• Informacje na temat:

    dania do zamrażania

Przepisy na temat: dania do zamrażania
  • Przepisy Ani Starmach na dania w 25 minut

    Nie ma tu homarów, kawioru i ślimaków. Są łatwo dostępne niedrogie produkty i proste patenty na to, jak w 25 minut przygotować w kuchni wyśmienite dania - zapewnia Ania Starmach, zachęcając do zapoznania się z przepisami z jej najnowszej książki "Pyszne 25". A oto kilka z nich!

  • pyszna, szybka w przygotowaniu, doskonała jako dodatek do schabu i pieczeni

  • Zasady mrożenia żywności, które musisz znać

    Korzyści płynące z chłodzenia żywności poznaliśmy w XX wieku, a pierwszą chłodziarko-zamrażarkę wynaleziono dopiero w 1939 roku. Badania dowodzą, że mrożenie opóźnia psucie się produktów i zapobiega(...) je pergaminem, aby nie zbiły się w jedną całość.  Jak mrozić gotowe dania? Gotowe dania, które kupujemy w supermarketach nadają się do mrożenia - oczywiście, pod warunkiem, że nie były wcześniej...

  • Prosty przepis, który wyśmienicie komponuje się z drugim daniem...

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    ..., które w niektórych krajach wprowadzają brak daty ważności na suche pokarmy, octy czy oleje. Co najczęściej niepotrzebnie wyrzucamy? - Jak pokazują badania prowadzone przez Federację Polskich Banków(...) nie mają sensu. Na parapecie możemy hodować świeże zioła, które oczywiście nadają się do zamrażania. Jeśli samodzielnie robimy mleko, przydadzą nam się wiórki kokosowe, bakalie (też z umiarem...

  • Danie szybkie i pyszne.

  • Trzy mniej znane składniki dobre dla kości i stawów

    Witamina C Pomaga wytwarzać kolagen, białko, które jest głównym budulcem tkanki łącznej - m.in. ścięgien, chrząstki stawowej i kości. Witamina C ma też właściwości przeciwzapalne. Jest nietrwała, bo wrażliwa m.in. na działanie tlenu, promieni UV, wysokich temperatur, za to odporna na zamrażanie. Lepiej jednak jeść jak najmniej przetworzone dania, a owoce całe, a nie rozdrobnione. Potrzeba jej...

  • Na wigilię od lat przygotowuję kapustę z fasolą, nie z grochem. Jest to stary przepis mojej babci, a gotowała przepyszne dania. Smaki dzieciństwa...hm... to często z nich czerpię do tej pory swoje pomysły.

  • Jak wybrać chleb, by był naprawdę dobry?

    ...kupuj więcej tego chleba - zapewne nie ma dobrego składu i dlatego sprzedawca unika podania go. Im chleb ma mniej składników, tym lepiej. Najlepszy składa się tylko z mąki, wody, soli i zakwasu (żytni...

  • Wśród wielu przepisów na tradycyjną wigilijną zupę grzybową, które są w necie, nie znalazłem takiego jak na tę z mojego rodzinnego domu. Może tajemnica tkwi w duszeniu warzyw, co daje wywarowi inny posmak? Myślę, że warto spróbować...

Artykuły na temat: dania do zamrażania
  • Osiem patentów na zamrażanie mięsa

    .... Rozmiękają one podczas rozmrażania i zamiast pysznego drugiego dania, po rozmrożeniu będziesz miała bezkształtną papkę.  5. Przed włożeniem do zamrażalnika wyciśnij jak najwięcej powietrza z torebki (ew. użyj...

  • Nie istnieje nic takiego jak dieta cukrzycowa. Diabetycy tak naprawdę powinni przestrzegać jednej diety - diety zdroworozsądkowej, zalecanej właściwie wszystkim. Nagłe skoki cukru we krwi, których w przypadku cukrzycy należy unikać, nie są korzystne także dla osób zdrowych. Dieta w cukrzycy nie odbiega od diety zalecanej każdemu. / fot. 123rf.com W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do...

  • Produkty, których nie wolno zamrażać

    ..., sosy, pieczywo, wędliny, dania mączne (pierogi, knedle, pyzy, ciasta) tłuste sery i twarogi. Najlepiej wykorzystywać do tego specjalne woreczki odporne na niską temperaturę (które nie będą(...) apetyczne. Z pewnością nie mielibyśmy ochoty na zjedzenie takiego dania. 3. Kremów na bazie śmietany, majonezów, serków ricotta, jogurtów i miękkich serów. Produkty te marzną "na kość...

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...

  • Zamrażanie i rozmrażanie – co można, a czego nie wolno

    Tego samego produktu w tej samej postaci nie wolno ponownie zamrozić - to kwestia bezdyskusyjna. Podczas zamrażania żywności, bakterie w niej zawarte nie giną, ale przechodzą w stan uśpienia. Przy podwyższeniu temperatury drobnoustroje budzą się i zaczynają gwałtownie namnażać i wydzielać toksyny. Zamrażając ponownie "usypiamy" zwiększoną wielokrotnie populację bakterii, która po...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Nie bój się mrozić

    Choć mogłoby się wydawać, że przechowywać w zamrażarce można wszystkie owoce i warzywa niestety tak nie jest. Nie wszystkie z nich można zamrażać. Z pewnością do zamrażania nie nadaje się sałata i rzodkiewka. Poniżej przedstawiamy te produkty, które mrozimy najczęściej i po rozmrożeniu nadają się do spożycia.

  • Dania jednogarnkowe to tajna broń każdego kucharza. Dzięki nim bez wysiłku wyczarujemy smaczny obiad dla całej rodziny, dlatego też zawsze warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów. Fot. 123RF/Picsel Dania jednogarnkowe przygotowujemy najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Są bowiem pożywne, sycące i doskonale rozgrzewają. Ponadto nie wymagają od nas dużego nakładu pracy, co czyni z nich idealną propozycję dla osób zabieganych. Naszym zdaniem, miseczka smakowitej potrawki jest...

  • Zamrożeni w gniewie

    ..."Tabula rasa. Spory o naturę ludzką" Pinker publikuje między innymi badania Douglasa T. Kenricka i Davida M. Bussa. Wykazały one, że ponad 80 proc. kobiet i 90 proc. mężczyzn bez względu na kraj...

  • Większość list, zawierających najpopularniejsze dania świata, otwierają potrawy makaronowe. A mówiąc o makaronach, nasze myśli w sposób naturalny wędrują do Włoch. Oto lista makaronowych dań, które każdy z nas powinien znać Włoskie pasty pokochał cały świat, gdyż łączą w sobie prostotę, harmonijne smaki oraz poszanowanie do rodzimych produktów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas, chcąc przygotować naprawdę dobre danie makaronowe, sięga właśnie po receptury, pochodzące z Półwyspu Apenińskiego....