• Informacje na temat:

    dania holenderskie

Przepisy na temat: dania holenderskie
  • Kilka ziemniaków, 25 dag kapusty kiszonej, boczek w kostkach, parówka gruba (lub inna kiełbasa na gorąco).

  • Sprawdzony przepis na "Holenderskie pierniczki"

  • Grillowane szparagi

    ...palonym maśle. Warzywa są podstawą tego dania, a zielone zawsze jest dla nas dobre. Jest tam co prawda masło, a jak wiemy są jego zwolennicy, jak i przeciwnicy. Ja twierdzę, że jak masło jest(...), o smaku kukurydzy" - tłumaczy PAP Life właściwości zdrowotne dania autor przepisu. Jak je przygotować? Najpierw odłamujemy końce szparagów i moczymy je przez ok. 15 min w wodzie z kostkami lodu. "To...

  • Przepis wart wypróbowania: "Holenderskie kołacze"

  • Sery na talerzach Europejczyków

    W zależności od części Europy oraz danego regionu, sery spożywane są w innej formie. Różnią się nie tylko nazwami, konsystencją i smakiem, ale przede wszystkim sposobem podania. Uwarunkowana kulturowo tradycja podania sera, to często samo sedno smakowania tego produktu. Nie każdy ser bowiem spożywany jest jako dodatek do pieczywa lub składnik podkreślający smak dania. O ile w Polsce najczęściej...

  • Smaczny pomysł na "Holenderskie racuchy"

  • Jajka po benedyktyńsku

    Wykwintne danie z prostych składników.

  • W Amsterdamie zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Kilkudniowy pobyt w Holandii był niezwykle barwny i inspirujący – także w kwestii kulinarnej. Co prawda tradycyjna kuchnia holenderska nie jest specjalnie wyszukana, jednak znalazłam kilka przepisów, które z pewnością będę stosowała u siebie. Na początek coś łatwego i szybkiego do przygotowania – Poffertjes, czyli malutkie, puszyste i smaczne naleśniczki drożdżowe. W oryginalnym przepisie podaje się je oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem...

  • Mule

    Te niewielkie małże wprost zachwycają delikatnością smaku. Francuskie moules, holenderskie mosselen czy hiszpańskie mejillones mogą być podstawą bardzo prostych, a przy tym wykwintnych dań.

  • Nazwa tego nieskomplikowanego dania oznacza „garnek – bałagan”. Po przyrządzeniu całość wygląda jak ziemniaczana papka i może dlatego tak bardzo smakuje malutkim dzieciom i ich… dziadkom. Posiłek ten chętnie był podawany w chłopskich oraz rybackich chatach.

Artykuły na temat: dania holenderskie
  • Polaku, daj się lubić!

    Stare powiedzenie głosi: "co kraj, to obyczaj". Zazwyczaj przekonujemy się o tym, gdy podczas wakacyjnych wojaży strzelimy gafę wobec obcokrajowca. A potem... czerwienimy się ze wstydu. Jak uniknąć wpadki?

  • Nie istnieje nic takiego jak dieta cukrzycowa. Diabetycy tak naprawdę powinni przestrzegać jednej diety - diety zdroworozsądkowej, zalecanej właściwie wszystkim. Nagłe skoki cukru we krwi, których w przypadku cukrzycy należy unikać, nie są korzystne także dla osób zdrowych. Dieta w cukrzycy nie odbiega od diety zalecanej każdemu. / fot. 123rf.com W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do...

  • O kobietach, które wcale nie były damami

    Gdy oglądamy dawne obrazy pełne wyidealizowanych scen, tak łatwo dać zwieść się pozorom...

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...

  • Żałuję, że nie stworzyłam prawdziwego domu

    Dzięki ogromnemu talentowi odniosła wielki sukces, żyje w luksusie. Ale to nie dało jej szczęścia. Ostatnio zaskakująco szczerze przyznała się do osobistej porażki.

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Fusy z kawy. Zdziwisz się, do czego można je wykorzystać

    Rzecznicy popularnego ostatnimi czasy ruchu „zero waste” zachęcają do tego, by nie marnować jedzenia i generować jak najmniej odpadów, a nabywane produkty – nie tylko zresztą żywnościowe – wykorzystać do ostatka. I rzeczywiście: okazuje się, że nie ma chyba rzeczy, której nie można by dać „drugiego życia”. A jak można wykorzystać fusy z kawy przygotowanej ze świeżo zmielonych ziaren ? Poniżej kilka propozycji.

  • Dania jednogarnkowe to tajna broń każdego kucharza. Dzięki nim bez wysiłku wyczarujemy smaczny obiad dla całej rodziny, dlatego też zawsze warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów. Fot. 123RF/Picsel Dania jednogarnkowe przygotowujemy najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Są bowiem pożywne, sycące i doskonale rozgrzewają. Ponadto nie wymagają od nas dużego nakładu pracy, co czyni z nich idealną propozycję dla osób zabieganych. Naszym zdaniem, miseczka smakowitej potrawki jest...

  • Osobliwości Wyspy Wielkanocnej

    Od wybrzeża chilijskiego dzieli ją 3600 kilometrów Pacyfiku. Od innych lądów jeszcze więcej. Wyspę odkrył admirał holenderski Jakub Roggeveen w 1722 roku, w dniu święta Wielkiej Nocy. Stąd jej nazwa.

  • Jesienią ma być przede wszystkim szybko, pożywnie, ciepło i treściwie, dlatego idealnym pomysłem na obiad czy kolację będą warzywne zapiekanki. Oto kilka propozycji na jesienne dania. Fot. 123RF Zapiekanki ziemniaczane - na duży apetyt Z ziemniaków przyrządzisz pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Mają niezaprzeczalną zaletę - jeśli nie masz czasu na codzienne gotowanie, możesz przygotować zapas nawet na kilka dni. Co ważne - potrawa nie straci walorów smakowych, wręcz przeciwnie, z...

Wideo na temat: dania holenderskie
  • Sezon szparagowy. Jakie potrawy przygotował Mikołaj Rey?

    Kucharz Mikołaj Rey z pomocą uczestników "MasterChefa Juniora" Hanną Kandorą i Mateuszem Steciem przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania ze szparagami. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: krem z białych szparagów, zielone szparagi z grilla w papilocie, szparagi z sosem mousseline i szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce.

  • Zmysłowe smaki: Jak oczyścić mule?

    Te niewielkie małże wprost zachwycają delikatnością smaku. Francuskie moules, holenderskie mosselen czy hiszpańskie mejillones mogą być podstawą bardzo prostych, a przy tym wykwintnych dań. Jednak zanim pojawią się na stole, musisz je dokładnie oczyścić. Zobacz, jak zrobić to w prosty i szybki sposób. Świeże mule sprzedawane są zwykle w siateczkach z oczkami lub zamkniętych plastikowych