• Informacje na temat:

    dani z patisona

Przepisy na temat: dani z patisona
  • Faszerowane patisony, czyli zapomniane warzywo na obiad

    ...prowansalskimi. Przygotowanym farszem nadziewamy wydrążone wcześniej patisony. Można na wierzchu położyć cienki plasterek sera żółtego, lecz osoby pragnące "odchudzić" to danie, mogą z niego...

  • Jeżeli mam bardzo wyrośnięte (czyt. przerośnięte) patisony, przerabiam je na sałatkę. W zimie, do obiadu idealna.

  • Jesienne dary natury, o których nie miałeś pojęcia

    ...patisony urzekają nie tylko jako dodatek do dania. Doskonale sprawdzą się jako domowa dekoracja – na stole, parapecie czy tarasie. Patison uznany za warzywo o wyjątkowo niskiej kaloryczności(...) surowo, przez gotowanie, pieczenie, smażenie, aż po faszerowanie i marynowanie. Z racji, że charakteryzują się delikatnym, lekko słodkawym smakiem można przyrządzić z nich również dania na słodko, np...

  • Wypróbowany przepis na "Surówka z patisona"

  • Doceńmy cukinię

    ..., zalewamy rosołem i dusimy ok. 10 minut, aż staną się miękkie. Następnie miksujemy, dodajemy czosnek i przyprawy. Do gotowego kremu można wlać łyżkę śmietany. Danie serwuje się w miseczkach z uprzednio...

  • Sprawdzony przepis na "Leczo z patisona"

  • Pomysł na szybki i smaczny obiad z sezonowych warzyw. Placki podaję z gęstym jogurtem naturalnym lub śmietaną.

  • Smaczny pomysł na "Krem z patisona z grzankami"

  • Lekkie i smaczne danie dla wegetarian.

  • Z patisonem są też smaczne.

Artykuły na temat: dani z patisona
  •  .....jest już taki :) Dawno nie podsumowałam mojego dziecka, więc zrobię to wreszcie. Ku pamięci :)   Pierwszy postęp, który pojawił sie jakiś czas...

  • Znacie te warzywa? Patisony mają niezwykły wygląd i wyjątkowy smak. Co więcej, ich jedzenie może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego warzywa, musicie koniecznie nadrobić zaległości. Fot. 123RF Skąd w Europie wzięły się patisony? Okazuje się, że setki lat temu na swoich grządkach uprawiali je Aztekowie i to właśnie w tamtym rejonie świata powinniśmy szukać ojczyzny tego warzywa. Po podboju azteckiego imperium przez Hiszpanów, na ich statkach do Europy...

  • Cukinia i jej krewni

    Nasz jadłospis może znakomicie uatrakcyjnić nie tylko cukinia. Warto sięgać po wszystkie odmiany dyni zwłaszcza teraz, gdy mamy ochotę na lżejsze dania. • Pomogą utrzymać dobrą formę. Mają wyjątkowo niską wartość energetyczną - ok. 20 kcal/100 g. Pamiętaj więc o nich, gdy jesteś na diecie. Cukinia zawiera sporo związków zasadowych. Łagodzą one objawy nadkwasoty i wpływają korzystnie na...

  • Znacie te warzywa? Patisony mają niezwykły wygląd i wyjątkowy smak. Co więcej, ich jedzenie może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego warzywa, musicie koniecznie nadrobić zaległości. Fot. 123RF Skąd w Europie wzięły się patisony? Okazuje się, że setki lat temu na swoich grządkach uprawiali je Aztekowie i to właśnie w tamtym rejonie świata powinniśmy szukać ojczyzny tego warzywa. Po podboju azteckiego imperium przez Hiszpanów, na ich statkach do Europy...

  • Niebezpieczne związki

    ...tego połączenia zwykła arytmetyka przestaje działać, a danie zamienia się w kaloryczną bombę. Otóż ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny, czyli powodują wzrost poziomu glukozy we krwi(...) z takiego dania mieć nie będzie. Winny jest ogórek. Z pozoru bezpieczny - właściwie sama woda z minimalną ilością kalorii - jest dla naszego organizmu całkowicie obojętny. Ma w sobie jednak coś, co...

  • Chociaż w wielu krajach kiszone warzywa uznawane są za zepsute, my Polacy wiemy co dobre. Kiszone warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Kiszonki możemy traktować jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Zawarty w nich kwas mlekowy, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii...

  • Witajcie, dyniowate!

    ...tym wie, że szczególnie składniki dyni są łatwo przyswajalne przez organizm, nawet małego dziecka. Świeżymi warzywami możesz też śmiało zastąpić mięso w różnorodnych przepisach. A na pierwsze danie(...) przecierem. Przypraw solą, pieprzem. Dodaj posiekaną bazylię. Sos wlej do naczynia z patisonami. Wstaw do piekarnika (200 st. C) i zapiekaj 40 minut. Na 5 minut przed końcem zapiekania patisony posyp resztą...

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • ..., informacji żadnych nie uzyskali. Niestety na stoisku z piklami ( to dopiero pole do popisu, oni to wprost uwielbiaja), nikt nie znal angielskiej nazwy patisona, a te właśnie, miniaturowe...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...

Wideo na temat: dani z patisona
  • Cukinia, kabaczek i patisony w roli głównej

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" królowały patisony i kabaczki. Przepisy na dania z tymi warzywami zdradził kucharz Piotr Kucharski. na stole pojawiły się: zapiekanka warzywna, sałatka z grillowanych patisonów z halloumi oraz ciasto z cukinią.