• Informacje na temat:

    daktyle do kompotu

Przepisy na temat: daktyle do kompotu
  • Kompot z daktyli i jabłek z cynamonem

    Składniki: 4 jabłka suszone daktyle korzeń imbiru woda Sposób przygotowania: 1. 4 pokrojone i umyte jabłka wrzuć do garnka. 2. Dodaj dwie garści suszonych daktyli.3. Wrzuć pięciocentymetrowy kawałek obranego korzenia imbiru. 4. Wszystko zalej 4 l wody. 5. Gotuj na wolnym ogniu od 20 do 40 minut; im dłużej gotujesz kompot, tym będzie bardziej esencjonalny 6. Dodaj jedną wyciśniętą...

  • Przepis wart wypróbowania: "Faszerowane daktyle"

  • ​Bakalie - świąteczny „must have” nie tylko w kuchni

    ...następny rok. Dlatego tak, często miód i bakalie stają się składnikami świątecznych ciast. Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć suszonych owoców w postaci kompotu z suszu, piernika z suszonymi śliwkami, czy ciasteczka z migdałami i orzechami włoskimi. Kompot  z suszu Przygotowanie kompotu z suszu, to bardzo stara tradycja, z czasem niemalże wyparta przez pojawiające się na wigilijnych stołach...

  • Przepis wart wypróbowania: "Daktyle faszerowane migdałem w czekoladzie"

  • Bakalie na świątecznym stole - choć zdrowe, uważajmy na nie

    ...- śliwki, figi, mak czy daktyle - pomogą rozprawić się ze świątecznym przejedzeniem" - podsumowuje Makarowska. Dietetyk radzi nie żałować sobie też kompotu z suszu. "Mądrość naszych babć jest nieoceniona(...). Owoce niesiarkowane maja ciemną barwę, nie są naoliwione ani dosładzane, zawierają więcej wartości odżywczych" - zauważa. Jakie bakalie poleca dietetyk? "Daktyle - zawierające sporo błonnika, magnezu...

  • Dziś pokażę nasz ulubiony deser, który pojawia się na większości imprez rodzinnych – ciasto agrestowe. Lubią je wszyscy w naszej rodzinie, a także sąsiedzi i znajomi. Ja staram się nie piec go na każde imieniny (choć niektórzy domagają się tego placka za każdym razem!), aby uniknąć monotonii. Za to moja kochana sister nie obrazi się, jeśli przy każdej okazji poczęstuję ją kawałkiem agrestowego ciasta. Proporcja na blachę ok. 30×40 cm

  • 4 kulinarne symbole Wigilii

    ...znakomitym dodatkiem do świątecznych ciast, ale i podstawą kompotu z suszu - mówi Arkadiusz Drążek z firmy Brześć. Wigilijnym owocem, przepełnionym ukrytymi znaczeniami, jest z pewnością jabłko(...). Z długim życiem i nieśmiertelnością kojarzona jest ponadto figa. W wigilijnych smakołykach możemy też znaleźć daktyle symbolizujące dostatek, obfitość oraz powodzenie. W końcu, suszone śliwki odpędzają złe...

  • Sprawdzony przepis na "Ciasto z owocami z kompotu"

  • Smaczny pomysł na "Krajanka z brzoskwiniami z kompotu"

  • Wypróbowany przepis na "Marmurkowa babka makowa z wiśniami z kompotu"

Artykuły na temat: daktyle do kompotu
  • Zapomniany agrest

    ...daktyle i powstałą z nich masą oblepić agrest, a potem obtoczyć w kakao lub drobno posiekanych migdałach czy pistacjach. Agrest sprawdza się też w napojach, np.w połączeniu z jabłkiem i pomarańczą. Można...

  • Tradycję przygotowania napoju z suszonych owoców zawdzięczamy Łemkom. To właśnie oni przez całe lato zbierali i suszyli owoce, by jesienią i zimą przygotowywać z nich kompot o niezwykłym smaku i właściwościach. Dziś dzbanki wypełnione po brzegi tym orzeźwiającymi napojem pojawiają się na stole głównie podczas wieczerzy wigilijnej. Jednak wielu dietetyków uważa, że powinniśmy sięgać po niego znacznie częściej. Dlaczego warto się do niego przekonać i jak przygotować kompot, który trafi w...

  • Sześć sposobów dla pań pragnących odstawić cukier

    ..., dżemy oraz inne przetwory warto słodzić suszonymi owocami. Rodzynki, żurawiny, daktyle, figi czy śliwki to dobre i zdrowe źródło naturalnego cukru. Możesz je po prostu wrzucić do gotowanej potrawy...

  • Wiele osób w Wigilię unika picia tradycyjnego kompotu z suszu. To duży błąd, gdyż ten napój ma wiele prozdrowotnych właściwości, o których wiedziały już nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Tradycję przygotowania napoju z suszonych owoców zawdzięczamy Łemkom. To właśnie oni przez całe lato zbierali i suszyli owoce, by jesienią i zimą przygotowywać z nich kompot o niezwykłym smaku i właściwościach. Dziś dzbanki wypełnione po brzegi tym orzeźwiającymi napojem pojawiają się na stole głównie podczas...

  • Pożegnaj obstrukcje

    Brak ruchu, dieta uboga w błonnik, stres - i kłopoty z wypróżnieniami gotowe. Dobrze funkcjonujące jelita powinny się oczyszczać raz dziennie lub co dwa dni.

  • Kompot z suszu dla wielu osób, delikatnie mówiąc, nie jest ulubionym daniem na wigilijnym stole. Szczególnie nie lubią go dzieci oraz osoby wrażliwe na intensywne smaki i zapachy. Znaleźliśmy sposoby na poprawę jego smaku oraz ciekawy napój "na zastępstwo". Kompot z suszu może być prawdziwą zmorą, szczególnie dla maluchów. / 123rf.com Wiele osób broni kompotu z suszu przede wszystkim ze względu na jego właściwości wspomagające trawienie. Jest idealny do picia w trakcie spożywania...

  • Rozszerzamy dietę malucha

    ..., zupka z marchwi, ziemniaków i pietruszki (jeśli dziecko jest karmione piersią, to zupkę wprowadzamy mu najwcześniej w szóstym miesiącu), dynia, jagody (owoce w postaci soku, kompotu lub kisielu), Od(...) W drugim roku życia : kalafior, kapusta, sałata, kalarepa, bakłażan, rzepa, fasola i groch (o ile nie wywołują wzdęć), surowe pomidory, rzodkiewki, cykoria, soja, papryka, kiwi, truskawki, daktyle...

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i suszonych...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ...zaś podawana na słodko, a jej podstawowymi składnikami są bakalie: suszone śliwki, rodzynki, płatki migdałowe, figi , orzechy włoskie oraz daktyle. Smak dopełnia ponadto: starty na tarce piernik...

  • Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie. Zdjęcie 123 RF/Picsel Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka...