• Informacje na temat:

    daktyle po arabsku

Przepisy na temat: daktyle po arabsku
  • Orientalne kulki mięsne w sosie pomidorowo-daktylowym

    ...w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Daktyle drobno pokroić. W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, połowę cebuli i czosnku zeszklić, dodać przecier pomidorowy, krótko przesmażyć. Dodać daktyle...

  • Orientalna potrawa, aromatyczna i przepyszna. Jest to moja zmodyfikowana wersja dania typu tadżin, przyrzadzanego w naczyniu o tej samej nazwie. Forma zaroodporna tez spelni te funkcje jesli ja nakryjemy folia aluminiowa.

  • Kuchnia miętą pachnąca

    ..., plastry mango i figi. Możemy skusić się również na budyń, kandyzowane daktyle oraz opiekane w karmelu orzechy. Słodką specjalnością kuchni libańskiej jest kenafem, czyli małe ciastko kształtem...

  • bardzo ciekawa mieszanka smakowa

  • Śledzie z ostrzejsza nutą przyprawy harris oraz zata'em.

  • Pyszna i zdrowa przekąska.

  • Bardzo prosty przepis na kurczaka w szafranie z salatka z bulguru typu tabuleh.

  • Wypróbowany przepis na "Szaszłyki po arabsku"

  • Smaczny pomysł na "Faszerowana cukinia po arabsku"

  • Przepis wart wypróbowania: "Kurze udka po arabsku"

Artykuły na temat: daktyle po arabsku
  • 6 bakaliowych sposobów na długowieczność

    ...? Wystarczy pokroić 2-3 sztuki i dołożyć je do naszego śniadania przygotowanego na bazie pełnych zbóż i ziaren z dodatkiem jogurtu lub mleka. Sposób nr 4 - daktyle są fit! Daktyle to owoce daktylowca, jednego z najstarszych drzew jakie są uprawiane. Już w czasach starożytnych były smakołykiem arabskich książąt i swoją silną pozycję utrzymały do dziś. Suszone daktyle są wspaniałą przekąską. Mają...

  • Kuchnia afrykańska to prawdziwy tygiel smaków i zwyczajów kulinarnych. Na przestrzeni wieków kolejni przybysze osiedlający się na Czarnym Lądzie przywozili ze sobą własne tradycje i produkty spożywcze, które przyrządzane w warunkach lokalnych dały efekt w postaci różnorodnych i egzotycznych potraw. Dziś kuchnie marokańska, tunezyjska czy kenijska cieszą podniebienia podróżników i inspirują kucharzy z całego świata. Fot. 123RF/Picsel Chcąc poznać tajniki kuchni afrykańskiej należy pamiętać, że...

  • Tunezja: To musisz zobaczyć!

    ...najświeższe produkty spożywcze - od owoców morza po zachwycające w smaku daktyle. W tłumie turystów i lokalsów łatwo się zgubić, a każdy zakup powinien być starannie negocjowany. Cena sprzedaży może...

  • Gulasz po Węgiersku to idealne danie na dzieleny obiad w rodzinnym gronie. Składniki: - 600g wołowiny pokrojonej w kostkę cm na cm - 300g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę - 300g cebuli pokrojonej w drobną kostkę - 300g ziemniaków pokrojonych w małą kostkę - Szczypta kminku - 2 kostki paprykowe knorr - 80g maki pszennej - 2 ząbki czosnku - 4 ziarenka czarnego pieprzu - 3 ziarenka Ziela angielskiego - 2 listki laurowe Sposób przygotowania: 1. W garnku o szerokim dnie...

  • Czas na piknik

    .... Suszone owoce (niesiarkowane) - morele, śliwki, żurawina, daktyle - też poprawią nam samopoczucie, jednocześnie dostarczając błonnika, składników mineralnych, w tym cennego żelaza. Z mojego...

  • Z poprzednich tekstów dowiedzieliśmy się, że najczęściej pijanym piwem jest jasny lager. Piwo o dość neutralnym i jednolitym smaku, raczej mało zaskakujące i dostosowane do potrzeb przeciętnego konsumenta. Fot. 123RF/Picsel Jeżeli jednak zamarzy się nam prawdziwa i odpowiedzialna piwna degustacja, a nie kolejne, banalne piątkowe wyjście na piwo, to warto poszukać ciekawszych gatunków. A tych, wbrew pozorom, nie brakuje. W Polsce działa pięć dużych grup piwowarskich, które zapełniają sklepowe...

  • Dżerba - wyspa subtelności

    Jedna z najchętniej odwiedzanych wysp Tunezji. Można ją zwiedzić na dwóch kółkach lub opłynąć statkiem wycieczkowym. Wiosną nie spotkamy tutaj jeszcze tłumów turystów, a i ceny będą dla nas bardziej przystępne.

  • Jak, po 18 latach spędzonych w Polsce, Hindus świętuje Wielkanoc? Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh, który ostatnio opowiadał nam o swojej przygodzie w Polsce, stawia na kuchnię fusion. Fot. 123RF/Picsel Łączenie tradycyjnych światecznych dań z indysjkimi smakami może przynieść zaskakujące efekty. Gotowi na wielkanocny eksperyment? Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności...

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić potrzebnego składnika, zastępuje go innym. I wtedy klasyka zyskuje nowy smak.

  • Nie pij wody, nie odkładaj łyżki na stół, jedz wszystko, co dostaniesz - nakazy obowiązujące podczas wieczerzy wigilijnej, od wieków zapewniały ludziom zdrowie i pomyślność. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie kojarzy nam się nie tylko z rodzinną atmosferą i wspólnym spędzaniem czasu, ale przede wszystkim ze wspaniałym jedzeniem. Przysmaki podawane podczas tej wyjątkowej wieczerzy, jadamy zwykle tylko raz w roku. Nie odkładaj łyżki Pokarmy spożywane w czasie wieczerzy wigilijnej mają...

Wideo na temat: daktyle po arabsku
  • Daktyle – naturalna słodycz

    Daktyle to owoce idealne dla osób zmęczonych i zapracowanych. Jakie mają właściwości prozdrowotne? Dlaczego powinny po nie sięgać osoby z problemami jelitowymi? Wyjaśniła to w "Dzień Dobry TVN" dr Danuta Myłek, dietetyk i alergolog. W kuchni programu coach zdrowia Agnieszka Cegielska i kucharz Andrzej Polan przygotowali dania takie jak: wieprzowina z daktylami i chlebkiem arabskim, rogaliki