• Informacje na temat:

    dania kuchni szwedzkiej

Przepisy na temat: dania kuchni szwedzkiej
  • Lussebullar, czyli szwedzkie bułeczki szafranowe z rodzynkami

    ...kuchni Ambasady Szwecji w Polsce - jest bardzo prosty. Sposób przygotowania W moździerzu ucieramy szafran z łyżką cukru. W misce mieszamy resztę cukru z drożdżami, solą i jednym jajkiem. Masło...

  • Tradycyjne danie kuchni szwedzkiej. To właśnie od śledzia rozpoczyna się spotkanie przy szwedzkim stole. PS. Na zdjęciach nie ma borówek, bowiem takich nie miałem, udekorowałem czerwonym pieprzem.

  • Potrawy, które budzą kontrowersje na całym świecie

    W każdej kuchni narodowej znajdziemy potrawy kontrowersyjne, dla większości mało apetyczne i odrzucające. Nie wszyscy Polacy są gotowi ze smakiem zajadać się czerniną czy flaczkami, nie każdego Niemca ucieszy tradycyjny knipp, czyli kasza owsiana z mięsem mielonym. Są jednak dania powszechnie uważane za (delikatnie mówiąc) problematyczne i wymagające od degustatora sporej odwagi. Poniżej...

  • Pożywne i smaczne danie.

  • Fastfoodowy savoir-vivre

    .... Natomiast, jeśli ktoś ma ochotę położyć go na talerzu i zjeść przy użyciu sztućców, noża i widelca, nic nie stoi na przeszkodzie" - mówi Jonas Martensson, były szef kuchni Szwedzkiego Domu Królewskiego, obecnie główny szef kuchni w Max Premium Burgers. Jak przekonuje Jonas, brak zasad dotyczy również doboru napojów, którym popijamy posiłek w fastfoodowej restauracji. "Jeśli masz ochotę wypić mleko do...

  • Smaczny dodatek do drugiego dania.

  • Z garnków świata: Szwecja

    No i jedzą dużo ryb - takie cechy charakterystyczne kuchni szwedzkiej wymienia w INTERIA.PL jeden z najsłynniejszych znawców smaków świata Robert Makłowicz. Potrawą prostą i smaczną jest pokusa Jansona - ziemniaki zapiekane z sardelami, anchois prosto z puszki: ziemniaki kroi się w plastry, przekłada się je anchois, zalewa olejem, dodaje masła i zapieka w piekarniku - to szybki przepis Roberta...

  • Wyborne kluski do drugiego dania lub na przekąskę.

  • Przepis wart wypróbowania: "Dania z kapustą pekińską"

  • Sprawdzony przepis na "Jambalaya - jednogarnkowe danie kuchni kreolskiej z Luizjany"

Artykuły na temat: dania kuchni szwedzkiej
  • Świętomarcińska gęś i szwedzkie zwyczaje

    Jedzenie w Szwecji jest odzwierciedleniem surowego klimatu kraju: chłodnej i długiej zimy, jasnego i krótkiego lata. Szwedzka kuchnia to smak prostych potraw i bogactwo darów natury pochodzących z pól, lasów i morza. Z jakimi potrawami kojarzy się Szwecja? Śledź (również ten kiszony!), łosoś, węgorz, owoce morza, grzyby, owoce jagodowe, chrupkie pieczywo, kulki mięsne oraz... gęsina.

  • Planując urlop, bardzo często za cel podróży obieramy Węgry. Chętnie wypoczywamy nad Balatonem lub podziwiamy zabytki pięknego Budapesztu, a do tego zajadamy się tradycyjnymi daniami kuchni węgierskiej. W jaki sposób odtworzyć te smaki w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Polacy darzą Węgrów niezwykłą sympatią. Wpływ na to ma chociażby nasza wspólna historia, ciekawa kultura węgierska oraz niezbyt duże oddalenie obu państw. Wielu z nas bardzo ceni sobie również madziarską kuchnię,...

  • Hovs Hallar - szwedzki skarb natury i europejskiej kultury filmowej

    ...pieczęci Bergmana słuchają oni  jednak na szczytach klifów lub przy kawie w restauracji hotelu Hovs Hallar (można tu zresztą przy fantastycznym widoku na morze zjeść sycące lunche z daniami tradycyjnej szwedzkiej kuchni - w czwartki zgodnie ze szwedzkim starym zwyczajem -  grochówkę i naleśniki). Hovs Hallar to miejsce, które zdecydowanie warto uwzględnić podczas planowania podróży po Skanii...

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...

  • Szwedzki obiad

    Polecamy tradycyjne dania obiadowe z kuchni naszych północnych sąsiadów.

  • Możesz być pewien, że w Tajlandii, kraju, gdzie każdy wita cię uśmiechem, zostaniesz także dobrze nakarmiony. Ojczyzna przepysznych curry to raj dla wszystkich miłośników dobrej kuchni, którzy z zagranicznych wojaży najbardziej lubią przywozić kulinarne pocztówki. Fot. materiały prasowe Tajlandia już od wielu lat przyciąga turystów niezwykle bogatą kulturą, interesującą historią oraz zjawiskowymi widokami. Każdy kto był tam chociaż raz doskonale wie, że w tym zakątku świata znajdziemy niemal...

  • Anna Guzik: Po programie sprawdzam przepisy we własnej kuchni

    ..., ale także wzbogacić swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania czy racjonalnego robienia zakupów. Szkolę się też kulinarnie. Zazwyczaj po nakręceniu odcinka sprawdzam przepisy we własnej kuchni(...) widelcu" głód chyba pani nie doskwiera? - Dużą zaletą programów kulinarnych jest to, że kuchnia zawsze jest pełna przysmaków. Dzisiaj mamy królestwo pestek i ziaren - pestki słonecznika, dyni, ziarna...

  • - A właśnie tajemnica naszej kuchni wywodzącej się z biedy, tkwi w prostocie. Sekret smaku natomiast w składnikach wysokiej jakości, dojrzewających na słońcu - Tak o swojej kuchni mówią Włosi, którzy jeść pizze i pastę zaczęli dopiero w XIX wieku. W pierwszych wiekach istnienia Rzymu, jadano to, co można było przyrządzić, dzięki uprawie ziemi i hodowli bydła. Potrawą narodową była zwykła "papka" - gęsta i rozgotowana, ze zmielonego prosa, jęczmienia, pszenicy lub roślin strączkowych. Sztuka...

  • Jak skomponować idealne menu weselne?

    ...? Schabowy raz? Może pięć razy? Wesele najczęściej zaczyna się od obiadu: lekkiej przystawki zaostrzającej apetyt (nie zawsze), zupy, drugiego dania oraz deseru. Potrawy mogą być serwowane - wtedy(...) musiała jeść ociekającego tłuszczem kotleta, a wujek-tradycjonalista nie spojrzy z pogardą na grillowaną pierś kurczaka. Później serwuje się dania ciepłe (optymalnie trzy lub cztery, aby jedzenia nie...

  • Dania jednogarnkowe to tajna broń każdego kucharza. Dzięki nim bez wysiłku wyczarujemy smaczny obiad dla całej rodziny, dlatego też zawsze warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów. Fot. 123RF/Picsel Dania jednogarnkowe przygotowujemy najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Są bowiem pożywne, sycące i doskonale rozgrzewają. Ponadto nie wymagają od nas dużego nakładu pracy, co czyni z nich idealną propozycję dla osób zabieganych. Naszym zdaniem, miseczka smakowitej potrawki jest...