• Informacje na temat:

    dania bez glutenu

Przepisy na temat: dania bez glutenu
  • Prawdziwa to ta na cienkim cieście, bez dodatków i ketchupu...

    ...mogą jeść osoby nietolerujące glutenu, bo zamiast pszennej mąki daje się starte migdały. Taka pizza jest też bardziej dietetyczna. - Tak naprawdę pizza powinna zmieniać się tak, jak zmienia się(...) naprawdę bardzo fajne danie. Mało tego, może dzieci będą chciały ją zjeść, bo choć zazwyczaj karpia nie lubią, to pizzę już tak - przekonuje PAP Life kucharz. Jak wynika z badania "Kto zamawia jedzenie...

  • Naleśniki bez mąki są dobrą alternatywą dla tradycyjnych naleśników. są bardzo delikatne i miękkie. Ciasto biszkoptowe ale o wiele smaczniejsze. Podane z serkiem waniliowym smakują prze cudnie.

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego składnika. Ekspert radzi, aby na świątecznym stole pojawiły się dania z różnych rodzajów mąki – dzięki...

  • Kasza gryczana - królowa kasza

    Chociaż walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne kaszy gryczanej bez wątpienia wynoszą ją ponad inne rodzaje zbóż, to bardzo rzadko myślimy o niej jako o alternatywie dla tradycyjnych składników dania obiadowego. Zapominamy o jej lekkostrawności, a zarazem wysokiej wartości odżywczej, znanej i docenianej już w neolicie, na ten bowiem okres datuje się początki upraw gryki. Do Polski królowa...

  • Propozycja na pizzę w innej, ale równie smacznej wersji. Pizza jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich osób nie tolerujących glutenu i drożdży.

  • Frytki wojenne i stamppot

    ..."Pyszne do pudełka" i "Pysznie bez glutenu". Autorka książek kulinarnych, Grażyna Bober-Bruijn, na stałe mieszka w Holandii, dlatego też kuchnia holenderska jest jej równie bliska, co kuchnia polska(...) troszkę cebulki i oczywiście majonez. Frytki te nazywa się frytkami wojennymi, a to za sprawą różnorodnych z pozoru kolidujących ze sobą smaków. No i forma podania również wygląda jak pole walki. Ale...

  • Podstawowym składnikiem tego ciasta jest kolorowa fasola, a dodatek kakaa i bananów daje ciekawy smak. Jest wilgotne i nie trzeba go już niczym ponczować. Dodałam do niego trzy łyżki miodu, lecz można się obejść bez niego, ponieważ banany dają naturalną słodycz.

  • 5 deserów, które... wspomagają odchudzanie

    ...w misce wszystkie składniki (bez chia i żurawiny). Wysyp na dwie blaszki pokryte papierem do pieczenia. Podpiecz 20 min w temp. 180 st. C., często mieszając. Do mieszanki dodaj chia i żurawinę(...). 5. Jaglane babeczki Kasza jaglana jest doskonałym produktem w diecie odchudzającej. Zawiera węglowodany złożone, które niwelują uczucie głodu na długo. Nie zawiera glutenu (uzyskiwana z ziana prosa...

  • Hallloween, czary mary, psikusy i słodycze - mam dla Was dzieciaki taki słodki psikus haha hahaha - 20 chrupiących paluchów

Artykuły na temat: dania bez glutenu
  • Gluten: Komu pomaga, komu szkodzi?

    Dieta bezglutenowa stała się ostatnio bardzo popularna. I co dziwne, coraz częściej stosują ją osoby całkowicie zdrowe. Wykluczając gluten ze swojego jadłospisu, chcą poprawić swoje ogólne samopoczucie lub schudnąć. Czy słusznie? Przyjrzyjmy się mitom dotyczącym diety bezglutenowej i sprawdźmy, komu i dlaczego jest ona rzeczywiście potrzebna.

  • Już wkrótce usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Nawet jeśli cierpimy na celiakię lub z innych powodów zrezygnowaliśmy z glutenu, na naszym stole mogą zagościć tradycyjne potrawy. Przekonajcie się, jak je przyrządzić, eliminując gluten, a będą to naprawdę niezapomniane święta, pełne nowych doznań smakowych! Boże Narodzenie to wyzwanie dla bezglutenowców, którzy poszukują nowych dań i smaków, a także świetna okazja, żeby przekonać innych, że posiłki bezglutenowe mogą być naprawdę smaczne i...

  • Płaski brzuch bez glutenu

    ...mąki bez glutenu Muffiny bezglutenowe Składniki: po szklance mąki gryczanej i kukurydzianej, łyżeczka sody (lub bezglutenowego proszku do pieczenia, z przekreślonym kłosem),1/2 szklanki cukru(...)Jak to możliwe, że zboża od zawsze uznawane za podstawę posiłków, nagle zaczynają nam szkodzić? Okazuje się, że te, które dziś jemy, zawierają dużo więcej glutenu (to rodzaj białka) niż ich...

  • Jeśli jeszcze nie znacie FiKa i jego strony, czas najwyższy nadrobić zaległości! Długie ciemne włosy, gęsta broda i iście rockowy wygląd zdecydowanie wyróżniają go na tle gotujących, piekących i blogujących pań domu. To, że jest facetem, w żaden sposób nie przeszkadza mu z zaangażowaniem i pietyzmem podchodzić do tego, co kładzie na talerzu. A są to potrawy niebanalne, tym bardziej że FiK, czyli Szymon Kubicki, przeszło rok temu wykluczył ze swej diety gluten. Gotowanie bez glutenu otworzyło...

  • Gluten. Winny czy niewinny?

    ...osoby z nietolerancją glutenu, alergią na pszenicę, nadwrażliwością na gluten powinny rzeczywiście bezwzględnie go unikać – dodaje.  Co się stanie, gdy mimo wszystko spożyjemy gluten, jeśli nie(...), inaczej mówiąc inicjują stan zapalny. Inaczej jest w przypadku zdrowego człowieka, którego organizm radzi sobie nawet z dużymi cząstkami peptydów, dlatego eliminacja glutenu z diety jest bezcelowa...

  • Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej. Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające...

  • Czy gluten rzeczywiście tylko szkodzi?

    ...słodu jęczmiennego bywa składnikiem płatków kukurydzianych i słodyczy. Może też być obecny w niektórych lekach czy suplementach diety. - Zdrowym ludziom gluten nie szkodzi. Trawimy go bez problemu - mówi Anna Wojtasik z IŻŻ. - Natomiast osoby z nietolerancją glutenu, alergią na pszenicę, nadwrażliwością na gluten powinny rzeczywiście bezwzględnie go unikać - dodaje. Dodatkowo ekspertka zwraca...

  • Kontynuacja bestsellerowej „Kuchni polskiej bez pszenicy” z przepisami na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Dzięki tej książce na twoim bezglutenowym stole nie zabraknie żadnej świątecznej potrawy! Kalendarz aż puchnie od rozmaitych wyjątkowych okazji. Niektóre mają w naszym kraju długą tradycję, inne dopiero znajdują zwolenników. Autorki skupiły się na dwóch świętach, które z różnych względów są dla Polaków najważniejsze, a jednocześnie mają najbogatszą kulturę kulinarną. Uszka i pierogi,...

  • Czy gluten rzeczywiście tylko szkodzi?

    .... - Zdrowym ludziom gluten nie szkodzi. Trawimy go bez problemu  - mówi Anna Wojtasik z IŻŻ.  - Natomiast osoby z nietolerancją glutenu, alergią na pszenicę, nadwrażliwością na gluten powinny rzeczywiście bezwzględnie go unikać  - dodaje. Dodatkowo ekspertka zwraca uwagę,  że rezygnacja  z glutenu w przypadku osób zdrowych wiąże się często  z wyższym spożyciem tłuszczów nasyconych, cukru i soli...

  • Dziś obchodzimy światowy dzień bez mięsa. Z tej okazji mamy dla was darmową książkę kucharską, z której dowiecie się, jak prosto, smacznie i zdrowo świętować ze wszystkimi jaroszami świata. Podpowiemy wam, jak skomponować pełne menu na ten dzień, co zrobić z soi, szpinaku, a także jak urozmaicić codzienne śniadania oraz co podać na romantyczną kolację. Postawiliśmy przede wszystkim na proste dania, pełne sezonowych warzyw i swojskich smaków. Nasza książka to przewodnik po kuchni...

Wideo na temat: dania bez glutenu
  • Czy święta bez glutenu są możliwe?

    Grażyna Bober-Bruijn przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" wigilijne i świąteczne dania bezglutenowe. Na stole pojawił się m.in. biszkopt cynamonowy, sałatka z bobu i fasolki szparagowej, pieczone ziemniaki, pasztet z wątróbek oraz jabłko z owsianką.

  • Leczenie przez jedzenie

    Bożena Kropka jest dyplomowanym dietetykiem i promotorem zdrowia. Jako pierwsza w Polsce wprowadziła zalecenia diety rotacyjnej: bez glutenu, bez cukru i bez mleka. W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała dania takie jak: placek gryczany, pasta z zielonego groszku, placuszki dyniowe, krem z pieczonych buraków, ciasteczka daktylowe oraz pieczona ryba. (DDTVN/X-news)