• Informacje na temat:

    dania bez glutenu

Przepisy na temat: dania bez glutenu
  • Prawdziwa to ta na cienkim cieście, bez dodatków i ketchupu...

    ...mogą jeść osoby nietolerujące glutenu, bo zamiast pszennej mąki daje się starte migdały. Taka pizza jest też bardziej dietetyczna. - Tak naprawdę pizza powinna zmieniać się tak, jak zmienia się(...) naprawdę bardzo fajne danie. Mało tego, może dzieci będą chciały ją zjeść, bo choć zazwyczaj karpia nie lubią, to pizzę już tak - przekonuje PAP Life kucharz. Jak wynika z badania "Kto zamawia jedzenie...

  • Pyszny i rozpływający się w ustach. Jego wykonanie jest banalnie proste.

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego składnika. Ekspert radzi, aby na świątecznym stole pojawiły się dania z różnych rodzajów mąki – dzięki...

  • Naleśniki bez mąki są dobrą alternatywą dla tradycyjnych naleśników. są bardzo delikatne i miękkie. Ciasto biszkoptowe ale o wiele smaczniejsze. Podane z serkiem waniliowym smakują prze cudnie.

  • Kasza gryczana - królowa kasza

    Chociaż walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne kaszy gryczanej bez wątpienia wynoszą ją ponad inne rodzaje zbóż, to bardzo rzadko myślimy o niej jako o alternatywie dla tradycyjnych składników dania obiadowego. Zapominamy o jej lekkostrawności, a zarazem wysokiej wartości odżywczej, znanej i docenianej już w neolicie, na ten bowiem okres datuje się początki upraw gryki. Do Polski królowa...

  • Danie odpowiednie nie tylko dla osób nie jedzących glutenu i laktozy, ale również dla tych, którzy cierpią na IBS (zespół jelita drażliwego)

  • Frytki wojenne i stamppot

    ..."Pyszne do pudełka" i "Pysznie bez glutenu". Autorka książek kulinarnych, Grażyna Bober-Bruijn, na stałe mieszka w Holandii, dlatego też kuchnia holenderska jest jej równie bliska, co kuchnia polska(...) troszkę cebulki i oczywiście majonez. Frytki te nazywa się frytkami wojennymi, a to za sprawą różnorodnych z pozoru kolidujących ze sobą smaków. No i forma podania również wygląda jak pole walki. Ale...

  • 5 deserów, które... wspomagają odchudzanie

    ...w misce wszystkie składniki (bez chia i żurawiny). Wysyp na dwie blaszki pokryte papierem do pieczenia. Podpiecz 20 min w temp. 180 st. C., często mieszając. Do mieszanki dodaj chia i żurawinę(...). 5. Jaglane babeczki Kasza jaglana jest doskonałym produktem w diecie odchudzającej. Zawiera węglowodany złożone, które niwelują uczucie głodu na długo. Nie zawiera glutenu (uzyskiwana z ziana prosa...

  • Ciasto bez glutenu, bez jajek i bez laktozy dla osób z nietolerancjami.

Artykuły na temat: dania bez glutenu
  • Gluten: Komu pomaga, komu szkodzi?

    Dieta bezglutenowa stała się ostatnio bardzo popularna. I co dziwne, coraz częściej stosują ją osoby całkowicie zdrowe. Wykluczając gluten ze swojego jadłospisu, chcą poprawić swoje ogólne samopoczucie lub schudnąć. Czy słusznie? Przyjrzyjmy się mitom dotyczącym diety bezglutenowej i sprawdźmy, komu i dlaczego jest ona rzeczywiście potrzebna.

  • Celiaklia długo była kojarzona jako schorzenie małych dzieci, z którego z wiekiem się wyrasta. Nic bardziej mylnego. To poważna nietolerancja pokarmowa, która może się objawić w każdym wieku. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników...

  • Płaski brzuch bez glutenu

    ...mąki bez glutenu Muffiny bezglutenowe Składniki: po szklance mąki gryczanej i kukurydzianej, łyżeczka sody (lub bezglutenowego proszku do pieczenia, z przekreślonym kłosem),1/2 szklanki cukru(...)Jak to możliwe, że zboża od zawsze uznawane za podstawę posiłków, nagle zaczynają nam szkodzić? Okazuje się, że te, które dziś jemy, zawierają dużo więcej glutenu (to rodzaj białka) niż ich...

  • Już wkrótce usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Nawet jeśli cierpimy na celiakię lub z innych powodów zrezygnowaliśmy z glutenu, na naszym stole mogą zagościć tradycyjne potrawy. Przekonajcie się, jak je przyrządzić, eliminując gluten, a będą to naprawdę niezapomniane święta, pełne nowych doznań smakowych! Boże Narodzenie to wyzwanie dla bezglutenowców, którzy poszukują nowych dań i smaków, a także świetna okazja, żeby przekonać innych, że posiłki bezglutenowe mogą być naprawdę smaczne i...

  • Gluten. Winny czy niewinny?

    ...osoby z nietolerancją glutenu, alergią na pszenicę, nadwrażliwością na gluten powinny rzeczywiście bezwzględnie go unikać – dodaje.  Co się stanie, gdy mimo wszystko spożyjemy gluten, jeśli nie(...), inaczej mówiąc inicjują stan zapalny. Inaczej jest w przypadku zdrowego człowieka, którego organizm radzi sobie nawet z dużymi cząstkami peptydów, dlatego eliminacja glutenu z diety jest bezcelowa...

  • Jeśli jeszcze nie znacie FiKa i jego strony, czas najwyższy nadrobić zaległości! Długie ciemne włosy, gęsta broda i iście rockowy wygląd zdecydowanie wyróżniają go na tle gotujących, piekących i blogujących pań domu. To, że jest facetem, w żaden sposób nie przeszkadza mu z zaangażowaniem i pietyzmem podchodzić do tego, co kładzie na talerzu. A są to potrawy niebanalne, tym bardziej że FiK, czyli Szymon Kubicki, przeszło rok temu wykluczył ze swej diety gluten. Gotowanie bez glutenu otworzyło...

  • Czy gluten rzeczywiście tylko szkodzi?

    ...słodu jęczmiennego bywa składnikiem płatków kukurydzianych i słodyczy. Może też być obecny w niektórych lekach czy suplementach diety. - Zdrowym ludziom gluten nie szkodzi. Trawimy go bez problemu - mówi Anna Wojtasik z IŻŻ. - Natomiast osoby z nietolerancją glutenu, alergią na pszenicę, nadwrażliwością na gluten powinny rzeczywiście bezwzględnie go unikać - dodaje. Dodatkowo ekspertka zwraca...

  • Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej. Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające...

  • Czy gluten rzeczywiście tylko szkodzi?

    .... - Zdrowym ludziom gluten nie szkodzi. Trawimy go bez problemu  - mówi Anna Wojtasik z IŻŻ.  - Natomiast osoby z nietolerancją glutenu, alergią na pszenicę, nadwrażliwością na gluten powinny rzeczywiście bezwzględnie go unikać  - dodaje. Dodatkowo ekspertka zwraca uwagę,  że rezygnacja  z glutenu w przypadku osób zdrowych wiąże się często  z wyższym spożyciem tłuszczów nasyconych, cukru i soli...

  • Kontynuacja bestsellerowej „Kuchni polskiej bez pszenicy” z przepisami na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Dzięki tej książce na twoim bezglutenowym stole nie zabraknie żadnej świątecznej potrawy! Kalendarz aż puchnie od rozmaitych wyjątkowych okazji. Niektóre mają w naszym kraju długą tradycję, inne dopiero znajdują zwolenników. Autorki skupiły się na dwóch świętach, które z różnych względów są dla Polaków najważniejsze, a jednocześnie mają najbogatszą kulturę kulinarną. Uszka i pierogi,...

Wideo na temat: dania bez glutenu
  • Czy święta bez glutenu są możliwe?

    Grażyna Bober-Bruijn przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" wigilijne i świąteczne dania bezglutenowe. Na stole pojawił się m.in. biszkopt cynamonowy, sałatka z bobu i fasolki szparagowej, pieczone ziemniaki, pasztet z wątróbek oraz jabłko z owsianką.

  • Leczenie przez jedzenie

    Bożena Kropka jest dyplomowanym dietetykiem i promotorem zdrowia. Jako pierwsza w Polsce wprowadziła zalecenia diety rotacyjnej: bez glutenu, bez cukru i bez mleka. W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała dania takie jak: placek gryczany, pasta z zielonego groszku, placuszki dyniowe, krem z pieczonych buraków, ciasteczka daktylowe oraz pieczona ryba. (DDTVN/X-news)