• Informacje na temat:

    daktyle do ciast

Przepisy na temat: daktyle do ciast
  • Strucla jabłkowa z daktylami

    Sposób przygotowania 1. Ciasto rozmroź. Jabłka obierz, oczyść, pokrój na kawałki. Dodaj do nich cukier i daktyle, rozgotuj. Orzechy posiekaj, wrzuć do owoców. Dołóż pokruszone herbatniki.  2. Masę owocową wystudź. Rozsmaruj na cieście. Zwiń. Końce dobrze zlep. Wierzch ponacinaj. Struclę ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 35 minut w 200 st. C. Posyp cukrem pudrem. 

  • Przepis wart wypróbowania: "Faszerowane daktyle"

  • Najlepszy keks

    Ciasto pełne bakalii...

  • Przepis od wielu lat stosowany przeze mnie. Sprawdzony, niezawodny:) a do tego przepyszny:)

  • Toksyczny owoc?

    Rodzynki, figi, daktyle - suszone owoce są idealnym dodatkiem do wielu dań: ciast, deserów, ale i mięs.

  • Przepis wart wypróbowania: "Daktyle faszerowane migdałem w czekoladzie"

  • Anna Lewandowska piecze mazurka

    Mazurek to ciasto kojarzące się ze świętami wielkanocnymi. Tak uważa Anna Lewandowska. Jednak - jak pisze na swoim blogu - "nie byłaby sobą, gdyby nie zmodyfikowała przepisu". Propozycja żony naszego najlepszego piłkarza to mazurek kokosowy.

  • ZAWSZE WYCHODZI ,JEST TWARDA JAK KUPNA

  • Bezglutenowy mazurek kawowy

    Dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, w czasie świątecznym wcale nie trzeba rezygnować ze znanych i lubianych deserów. Warto zaskoczyć całą rodzinę i przygotować lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu...

  • To moje kolejne ciasto na mące razowej. Szybkie i łatwe do zrobienia i bardzo smaczne.

Artykuły na temat: daktyle do ciast
  • Ekspert radzi: Daktyle

    ...do słoika. To doskonały dodatek do tostów, kanapek, naleśników, ciast. Rozklejanie Posklejane daktyle wkładam do foliowego woreczka i zanurzam na chwilę w gorącej wodzie. Dzięki temu rozkleją się(...) miąższu. Najsmaczniejsze daktyle pochodzą z Iraku, Iranu, Arabii Saudyjskiej, Tunezji, Algierii i Maroka. Mąka i syrop Z daktyli produkuje się mąkę, której używam do słodkich wypieków. Z kolei...

  • Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebujemy piekarnika oraz wielu godzin spędzonych w kuchni na mieszaniu i ucieraniu? Otóż nie! Użytkownicy Smakera, jak zawsze, nie zawodzą. Oto ich propozycje na smakowite ciasta bez pieczenia. Fot. 123RF Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. W końcu niezwykle efektowne ciasta możecie przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy. Wysiłek,...

  • Daktyle na zdrowie

    Jak twierdzą Arabowie "garść daktyli dziennie czyni męża zdrowym i długowiecznym", a kobietom w połogu wraca siły. Bo choć mają mnóstwo kalorii, to są daktyle wyjątkowo zdrowe.

  • Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebujemy piekarnika oraz wielu godzin spędzonych w kuchni na mieszaniu i ucieraniu? Otóż nie! Użytkownicy Smakera, jak zawsze, nie zawodzą. Oto ich propozycje na smakowite ciasta bez pieczenia. Fot. 123RF Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. W końcu niezwykle efektowne ciasta możecie przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy. Wysiłek,...

  • Jak odchudzić ciasto wielkanocne

    Klika zamienników dla zdrowszej diety Warto zadbać o to, by świąteczne smakołyki były przygotowane z odpowiednich produktów. Zamiana popularnych składników ciasta na zdrowsze pozwoli na jego bezbolesne "odchudzenie". Podczas pieczenia zamiast cukru świetnie sprawdzą się zblendowane daktyle i banany. W przypadku, gdy przepis wymaga dodania kilku szklanek cukru, spróbuj chociaż co drugą zastąpić...

  • Bez nich trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek, większą lub mniejszą, uroczystość. Niektóre z nich potrafią być ozdobą stołu, inne z kolei są prawdziwymi arcydziełami, stanowiącymi wyzwanie dla niejednego kucharza. O czym mowa? Oczywiście o legendarnych ciastach! Cukiernicy już od setek lat prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych i bardziej zaskakujących deserów. Szczególnie wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów są ciasta i torty, których stworzenie wymaga sporego kunsztu,...

  • Awocasto - ciasto z awokado

    Orzechy włoskie, awokado, mango i miód - pyszne i zdrowe główne składniki ciasta na zimno.

  • Wszystkie ciasta są pyszne, jednak wydaje się, że te pięknie udekorowane smakują nieco lepiej. Oto kilka pomysłów, dzięki którym wasze wypieki nabiorą wyjątkowego charakteru. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie marzył o tym, by przygotowywane przez niego ciasta i torty wyglądały, jak gdyby wyszły spod ręki doświadczonego cukiernika? Wbrew pozorom osiągnięcie takiego efektu wcale nie jest trudne. Wystarczy trochę cierpliwości, wyobraźni, samozaparcia oraz kilka sprytnych pomysłów podpatrzonych w...

  • Świąteczne ciasta z bakaliami

    .... Miękkie masło ucieramy z cukrem. Ucierając, dodajemy jajka, twaróg i waniliowe mleko. Na koniec mąkę i rodzynki. Mieszamy. Przygotowaną formę, najlepiej o o kształcie chałki, napełniamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 150°C piekarnika. Po 20 minutach pieczenia przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i dopiekamy jeszcze około 30 minut. Gotową chałkę lekko studzimy w formie. Wyjmujemy i przed...

  • Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie. Zdjęcie 123 RF/Picsel Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka...