• Informacje na temat:

    dania do słoików na wyjazd

Przepisy na temat: dania do słoików na wyjazd
  • Lato, sezon urlopowy w pełni. Wielu z nas wybiera się właśnie na urlop. My też. Ponieważ na wyspę Rab w Chorwacji dotrzemy w sobotę późnym popołudniem, więc mam poważne obawy, że mogą być kłopoty z zaopatrzeniem w żywność do poniedziałku. Zostają oczywiście restauracje - ale to też wymaga rozejrzenia się po okolicy, bo zjeść byle co za duże pieniądze to nie sztuka. Zabieramy więc ze sobą gulasz - danie popularne również w Chorwacji, może bardziej w Sławoni niż w zatoce Kwarner, ale zawsze......

  • Schab pieczony - jako danie obiadowe, jako domowa wędlina do chleba, jako konserwa na wyjazd - tyle zastosowań ile wymyślisz.

  • Na zimowe chłodne dni, pyszny, szybki, domowy obiad ze słoika :)

  • Od kilku lat robię. Przepis niezawodny, zawsze się udaje i bardzo smakuje. W zimie mam namiastkę lata :) wystarczy tylko podsmazyć kiełbaskę z cebulką i mamy pyszne leczo.

  • Masz czas więc zacznij robić przetwory do swojej spiżarni na zimę z tegorocznych warzyw.

  • Tak przygotowaną cukinię używam jako dodatek do dań przez cały rok (np. leczo, sos, zalewa do zapiekanek itp)

  • Przepis na 1 kg ogórków. Polecam ,sprawdzony. Zimą jak znalazł ;)

  • Zapraszam na pyszną warzywną sałatkę , którą robimy do słoików na zimę. Idealnie nadaje się do obiadu. Składa się z kapusty białek, ogórków, papryki, marchewki oraz cebuli :) Lato zamknięte w słoiku

  • Prosty przepis na marynowaną kalarepkę.

  • W zimie na barszczyk ukraiński jak znalazł.

Artykuły na temat: dania do słoików na wyjazd
  • "Słoiki" jadą do domu

    ...w ogrodzie ich rodzinnego domu, otwierają dereniówkę. Jak teraz, kiedy Marta musi się napić, bo zaczyna ją nosić. Do wyjazdu trzy dni, a ona myślami jest w biurze. Tęskni do kawy w tekturowym kubku, rozmów(...) pudełko. Nawet bigosu Marta ma dość, ale cieszy się, że mama kupiła pudełka i nie trzeba będzie wkładać słoików między ciuchy. Raz zniszczyła w ten sposób sweter z alpaki. Siostra całuje ją na...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Moje najnowsze « hity » kosmetyczne

    ...  Nie mam dzisiaj ochoty na poważne tematy. Dzień mam wyjątkowo pracowity, zaczynam żałować, że nie zdecydowałam się na wyjazd do SPA pomimo złej pogody...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...

  • Słoiczki są OK

    Zastanawiasz się, czy podawać dziecku gotowe dania? Pomożemy ci podjąć decyzję. Oto pięć powodów, dla których zawsze warto mieć je pod ręką.

  • W ostatnim czasie zachwyciliśmy się egzotycznymi produktami, zapominając o równie zdrowych i smacznych warzywach, które możemy uprawiać we własnym ogródku. Jednym z nich jest kalarepa. Fot. 123RF/Picsel Kalarepa jest warzywem, które doskonale znano już w starożytnym Rzymie. Nie potrzeba było wiele czasu, aby jej zalety docenili również mieszkańcy innych państw. Jednak na polskie stoły warzywo to trafiło dopiero w XIX wieku i bardzo szybko stało się istotnym elementem diety. W późniejszych...

  • Anna Starmach: Życie pięć smaków

    ..., organizował wyjazdy zagraniczne. W Paryżu urwałam się z grupy, bo od zwiedzania Luwru ważniejsza była dla mnie wizyta w Le Cordon Bleu, najlepszej szkole kulinarnej świata. Chciałam porozmawiać(...) wtedy jadał śniadania w kawiarni Europejskiej przy Rynku, uznałam, że bezpieczne dla niego otoczenie będzie mi sprzyjać. Kupiłam mu ciastko, rozłożyłam foldery, trzęsłam się ze strachu. I wypaliłam...

  • Nie istnieje nic takiego jak dieta cukrzycowa. Diabetycy tak naprawdę powinni przestrzegać jednej diety - diety zdroworozsądkowej, zalecanej właściwie wszystkim. Nagłe skoki cukru we krwi, których w przypadku cukrzycy należy unikać, nie są korzystne także dla osób zdrowych. Dieta w cukrzycy nie odbiega od diety zalecanej każdemu. / fot. 123rf.com W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do...

  • Życie o smaku kawy

    ...ministerstwo i wydania na podstawie tego bloga dwujęzycznej książki “Dziennik kawowy. Notatki z podróży po Kolumbii". Te dwa osiągnięcia otworzyły mi drzwi do kilkuletniej pracy w kolumbijskim(...), czyli firmowych podróżach motywacyjnych. Aktualnie jesteśmy lokalnym operatorem 85% wyjazdów do Kolumbii pojawiających się w katalogach biur podróży w Polsce. Przyjmujemy ponad 2000 gości rocznie...

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...