• Informacje na temat:

    dania litewskie

Przepisy na temat: dania litewskie
  • Chłodnik litewski z chrupiącym akcentem

    Botwinka jest warzywem sezonowym, dlatego o tej porze roku, kiedy jest dostępna na pobliskich bazarkach, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Sprawdzonym przepisem na letnie danie jest chłodnik litewski, który idealnie zaspokoi nasz głód w upalne dni.

  • Super dodatek do drugiego dania.

  • Świętuj Dzień Soku codziennie!

    ...soku na nasz organizm, 67% kobiet w Polsce deklaruje codzienne spożycie soków owocowych, a jedynie 24% codzienne spożycie soków warzywnych - wynika z badania opinii [1] przeprowadzonego na zlecenie(...) z Litewskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz dr hab. Peter Minárik z Instytutu Onkologii św. Elżbiety w Bratysławie. W Polsce sytuacja prezentuje się znacznie lepiej. Według Barbary Groele, Sekretarz Generalnej...

  • Danie przygotowałam wg. przepisu z książki M. Bartczak "Polska Kuchnia Regionalna" z niewielkimi zmianami. Cepeliny gotuję do 30 minut od chwili wypłynięcia( w przepisie jest 1-2 godziny, w zależności od wielkości kartaczy - wg. mnie, to jednak zbyt długo ) i co ważne woda ma tylko lekko wrzeć - nie gotujcie na mocnym ogniu, po prostu się rozpadną!  Bardzo ważne jest abyście bardzo, ale to bardzo dobrze odcisnęli starte ziemniaki - masa powinna być jak najbardziej 'sucha' (może sokowirówką...

  • Na upały najlepszy chłodnik

    Chłodnik jest w polskiej kuchni od wieków. Jadamy go zawsze latem, gdy nadchodzą upały, bo orzeźwia, dodaje energii, uzupełnia niedobory płynów w organizmie i przede wszystkim znakomicie smakuje. Syci, a nie przeciąża organizmu w gorące dni.

  • Nie jest to oryginalny przepis z kuchni litewskiej ale tez dobry i wart spróbowania.

  • Odkryj urok soczewicy.

  • Ten przepis warto wypróbować. Takie cepeliny bardzo często robi moja Babcia z Bieszczad, są przepyszne.

  • Wypróbowany przepis na "Litewskie pierogi"

  • Smaczny pomysł na "Kołduny litewskie"

Artykuły na temat: dania litewskie
  • Czenaki litewskie

    Czenaki to litewskie pieczonki. Tradycyjnie przygotowuje się je w małych glinianych garnkach z pokrywkami, które po wypełnieniu składnikami wstawia się do pieca. W ten sposób przygotowane czenaki jest wyjątkowo smaczne, a po wyjęciu z pieca każdy dostaje swoją porcję w odrębnym naczyniu.

  • Kuchnia litewska jest bardzo bogata i różnorodna. To, co pojawia się na stole, zależy od pory roku i regionu. Nawet dobrze znane tradycyjne potrawy, takie jak cepeliny, chłodnik litewski czy kugel, w każdej części Litwy smakują nieco inaczej. Oto czego warto spróbować podróżując po Litwie. Fot. 123RF/Picsel Na smaki kuchni litewskiej ogromny wpływ miała historia kraju. Kontakty z Białorusinami, Polakami, Tatarami, Ukraińcami, Żydami i Rosjanami zaowocowały bardzo charakterystyczną kuchnią,...

  • Zrazy po litewsku

    ...lekko zgęstniał. Ze zrazów zdejmujemy sznurki. Podajemy polane sosem z kaszą gryczaną lub pęczakiem z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty. Do dania pasują także zasmażane buraczki. Zobacz także:

  • Lubisz odkrywać nowe smaki? Poznaj długo dojrzewające sery litewskie marki Dziugas i weź udział w naszym konkursie. Odpowiedz na dwa proste pytania i wygraj bony o wartości 200 zł. Ser Dziugas to Litewski przysmak, który zyskał popularność także w Polsce. Ten długo dojrzewający przysmak, produkowany jest prawie od wieku. Powstaje tylko z mleka, soli, kultur bakterii kwasu mlekowego oraz naturalnego enzymu koagulującego. Nie zawierają laktozy i podpuszczki dlatego śmiało mogą po niego sięgać...

  • Chłodnik litewski

    Botwinka jest warzywem sezonowym, dlatego o tej porze roku, kiedy jest dostępna na pobliskich bazarkach, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Sprawdzonym przepisem na letnie danie jest chłodnik litewski, który idealnie zaspokoi nasz głód w upalne dni.

  • Litwa jest Polakom bardzo bliska. Lata wspólnej historii, wieszcz piszący o Litwie „ojczyzno” i łącząca miłość do dobrego jedzenia. Okazuje się, że coraz częściej odwiedzamy ten bałtycki kraj i śmiało sięgamy po przysmaki produkowane przez naszego sąsiada. Fot. 123RF/Picsel Doceniamy nie tylko litewskie wędliny, ale także i nabiał. Pyszne litewskie sery pojawiają się na domowych przyjęciach i w eleganckich restauracjach. Jednym z najczęściej wybieranych jest ser DŽIUGAS. Na sklepowych...

  • Schłodź się po litewsku!

    .... Warto w tym czasie wykorzystywać bogactwo świeżych owoców i warzyw oraz porzucić zimowe nawyki żywieniowe. Nasz organizm wręcz dopomina się o inne dania. Proste, lekkie i najlepiej schłodzone. Tak(...), bądź zdolnościami kulinarnymi, możemy ułatwić sobie gotowanie wykorzystując gotową botwinkę z serii Dania Babci Zosi firmy SyS. Warto pamiętać, że susz warzywny zawiera wiele składników odżywczych...

  • Nie istnieje nic takiego jak dieta cukrzycowa. Diabetycy tak naprawdę powinni przestrzegać jednej diety - diety zdroworozsądkowej, zalecanej właściwie wszystkim. Nagłe skoki cukru we krwi, których w przypadku cukrzycy należy unikać, nie są korzystne także dla osób zdrowych. Dieta w cukrzycy nie odbiega od diety zalecanej każdemu. / fot. 123rf.com W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do...

  • Tatarskim szlakiem

    Niegdyś siali postrach w Europie, potem zaciągali się do polsko-litewskiego wojska, by w końcu wrosnąć w wielokulturową Rzeczpospolitą Obojga Narodów.

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...