• Informacje na temat:

    dania kuchni francuskiej walentynki

Przepisy na temat: dania kuchni francuskiej walentynki
Artykuły na temat: dania kuchni francuskiej walentynki
  • Kobiety mafii: Czarna strona Wenus

    ...robotnika wynosiła około 40 dolarów. Jednak w Chicago bogatej klienteli nie brakowało. Szef kuchni serwował gościom dania z perliczek, bażantów, homarów i krabów, podawał je na złoconej porcelanie(...) z łóżka. Przecież były walentynki...  Kobiety mafii dzięki swoim "sposobom" potrafiły wyciągnąć mężczyzn z poważnych tarapatów.  - McGurn został uniewinniony dzięki zeznaniom Louise, chociaż nikt nie...

  • Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez...

  • Pogoda na miłość

    ...groźby zobowiązań. Bo to przecież wakacje, z których wróci się bezpiecznie do domu. To jak wizyta w emocjonalnym McDonaldzie. Lubimy sprawdzoną domową kuchnię, ale latem fast food staje się przyjemną(...) miesiącu gadania i namiętności dotarło do mnie, że to jest coś ważniejszego niż przygoda. Że z tej przyjaźni zrodziła się miłość - wspomina.  Okoliczności zapewne miały wpływ na zmianę statusu ich...

  • Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni" wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji" - jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca - Julia Child - do dziś pozostaje...

  • Sushi za masaż?

    ...oddania książki, sukienka ślubna, bilety do Wenecji. Jedna z pierwszych ofert: "dokręcanie dredów", jedna z ostatnich: "political conversations in English". Uznaję, że sprawa przybiera poważny obrót(...) wychodziło. Ale Wymiennik z odroczoną "spłatą"? Ogłosiłam, że mam świetny przepis na ciasto, że znam się na kuchni wegańskiej. Odzew przyszedł natychmiast. Chłopak chciał tort na jutro, najlepiej...

  • Odwieczne pytanie: co podarować ukochanej osobie na walentynki? Czasem wystarczy tylko słodki upominek. Jeśli brakuje wam inspiracji, skorzystajcie z podpowiedzi naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Jak wszyscy wiedzą, najprostsza droga do serca ukochanej osoby prowadzi przez żołądek. Czasem może być to romantyczna kolacja lub słodka niespodzianka w postaci ciasta i deseru. Własnoręcznie przygotowany posiłek zrobi zdecydowanie lepsze wrażenie niż wizyta w Zapewniamy, że propozycje naszych...

  • W kogo wdała się nasza córka?

    ...innych osób. Ubrana w liliowy sweter (prezent od Ani z Nowego Jorku) i czarne obcisłe spodnie szybkim krokiem przemierza przestronną, urządzoną w drewnie kuchnię. Właśnie szykuje obiad (fasolka(...) prowadzi prywatną klinikę weterynaryjną) i Asia z Jędrkiem (siostra Ani i jej ośmioletni synek), to zjemy razem. Magiczne oczy - Ładne zdjęcie - mówię, wskazując reklamę francuskiej firmy kosmetycznej...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek. Jeśli na Południu w porze obiadu wita podróżnika aromat oliwy z oliwek i zrumienionego na niej czosnku, to Północ zniewala bogactwem intensywnie doprawianych...

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...