• Informacje na temat:

    daktyle po arabsku

Przepisy na temat: daktyle po arabsku
  • Orientalne kulki mięsne w sosie pomidorowo-daktylowym

    ...w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Daktyle drobno pokroić. W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, połowę cebuli i czosnku zeszklić, dodać przecier pomidorowy, krótko przesmażyć. Dodać daktyle...

  • Orientalna potrawa, aromatyczna i przepyszna. Jest to moja zmodyfikowana wersja dania typu tadżin, przyrzadzanego w naczyniu o tej samej nazwie. Foremka zaroodporna tez spelni te funkcje jesli ja nakryjemy folia aluminiowa.

  • ​12 ciekawych faktów o słodyczach

    Kto wymyślił cukierki? Skąd się wzięła nazwa popularnego batona? Który deser jest najmniej kaloryczny? Oto garść ciekawostek na temat słodyczy. Kto kocha słodkości, niech przeczyta!

  • bardzo ciekawa mieszanka smakowa

  • Kuchnia miętą pachnąca

    ..., plastry mango i figi. Możemy skusić się również na budyń, kandyzowane daktyle oraz opiekane w karmelu orzechy. Słodką specjalnością kuchni libańskiej jest kenafem, czyli małe ciastko kształtem...

  • Śledzie z ostrzejsza nutą przyprawy harris oraz zata'em.

  • Bardzo prosty przepis na kurczaka w szafranie z salatka z bulguru typu tabuleh.

  • Pyszna i zdrowa przekąska.

  • Wypróbowany przepis na "Szaszłyki po arabsku"

  • Smaczny pomysł na "Faszerowana cukinia po arabsku"

Artykuły na temat: daktyle po arabsku
  • 6 bakaliowych sposobów na długowieczność

    ...? Wystarczy pokroić 2-3 sztuki i dołożyć je do naszego śniadania przygotowanego na bazie pełnych zbóż i ziaren z dodatkiem jogurtu lub mleka. Sposób nr 4 - daktyle są fit! Daktyle to owoce daktylowca, jednego z najstarszych drzew jakie są uprawiane. Już w czasach starożytnych były smakołykiem arabskich książąt i swoją silną pozycję utrzymały do dziś. Suszone daktyle są wspaniałą przekąską. Mają...

  • Herbata jest napojem spełniającym wiele różnorodnych funkcji. Doskonale gasi pragnienie, jest nieodłącznym elementem spotkań z rodziną lub znajomymi oraz stanowi dodatek do dobrej książki podczas długich zimowych wieczorów. Fot. materiały prasowe Dodając odpowiednie składniki do czarnej herbaty możemy stworzyć napój, który będzie nie tylko pysznie smakował, ale także w korzystny sposób oddziaływał na nasz organizm. Eksperci marki Akbar przygotowali przepisy na herbaty doskonale sprawdzające...

  • Tunezja: To musisz zobaczyć!

    ...najświeższe produkty spożywcze - od owoców morza po zachwycające w smaku daktyle. W tłumie turystów i lokalsów łatwo się zgubić, a każdy zakup powinien być starannie negocjowany. Cena sprzedaży może...

  • Kuchnia afrykańska to prawdziwy tygiel smaków i zwyczajów kulinarnych. Na przestrzeni wieków kolejni przybysze osiedlający się na Czarnym Lądzie przywozili ze sobą własne tradycje i produkty spożywcze, które przyrządzane w warunkach lokalnych dały efekt w postaci różnorodnych i egzotycznych potraw. Dziś kuchnie marokańska, tunezyjska czy kenijska cieszą podniebienia podróżników i inspirują kucharzy z całego świata. Fot. 123RF/Picsel Chcąc poznać tajniki kuchni afrykańskiej należy pamiętać, że...

  • Czas na piknik

    .... Suszone owoce (niesiarkowane) - morele, śliwki, żurawina, daktyle - też poprawią nam samopoczucie, jednocześnie dostarczając błonnika, składników mineralnych, w tym cennego żelaza. Z mojego...

  • Gulasz po Węgiersku to idealne danie na dzieleny obiad w rodzinnym gronie. Składniki: - 600g wołowiny pokrojonej w kostkę cm na cm - 300g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę - 300g cebuli pokrojonej w drobną kostkę - 300g ziemniaków pokrojonych w małą kostkę - Szczypta kminku - 2 kostki paprykowe knorr - 80g maki pszennej - 2 ząbki czosnku - 4 ziarenka czarnego pieprzu - 3 ziarenka Ziela angielskiego - 2 listki laurowe Sposób przygotowania: 1. W garnku o szerokim dnie...

  • Dżerba - wyspa subtelności

    Jedna z najchętniej odwiedzanych wysp Tunezji. Można ją zwiedzić na dwóch kółkach lub opłynąć statkiem wycieczkowym. Wiosną nie spotkamy tutaj jeszcze tłumów turystów, a i ceny będą dla nas bardziej przystępne.

  • Z poprzednich tekstów dowiedzieliśmy się, że najczęściej pijanym piwem jest jasny lager. Piwo o dość neutralnym i jednolitym smaku, raczej mało zaskakujące i dostosowane do potrzeb przeciętnego konsumenta. Fot. 123RF/Picsel Jeżeli jednak zamarzy się nam prawdziwa i odpowiedzialna piwna degustacja, a nie kolejne, banalne piątkowe wyjście na piwo, to warto poszukać ciekawszych gatunków. A tych, wbrew pozorom, nie brakuje. W Polsce działa pięć dużych grup piwowarskich, które zapełniają sklepowe...

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić potrzebnego składnika, zastępuje go innym. I wtedy klasyka zyskuje nowy smak.

  • Jak, po 18 latach spędzonych w Polsce, Hindus świętuje Wielkanoc? Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh, który ostatnio opowiadał nam o swojej przygodzie w Polsce, stawia na kuchnię fusion. Fot. 123RF/Picsel Łączenie tradycyjnych światecznych dań z indysjkimi smakami może przynieść zaskakujące efekty. Gotowi na wielkanocny eksperyment? Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności...

Wideo na temat: daktyle po arabsku
  • Daktyle – naturalna słodycz

    Daktyle to owoce idealne dla osób zmęczonych i zapracowanych. Jakie mają właściwości prozdrowotne? Dlaczego powinny po nie sięgać osoby z problemami jelitowymi? Wyjaśniła to w "Dzień Dobry TVN" dr Danuta Myłek, dietetyk i alergolog. W kuchni programu coach zdrowia Agnieszka Cegielska i kucharz Andrzej Polan przygotowali dania takie jak: wieprzowina z daktylami i chlebkiem arabskim, rogaliki