• Informacje na temat:

    daktyle ser

Przepisy na temat: daktyle ser
  • Sernik bez sera?

    Jedni są zwolennikami kuchni tradycyjnej, inni nowoczesnej. A gdyby je połączyć i - tak jak proponuje w swojej najnowszej książce "Nowoczesna kuchnia polska" Daria Ładocha - zrobić sernik bez... sera?

  • Przepis wart wypróbowania: "Faszerowane daktyle"

  • Serniczek bez sera

    Sposób przygotowania 1. Spód: daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 20 min. Czekoladę stop w kąpieli wodnej. Dno tortownicy o śr. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Składniki zblenduj, wyłóż dno tortownicy. Wstaw do lodówki.  2. Tofu odsącz i z cukrem (lub ksylitolem), ekstraktem wanil., sokiem i skórką z cytryny, solą zblenduj na gładką masę (15 min).  3. Do rondelka przełóż stałą część mleka...

  • Daktyle

  • Sałatka z jabłkiem i pomarańczami

    ...i mieszamy go z majonezem. Figi kroimy w plastry, a daktyle wzdłuż, na połówki. Na talerzu rozkładamy sałaty, cząstki selera, a następnie ser i szynkę, po czym dodajemy rodzynki, daktyle i plastry figi(...)Sposób przygotowania Rodzynki zalewamy brandy i zostawiamy na kilkanaście minut. Ser i szynkę kroimy w słupki jak frytki. Obrane jabłka kroimy w dość grubą kostkę, po czym skrapiamy je sokiem...

  • Przepis wart wypróbowania: "Daktyle faszerowane migdałem w czekoladzie"

  • Pyszne ciasta bez cukru i tłuszczu

    ...spęcznieją, osącz je na sitku i wystudź. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach.  2. Daktyle włóż do malaksera. Dodaj jabłko, obrany banan i jajka. Całość zmiksuj na gładką masę. Porcjami(...)Sernik waniliowy z rodzynkami Sposób przygotowania 1. Kaszę jaglaną przelej na sitku wrzącą wodą. Potem zalej w garnku 6-7 łyżkami zimnej wody i ugotuj do miękkości. W tym czasie rodzynki...

  • Sernik o smaku kawy z daktylami, szczególnie przypadł nam do gustu.

  • Tort bezowy z malinami i jagodami

    ...odrysuj od talerzyka dwa okręgi o średnicy ok. 22-24 cm. Ubij białka na sztywno, dodając stopniowo 2 rodzaje cukru. Dodaj kawę, ocet, pokrojone daktyle i migdały. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika...

  • bardzo łatwe do zrobienie, i bardzo dobre.

Artykuły na temat: daktyle ser
  • Słodkie, słone - bez cukru i soli

    Banany, daktyle i figi dodadzą słodyczy ciastom i deserom, a dzięki odpowiednim ziołom nikt się nie domyśli, że nie posoliłaś dania na obiad lub kolację.

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Czym zastąpić cukier w diecie

    ...​Desery i słodkie przekąski bez białych kryształków? To możliwe. Smaku dodadzą im suszone daktyle, figi, rodzynki, a także... niektóre warzywa.

  • Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie. Zdjęcie 123 RF/Picsel Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka...

  • Sernik wiedeński z orzechami

    Przygotowanie: Daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Twaróg trzykrotnie mielimy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do sera razem ze śmietaną, skórką(...) z pokrojonymi daktylami. Tortownicę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy masę serową, wyrównujemy. Pieczemy 55-60 minut w 180ºC. Sernik studzimy 15 minut w piekarniku przy uchylonych...

  • Wielbiciele wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów czy naprawdę jecie żółty ser? Uważajcie, możecie się zdziwić, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się je obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy. Tymczasem w wielu produktach, które kupujemy w sklepach, nie ma zbyt wiele...

  • Ina Rybarczyk: "Łowcy smaków"

    ...jedzeniem i jednocześnie pełnią zdrowia. Wyczarowuje się tu burgery i kotleciki z fasoli, makarony z cukinii, a także parmezan, który tak naprawdę nie jest serem! Naleśniki są zielone, a risotto nie zawiera  ani grama masła. Na deser przyrządzamy ciasta z chia, serniki z kaszy jaglanej, banoffee z karmelem z daktyli oraz mocno czekoladowe brownie, zrobione z... batatów. W kuchni roślinnej nie ma...

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. W ich poszukiwaniu nie musicie udawać się w daleką podróż. Okazuje się bowiem, że tuż za wschodnią granicą Polski, produkuje się ser, zachwycający wszystkich koneserów. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy, wieki temu potężny olbrzym Dziugas wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza - stolicę Żmudzi. Historia ta jest żywa po dziś dzień, a na cześć mitycznego założyciela miasta...

  • DIETETYCZNY SERNIK NA ORZECHOWYM SPODZIE Z POLEWĄ TRUSKAWKOWĄ

    ...sylikonowej). Masa Daktyle sparzyć wrzątkiem, namoczyć, a następnie zblendować na gładką masę. Do sera dodać daktyle, banana i wszystko razem porządnie zblendować. Na koniec dodawać po kolei(...) 170 stopni i piec kolejne 30 minut (cały czas piekarnik powinien być ustawiony na funkcję termoobiegu bez grzałek). Po upieczeniu sernik pozostawić na kilka minut w uchylonym piekarniku...

  • Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją! Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone). Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz...