• Informacje na temat:

    dania do parowaru

Przepisy na temat: dania do parowaru
  • Wykwintny smak zdrowych dań

    Gotowanie na parze to skuteczna metoda obniżenia kaloryczności potraw przy zachowaniu ich smaku i cennych składników. Dzięki temu utrzymanie upragnionej, czyli szczupłej sylwetki może być łatwiejsze.

  • Danie dla osób zdrowo się odżywiających. Wątróbka dostarcza wielu składników mineralnych jak żelazo, cynk, miedź. Jest źródłem witamin: A, D, B2, B12, oraz kwasu foliowego.

  • Kilka prostych tricków na udane wypieki

    Każda osoba, która staje przed zadaniem upieczenia ciasta, marzy o tym, by efekt zachwycił podniebienia i oczy bliskich. Niestety, nie wszystkie z nas są wykwalifikowanymi mistrzyniami cukiernictwa. Na szczęście, istnieje kilka sposobów, dzięki którym zminimalizujemy ryzyko niepowodzeń prawie do zera. O czym pamiętać podczas kulinarnych eksperymentów?

  • Nie wszyscy są przekonani co do smaku potraw przyrządzanych na parze. Ja chcę udowodnić, że może być zdrowo i równocześnie smacznie. Wystarczy tylko odpowiedni zamarynować wcześniej mięso i nie żałować przypraw do warzyw czy sosów. A więc, do dzieła!

  • TEST – Takie gotowanie to ja rozumiem!

    ...przetestowanie trzech pysznych przepisów, ale w książce znajdziecie ich zdecydowanie więcej. Moje serce zdobyły dania wegetariańskie, ale są tu również przepisy na dania mięsne, ryby, ciasta, a nawet domowy...

  • Zapraszam na kolejne danie z parowaru. Tym razem są to drobiowe tradycyjne gołąbki. Uwielbiam gołąbki w aromatycznym sosie pomidorowym ale i takie ze smażoną smakują wspaniale. Zrobione w parowarze są o wiele delikatniejsze niż tradycyjnie gotowane czy pieczone. Przygotowanie gołąbków nie jest trudne ale trzeba im poświęcić trochę czasu, za to potem mam kilka pysznych porcji obiadowych, które można zamrozić.

  • Jeżeli planujemy gotowanie mięsa na parze, to pamiętajmy, aby je najlepiej na noc zamarynować w oliwie i przyprawach. Mięso jest wtedy bardziej soczyste i wyraziste w smaku. Warzywa można przyprawić tuż przed gotowaniem. Nie żałujmy ziół i aromatycznych przepraw. Ponieważ gotowanie na parze ma być dietetyczne, starajmy się nie używać soli. Ewentualnie można posolić już na talerzu, przed samym podaniem.

  • Miruna na parze z marchewką,koperkiem podana z ryżem brązowym

  • Warzywa "gotowane" w parowarze zachowują swój smak i nie tracą witamin. Polecam ten sposób gotowania wszystkich warzyw.

  • Bardzo pyszne,orzeźwiające,zdrowe po prostu rewelacja!

Artykuły na temat: dania do parowaru
  • ...w zimnej wodzie, obierz, posiekaj osobno białka i żółtka. Odetnij końcówki szparagów i włóż szparagi do środkowego i górnego koszyka parowaru. Przykryj i gotuj na parze 10-15 minut aż końcówki szparagów...

  • Przywiązujesz coraz większą wagę do zdrowego stylu życia? Starasz się kupować ekologiczne produkty, gotować dania niskokaloryczne i obniżonej zawartości tłuszczu? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco, to znak, że powinieneś zaopatrzyć się w uniwersalny parowar! Dania gotowane na parze są znacznie zdrowsze i smaczniejsze od tych, przygotowanych w sposób tradycyjny. Możemy mieć pewność, że podczas ich przyrządzania nie stracą swoich witamin i mikroelementów. Dzięki firmie UNOLD mieliśmy okazję...

  • Gotuj na parze

    Przyrządzając dania w taki sposób, zatrzymujemy w pożywieniu najcenniejsze składniki.

  • Nie istnieje nic takiego jak dieta cukrzycowa. Diabetycy tak naprawdę powinni przestrzegać jednej diety - diety zdroworozsądkowej, zalecanej właściwie wszystkim. Nagłe skoki cukru we krwi, których w przypadku cukrzycy należy unikać, nie są korzystne także dla osób zdrowych. Dieta w cukrzycy nie odbiega od diety zalecanej każdemu. / fot. 123rf.com W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do...

  • Dieta rybna kontra miażdżyca i rak

    ...posiłków dziennie powinny zawierać ok. 100 g ryby w ciepłej postaci, np. dania z pieca czy rusztu, zupy rybnej. Jedz też sałatki z jajkiem czy szczypiorem. 4. Pij częściej Zalecane są: woda mineralna...

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...

  • Powiew wiosennej świeżości w nowoczesnym wydaniu

    ...naczynie przeznaczone do gotowania na parze. Dzięki niemu dania będą nie tylko mniej kaloryczne, ale zachowają mnóstwo witamin i minerałów. Na parze przygotujemy większość morskich ryb, świeże warzywa...

  • Mamy dla was 5 nowych Multicookerów firmy Philips. Jak je zdobyć? Wystarczy przestestować, a urządzenia bedą wasze! Dziękujemy za wszystkie nadesłane zgłoszenia. Wyniki juz niebawem!   Multicooker to wielofunkcyjne urządzenie do gotowania, smażenia, pieczenia, podgrzewania, gotowania na parze, przygotowania ryżu, makaronu, a także domowego jogurtu czy owocowych przetworów! Multicooker sprawia, że Twoje potrawy - od przystawek, przez zupy, dania główne aż po desery i ciasta - są różnorodne,...

  • Gotujemy na parze

    ...pozostaje aż 60 proc. witaminy C! Dania nie tracą przy tym naturalnego smaku. Poza tymi pozytywami jest jeszcze jeden - używamy tylko i wyłącznie wody - nie potrzebujemy więc już tłuszczu. Dodatkowo gorąca para zapewni, że mięso, a szczególnie ryby, będą wyjątkowo soczyste. Gotowanie na parze jest banalnie proste, jednak do przygotowania posiłku będziemy potrzebować specjalnego parowaru. Możemy...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...