• Informacje na temat:

    daktyle kandyzowane a zdrowie

Przepisy na temat: daktyle kandyzowane a zdrowie
  • Bakalie na świątecznym stole - choć zdrowe, uważajmy na nie

    .... Owoce niesiarkowane maja ciemną barwę, nie są naoliwione ani dosładzane, zawierają więcej wartości odżywczych" - zauważa. Jakie bakalie poleca dietetyk? "Daktyle - zawierające sporo błonnika, magnezu(...) dostępna komercyjnie - słodka i tłusta - nie ma nic wspólnego ze zdrowiem" - przestrzega PAP Life Makarowska i sugeruje, aby unikać też owoców kandyzowanych, takich jak np. ananas, morele, papaja...

  • Smak z dzieciństwa:) Babcia miała zawsze pełne słoje takich gruszek:)

  • Pyszne, słodkie,pachnące i pięknie wyglądające pomarańcze kandyzowane w czekoladzie. Mogą być ozdobą świątecznego stołu albo fajnym "hand made" prezentem :)

  • Zdrowa, z dużą ilością witamin, pyszna sałatka. Pasje wyśmienicie do kurczaka pieczonefgo np. na grilu lub w piekaniku.

  • Imbir nie zawsze jest doceniany w naszej kuchni. Może kojarzy się z piwem imbirowym, ciasteczkami. A przecież jest to przyprawa, która należny do najstarszych oraz najcenniejszych przypraw dalekiego Wschodu. Korzeń świeżego imbiru możemy kupić w naszych sklepach.

  • Warto zacząć dzień od szklanki świeżo wyciskanego soku ze świeżych warzyw czy owoców. Pijąc taki sok rano dostarczamy organizmowi witaminy i minerały na cały dzień, wzmacniamy odporność organizmu i chronimy się przed chorobami. Witaminy, enzymy i minerały zawarte w świeżo wyciśniętym soku są dużo łatwiej przyswajalne, niż warzywa i owoce spożywane w całości. Poza tym, nie ma co ukrywać, że świeże, naturalne soki owocowe pić jest znacznie łatwiej, niż spożywać warzywa w całości. Łatwiej jest...

  • Przepis wart wypróbowania: "Faszerowane daktyle"

  • Jest bardzo smaczny i latwy w przyzadzeniu, a dla smakoszy marcepanu to wyjatkowy przysmak.

  • Żurawina, choć niepozorna i wciąż mało popularna, zyskuje coraz więcej uznania wśród smakoszy. Zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Dla szukających jednocześnie smacznych i zdrowych dodatków, żurawina powinna być wyborem nr. 1! Dostępna w różnych postaciach, zarówno suszona (np. doskonałej jakości Bakalland) jak i świeża, stanowić może świetny dodatek i urozmaicenie prostych letnich dań. Małe, czerwone suszone owoce zawierają m.in. witaminy C, A, z grupy B, magnez, żelazo. Smakują...

  • Aromatyczna kandyzowana skórka pomarańczy która jest elementem dekoracji wielu nie tylko świątecznych ciast.

Artykuły na temat: daktyle kandyzowane a zdrowie
  • Badania mówią, że wegetarianizm jest korzystny dla serca. Może zmniejszyć ryzyko poważnych chorób serca aż o jedną trzecią. Czy wykluczenie mięsa z menu jest receptą na zdrowie? Jak zapewnić sobie zdrowie? / fot. 123rf.com Badania dotyczące związku między chorobami serca a dietą wegetariańską zostały przeprowadzone w 2013 roku przez oksfordzkich naukowców. Wzięli oni pod lupę dużą grupę osób: prawie 45 tys. ochotników z Wielkiej Brytanii. 34 proc. z nich to wegetarianie. U osób stosujących...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Zielona herbata to napój, o którym mówi się w samych superlatywach. I choć jej słodko-gorzki smak nie każdego przekonuje, to jej właściwości zdrowotne są niekwestionowane. Sprawdź, dlaczego warto pić zieloną herbatę!   Fot. Kanko / Flickr Herbatą w tłuszcz, cholesterol i zakrzepy Zielona herbata zawiera katechiny, w tym najważniejszy przeciwutleniacz, jakim jest galusan epigallokatechiny. To właśnie on powoduje przyspieszenie metabolizmu. Pozostałe katechiny z kolei zwiększają wydatki...

  • Z każdej strony słychać głosy, że jedzenie ryb bardzo korzystnie wpływa na zdrowie i dostarcza drogocennych dla organizmu składników. Niestety ale na polskich stołach ryby pojawiają się nadal zbyt rzadko. Fot. 123RF/PICSEL Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około 11 - 12 kilogramów - to ponad...

  • Wiśnie z Barbados, czyli acerole, pobiły rekordy jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Jedna malutka wisienka aceroli zawiera aż 80,5 mg tej witaminy - to prawie tyle, co w trzech normalnej wielkości cytrynach. Jakie jeszcze ma właściwości? Fot. 123RF/Picsel Owoce aceroli przypominają 3-centymetrowe „wisienki". Różnią się od wiśni tym, że w środku mają 3 pestki zamiast jednej. Mają czerwoną skórkę i są miękkie w środku. Są dość kwaśne w smaku. Trudno jest sprowadzać świeże owoce ze względu na...

  • Soki kojarzą nam się z bogactwem smaków i zapachów, zamkniętym w kartonie. Dziś możemy cieszyć się również świeżymi sokami, stanowiącymi koncentrat zdrowia. Obecnie możemy wybierać do woli w różnego rodzaju sokach, nektarach i napojach, których pełno jest na sklepowych półkach. Soki to napoje wytwarzane z owoców - jeśli chcemy kupić prawdziwy sok, musimy na kartonie szukać informacji, iż jest on w 100% wytwarzany z owoców. Soki takie zabezpieczone są przed zepsuciem przez pasteryzację, czyli...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Była znana już w czasach biblijnych. Od tamtego czasu jej gałązka jest dla nas symbolem pokoju i pojednania. Oliwka nie bez powodu była i jest tak ważna - jej właściwości zupełnie nie pasują do niepozornego wyglądu. Jakie skarby kryją w sobie oliwki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Uprawa drzewek oliwnych sięga 5-6 tys. lat wstecz. Najliczniejsze dowody na to znaleziono w Syrii, Palestynie i na Krecie. Dziś na gaje oliwne można się natknąć we Włoszech, Grecji czy Francji. Największym producentem oliwek...

  • Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego, majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości. Oto majeranek od kuchni. Fot. 123RF "Górska radość", mawiali średniowieczni weselnicy na wieniec zrobiony z majeranku, który miał przynieść młodej parze szczęście i dostatek. Jego obecność na tej wesołej uroczystości to nie przypadek, gdyż majeranek jest tradycyjnym, europejskim symbolem...

  • Ciemne, mocno kwaśne owoce aronii to doskonały przysmak dla wszelkiego ptactwa. Warto się spieszyć, by z owocujących krzewów uszczknąć coś dla siebie i swojego zdrowia. W walce z różnymi chorobami, zarówno tymi dnia codziennego, jak prozaiczne przeziębienie, czy cywilizacyjnymi, jak nowotwory, natura może być dobrym sprzymierzeńcem. Ważne, aby naturalne środki, po które sięgamy były naprawdę naturalne, pochodzące z upraw ekologicznych, wolnych od sztucznych nawozów i pestycydów. Ekologia z...