepis na "Rolada z boczku"

  • Szaszłyki z dziczyzny - Maciej Kuroń

    Na jedną osobę: 150 g combra lub polędwicy (dzik, jeleń, sarna); 40 g surowego boczku wieprzowego; pół kwaśnego zielonego jabłka; 30 ml czerwonego wytrawnego wina;

  • Nikogo chyba nie muszę przekonywać, że domowe wędliny są najlepsze. I choć samodzielne przygotowanie wędliny wydaje się czasochłonne zapewniam Was, że tak nie jest! Pomijając czas na marynowanie i pieczenie przygotowanie samego mięsa zajmuje góra 20 minut. Dziś dietetycznie nie będzie, ale z pewnością będzie pysznie i co najważniejsze całkowicie naturalnie, bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. W roli głównej - boczek! Rolada z boczku to idealny dodatek do codziennych kanapek, ale...

Artykuły na temat: dania z boczku surowego
  • Pyszne i sycące dania jednogarnkowe

    ...soczewicy zielonej • 40 dag kiełbasy (takiej do smażenia, np. zwyczajnej lub podwawelskiej) • 15 dag surowego boczku wędzonego • 4 twarde gruszki • średnia cebula • duży pęczek włoszczyzny bez kapusty(...)Ale wszystkie są niedrogie i przyjemnie rozgrzewają, gdy za oknem mrozi zima. Cassoulet - francuski garnek fasoli Składniki: • 30 dag białej fasoli • 20 dag boczku wędzonego • 40 dag karkówki...

  • Nie istnieje nic takiego jak dieta cukrzycowa. Diabetycy tak naprawdę powinni przestrzegać jednej diety - diety zdroworozsądkowej, zalecanej właściwie wszystkim. Nagłe skoki cukru we krwi, których w przypadku cukrzycy należy unikać, nie są korzystne także dla osób zdrowych. Dieta w cukrzycy nie odbiega od diety zalecanej każdemu. / fot. 123rf.com W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do...

  • Petit salé czyli danie z soczewica na zime

    ...dania na poczatku gotowania ale na samym koncu. Pod wplywem soli bowiem skorka straczkowych robi sie twarda co zmienia smak potrawy, jej delikatnosc i znacznie wydluza czas gotowania. Kielbase surowa pieke najpierw osobno w piekarnki okolo 20 minut i dopiero pod koniec gotowania dodaje do calego dania. Chwile dusze calosc. Doprawiam na koniec, w zaleznosci od humoru, podsmazonymi kawaleczkami...

  • Wiosna za oknem, w sercu i na talerzu! Tak, zdecydowanie cieszymy się z nadejścia upragnionych, cieplejszych dni. Fot. materiały prasoweW tym czasie jednak wielu osobom może doskwierać tzw. „przesilenie wiosenne", któremu towarzyszy senność, problemy z koncentracją i ogólne osłabienie. Nie pomaga również fakt, że po zimie może brakować nam wielu cennych witamin. W jaki sposób wzmocnić organizm i z uśmiechem na twarzy przywitać wiosnę? Na talerzu musi być zielono i pysznie!Fasolka szparagowa,...

  • ...czasie przygotuj dodatki, dzięki którym pizza nabierze węgierskiego charakteru: pokrojoną w plastry paprykę w 3 kolorach, 1 pomidora, 50 g salami, 50 g boczku, połówkę cebuli, szczyptę papryki(...), dzięki którym samodzielnie przyrządzona pizza będzie smakować wyśmienicie. Wypróbuj jeden z nich lub stwórz własną wersję tego dania. Baw się w kuchni na własną rękę i łącz składniki ze smakiem!

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...

  • My się zimy nie boimy! Ferie z marką  WINIARY

    ...uzupełni jego energię. W przygotowania pysznej i sycącej potrawy warto włączyć także naszych najmłodszych. Sprawmy dzieciom frajdę i zaprośmy je do wspólnego gotowania. Jakie dania wybrać, by nasze pociechy na długo zapamiętały tę kulinarną przygodę, podpowiada marka WINIARY. Dzieci kochają zapiekanki. Przygotowanie aromatycznego dania z piekarnika to także pyszna zabawa. Wybierzmy danie w stylu...

  • Większość list, zawierających najpopularniejsze dania świata, otwierają potrawy makaronowe. A mówiąc o makaronach, nasze myśli w sposób naturalny wędrują do Włoch. Oto lista makaronowych dań, które każdy z nas powinien znać Włoskie pasty pokochał cały świat, gdyż łączą w sobie prostotę, harmonijne smaki oraz poszanowanie do rodzimych produktów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas, chcąc przygotować naprawdę dobre danie makaronowe, sięga właśnie po receptury, pochodzące z Półwyspu Apenińskiego....

  • Nasyć się latem

    Zainspirowani smakami poznanymi podczas dalekich podróży. Zachwyceni obfitością warzyw na straganach ułożyliśmy menu na schyłek lata. Jarzyny łączyliśmy z rybami, mięsem i egzotycznymi przyprawami. Pamiętając, żeby wszystkie dania były łatwe i szybkie do zrobienia.

  • W Polsce coraz popularniejsze stają się brunche, czyli połączenie śniadania (breakfast) i lunchu. Eksperci marki Sandra przygotowali kilka przepisów, które pozwolą Wam przygotować taki posiłek samodzielnie w domu. Fot. materiały prasowe Typowy brunch celebruje się z rodziną lub przyjaciółmi, nieśpiesznie spożywając dania charakterystyczne zarówno dla śniadania, jak i obiadu.Brunch pełni funkcję późnego śniadania lub wczesnego obiadu, do którego zasiadamy około południa. Staje się on coraz...