• Informacje na temat:

    dania wigilijne z ciasta francuskiego

Przepisy na temat: dania wigilijne z ciasta francuskiego
  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    ...o przyprawy, na przykład sól, jak również tłuszcz, np. w postaci oleju lub oliwy z oliwek. Bez problemu znajdziemy też przepisy na pierogi z masy drożdżowej czy też zrobione z ciasta francuskiego. Istna(...) sprawdzony sposób na pyszny deser i obiad w jednym! Jeśli jednak wolisz bardziej wytrawną wersję, mamy coś w sam raz dla Ciebie! Skuś się na tradycyjne ruskie z serem i ziemniakami, wigilijne z kapustą...

  • Ten przysmak jest alternatywą dla wszystkich, którzy nie bardzo lubią przesłodzone ciasta lub nie udaje się pieczony sernik. Ja lubię go również za jego prostotę (bez pieczenia) oraz niepowtarzalny smak.

  • Na wigilię od lat przygotowuję kapustę z fasolą, nie z grochem. Jest to stary przepis mojej babci, a gotowała przepyszne dania. Smaki dzieciństwa...hm... to często z nich czerpię do tej pory swoje pomysły.

  • Wśród wielu przepisów na tradycyjną wigilijną zupę grzybową, które są w necie, nie znalazłem takiego jak na tę z mojego rodzinnego domu. Może tajemnica tkwi w duszeniu warzyw, co daje wywarowi inny posmak? Myślę, że warto spróbować...

  • Kolejny przykład regionalnej i chyba mało znanej potrawy wigilijnej. Zapewniam Was - warta grzechu...

  • Szybkie i smaczne !!!

  • Potrawa świąteczna, u mnie zarówno na wigilię jak i na Wielkanoc, znana chyba wszystkim. Każdy robi je jednak inaczej, więc i mój sposób postanowiłem zaprezentować. Tym bardziej, że robię je zawsze w trzech smakach. I jak to facet w kuchni, staram się uprościć sobie przygotowanie i skrócić czas, którego w okresie przedświątecznym nigdy nie ma zbyt wiele. Chociaż, na szczęście, śledzie można zrobić dwa dni wcześniej. A przygotowanie ich w takiej ilości eliminuje ryzyko, że nie doczekają świąt…

  • Uszka Wigilijne można je przygotować nieco wcześniej i zamrozić. A gdy nadejdzie Wigilia wrzucam na gotującą się wodę. I już są gotowe do podania z barszczem.

  • Prosty przepis na przepyszne kapuśniaczki, można je jeść na ciepło i na zimno.

  • Pyszne, drożdżowe paszteciki, na które przepis zaczerpnęłam z bloga "Przy kuchennym stole". Pyszny farsz, pyszne ciasto i do tego pyszny czerwony barszczyk i sukces murowany. Robiłam je wiele razy / nie tylko na wigilię/ , z mięsnym farszem i za każdym razem zajadamy się nimi. Można je zamrozić na kilka tygodni , a potem podgrzać w piekarniku i smakują jak przed chwilą upieczone. Są naprawdę rewelacyjne. Gorąco polecam :))

Artykuły na temat: dania wigilijne z ciasta francuskiego
  • Galaz Wigilijna i danie mojej tesciowej

    ...a wygladalo to tak... danie wigilijne mojej tesciowej... upamietnilam Galaz, tym razem nie tylko dla Ubolechowskiej choc ciesze sie ogromnie,...

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...

  • Obiecany przepis tego ciasta, ktore moja mama robi co roku. Jednakze przepisow na te rolady jest bardzo bardzo wiele... Ja przetestowalam sama kilkanascie......

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • ​Świąteczne rewolucje

    ...- mówi Jolanta Radziszewska. - Ale dużo się zmieniło, gdy wyjechałam do Belgii. Trzeba było połączyć w jedno dwie różne tradycje kulinarne. W zrealizowaniu zadania pomagała jej pani Jadwiga, która co(...) kulinarnej Le Cordon Bleu, chce tradycyjne dania unowocześniać, właśnie pracuje nad przepisem na karpia zapiekanego pod solną skórką. Śniadanie gwiazdkowe Jadwiga Radziszewska pilnuje, by w Boże...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Pan Bóg przymknie oko

    ...nie robimy wyjątku. Na początek otwieramy najlepszego szampana. Oczywiście, nie francuskiego! Doskonałego włoskiego szampana. Potem jest dużo przystawek: krewetki, parmezan, wędliny... W Polsce...

  • Książka pachnąca świeżym chlebem - dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia. Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    ..., prowadzi catering dietetyczny, a od niedawna także Biobistro na Saskiej Kępie 11. Podawaj dania w małych porcjach, jak przystawki. Nasze wigilijne menu jest lekkie i międzynarodowe. Mąż (kucharz(...). Śmiem twierdzić, że staropolska wigilia jest najzdrowszym posiłkiem w roku. To żywieniowy skansen w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Dania są takie same jak kilkaset lat temu, w czasach, gdy ludzie...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...