• Informacje na temat:

    daktyle nalewka

Przepisy na temat: daktyle nalewka
  • Święta idą, więc czas na nastawienie okolicznościowej nalewki

  • Przepis wart wypróbowania: "Faszerowane daktyle"

  • U mnie zapachniało już Świętami. Zostało nam jeszcze 6 tygodni, ale niektóre przygotowania zaczynamy właśnie teraz. I odliczamy. Dzisiaj przygotowałam nalewkę świąteczną, z bakaliami przyprawami i pomarańczą. Nalewka będzie leżakować do świąt, ale już czuję jej zapach i smak. Polecam!

  • Chyba już ostatnia chwila na nalewkę świąteczną. Mam nadzieję, że nabierze swojej mocy. Minimum 5 tygodni, więc zmieszczę się na styk. Opinią na temat smaku podzielę się po świętach, ponieważ robię ja po raz pierwszy, dlatego nie wiem jak smakuje. z opinii innych internatów i blogowiczów wynika ,że jest bardzo dobra.

  • Bardzo smaczne ciasteczka wykonane z ciasta marchewkowego, do upieczenia tych ciasteczek wykorzystałam wiśnie które pozostały nam po nalewce wiśniowej. Tych ciasteczek nie polecam dzieciom :)

  • Przepis wart wypróbowania: "Daktyle faszerowane migdałem w czekoladzie"

  • Nie wyobrażacie sobie, jaka pyszna nalewka wychodzi z pospolitego agrestu. Kilka tygodni temu odkryłam w spiżarni wielce omszałą butelkę. Przyniosłam do kuchni, oczyściłam z kurzu i pajęczyn, zbliżyłam do światła, a następnie udało mi się odczytać wyblakły napis na etykietce - "Agrest z imbirem 2014". Coś podobnego, to ja robiłam nalewkę z agrestu? Nie pamiętałam o tym zupełnie, gdyż nigdy jej nie spróbowaliśmy, tylko tyle, co przy filtrowaniu i zlewaniu do butelki. Ale taka świeża nalewka...

  • Tzw. orzechówka, która ma właściwości lecznicze. Niezastąpiona przy problemach żołądkowych. Dla mnie najważniejsze, że orzechowa i tyle. Uwielbiam wszystko co orzechowe.

  • Pyszna nalewka.

  • Kolejna smaczna nalewka.

Artykuły na temat: daktyle nalewka
  • Melancholia zniknie przy nalewce

    Zimą natężenie światła dziennego jest trzy razy mniejsze niż w kwietniowe południe i sto razy mniejsze niż podczas słonecznego lata.

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • Zapomniany agrest

    ...daktyle i powstałą z nich masą oblepić agrest, a potem obtoczyć w kakao lub drobno posiekanych migdałach czy pistacjach. Agrest sprawdza się też w napojach, np.w połączeniu z jabłkiem i pomarańczą. Można...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • ... rodzynki w nalewce wisniowej, a daktyle w spirytusie obiecałam sobie że miła będę, ze nim jakąś złośliwość wygłoszę to 7 razy w ozór się ugryzę.   Szczęściem po kilku minutach spotkania o obietnicy swej...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • Na chłodne, jesienne wieczory najlepsze są nalewki, które znakomicie cię rozgrzeją. Te napoje mają nie tylko właściwości lecznicze, ale także świetnie smakują. Aby wydobyć z nich aromat i zapach, trzeba jednak być cierpliwym i czekać nawet rok. Poznaj przepisy na pigwówkę, orzechówkę, śliwkówkę, jarzębinówkę i dereniówkę. Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję Nalewka z pigwy Pigwa jest polecana szczególnie jesienią i zimą, kiedy odporność...

  • Poza rybami, ciastami i sałatkami, wiele osób przygotowuje na święta również specjalne nalewki i likiery, które umilą rodzinne biesiadowanie. Oto kila sprawdzonych przepisów na tego rodzaju trunki. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu nazwano później hipokrasem. Dzieło greckiego mistrza medycyny kontynuowali średniowieczni mnisi. Produkowane...

  • W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Gosia zaprezentowała przepis na energetyczne kulki mocy Kulki orzechowe 1 szklanka orzechów włoskich i nasion słonecznika (proporcje według upodobania) ½ szklanki zmielonych płatków owsianych ½ szklanki suszonych daktyli ½ łyżeczki miąższu z wanilii 1 łyżka oleju kokosowego ½ łyżeczki soli szczypta kakao szczypta cynamonu sok z daktyli do uzyskania odpowiedniej słodkości syrop z agawy do uzyskania odpowiedniej słodkości 5 łyżek zmielonych orzechów...