• Informacje na temat:

    daktyle do ciast

Przepisy na temat: daktyle do ciast
  • Strucla jabłkowa z daktylami

    Sposób przygotowania 1. Ciasto rozmroź. Jabłka obierz, oczyść, pokrój na kawałki. Dodaj do nich cukier i daktyle, rozgotuj. Orzechy posiekaj, wrzuć do owoców. Dołóż pokruszone herbatniki.  2. Masę owocową wystudź. Rozsmaruj na cieście. Zwiń. Końce dobrze zlep. Wierzch ponacinaj. Struclę ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 35 minut w 200 st. C. Posyp cukrem pudrem. 

  • Daktyle

  • Zaskocz gości bliskowschodnim ciastem z tahini!

    Tylko kilkanaście minut przygotowania i kilka składników. Ale jakich! To proste ciasto nabiera charakteru dzięki unikalnemu smakowi tahini. Zasmakuje miłośnikom chałwy oraz naturalnej słodyczy wysuszonych na słońcu daktyli.

  • Przepis wart wypróbowania: "Faszerowane daktyle"

  • Pyszne ciasta bez cukru i tłuszczu

    ...wystudź. Przed podaniem ciasto możesz oprószyć ksylitolem wymieszanym z wanilią. Keks daktylowy Sposób przygotowania 1. Daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na godzinę do namoczenia. Kiedy(...) przebierz i namocz w herbacie.  2. Banany obierz, pokrój na kawałeczki. Do malaksera włóż ser, wystudzoną kaszę jaglaną oraz banany. Dodaj jogurt. Wsyp kaszę mannę. Wlej zapach waniliowy do ciasta...

  • Przepis od wielu lat stosowany przeze mnie. Sprawdzony, niezawodny:) a do tego przepyszny:)

  • Ciasta z orzechami i makiem

    Strucla drezdeńska Sposób przygotowania 1. Morele, figi i daktyle pokrój w paseczki. Suszone owoce polej likierem. Odstaw na 20 minut, by przeszły aromatem alkoholu. Marcepan pokrój w kostkę. Orzechy i migdały posiekaj. Mąkę wraz z proszkiem przesiej do miseczki. Dodaj sól, 15 dag masła, cukier i cukier waniliowy. Dołóż twaróg. Wbij jajka. Wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj namoczone...

  • Przepis wart wypróbowania: "Daktyle faszerowane migdałem w czekoladzie"

  • Chrupiący przysmak pistacjowy

    Pyszne i aromatyczne ciasto.

  • ZAWSZE WYCHODZI ,JEST TWARDA JAK KUPNA

Artykuły na temat: daktyle do ciast
  • Ekspert radzi: Daktyle

    ...do słoika. To doskonały dodatek do tostów, kanapek, naleśników, ciast. Rozklejanie Posklejane daktyle wkładam do foliowego woreczka i zanurzam na chwilę w gorącej wodzie. Dzięki temu rozkleją się(...) miąższu. Najsmaczniejsze daktyle pochodzą z Iraku, Iranu, Arabii Saudyjskiej, Tunezji, Algierii i Maroka. Mąka i syrop Z daktyli produkuje się mąkę, której używam do słodkich wypieków. Z kolei...

  • Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebujemy piekarnika oraz wielu godzin spędzonych w kuchni na mieszaniu i ucieraniu? Otóż nie! Użytkownicy Smakera, jak zawsze, nie zawodzą. Oto ich propozycje na smakowite ciasta bez pieczenia. Fot. 123RF Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. W końcu niezwykle efektowne ciasta możecie przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy. Wysiłek,...

  • Daktyle na zdrowie

    Jak twierdzą Arabowie "garść daktyli dziennie czyni męża zdrowym i długowiecznym", a kobietom w połogu wraca siły. Bo choć mają mnóstwo kalorii, to są daktyle wyjątkowo zdrowe.

  • Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebujemy piekarnika oraz wielu godzin spędzonych w kuchni na mieszaniu i ucieraniu? Otóż nie! Użytkownicy Smakera, jak zawsze, nie zawodzą. Oto ich propozycje na smakowite ciasta bez pieczenia. Fot. 123RF Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. W końcu niezwykle efektowne ciasta możecie przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy. Wysiłek,...

  • Ciasto drożdżowe z figami

    ...1. Mleko podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru i rozpuszczamy w nim drożdże. Masło rozpuszczamy i studzimy. Daktyle, figi i marcepan w miarę drobno siekamy....

  • Bez nich trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek, większą lub mniejszą, uroczystość. Niektóre z nich potrafią być ozdobą stołu, inne z kolei są prawdziwymi arcydziełami, stanowiącymi wyzwanie dla niejednego kucharza. O czym mowa? Oczywiście o legendarnych ciastach! Cukiernicy już od setek lat prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych i bardziej zaskakujących deserów. Szczególnie wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów są ciasta i torty, których stworzenie wymaga sporego kunsztu,...

  • Ciasto z orzechami i koniakiem

    ...1. Daktyle kroimy w niezbyt grube paski, przekładamy do rondla, zalewamy 250 ml wody, dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej i zagotowujemy. Następnie odcedzamy...

  • Crème brûlée, tiramisu, picarones, angielski pudding… podczas podróży zajadamy się smakołykami z różnych zakątków globu, nie zdając sobie do końca sprawy jak bogata w desery jest nasza rodzima kuchnia. Fot. 123RF/Picsel Polskie słodycze to nie tylko znane ze sklepowych półek czekolady i wafelki. To również wieloletnia tradycja tworzenia domowych wypieków, które różniły się w zależności od regionu. Sznekę z glancem zjemy nigdzie indziej, jak w Poznaniu. I chociaż stolica Wielkopolski szczyci...

  • Jak odchudzić ciasto wielkanocne

    Klika zamienników dla zdrowszej diety Warto zadbać o to, by świąteczne smakołyki były przygotowane z odpowiednich produktów. Zamiana popularnych składników ciasta na zdrowsze pozwoli na jego bezbolesne "odchudzenie". Podczas pieczenia zamiast cukru świetnie sprawdzą się zblendowane daktyle i banany. W przypadku, gdy przepis wymaga dodania kilku szklanek cukru, spróbuj chociaż co drugą zastąpić...

  • Wszystkie ciasta są pyszne, jednak wydaje się, że te pięknie udekorowane smakują nieco lepiej. Oto kilka pomysłów, dzięki którym wasze wypieki nabiorą wyjątkowego charakteru. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie marzył o tym, by przygotowywane przez niego ciasta i torty wyglądały, jak gdyby wyszły spod ręki doświadczonego cukiernika? Wbrew pozorom osiągnięcie takiego efektu wcale nie jest trudne. Wystarczy trochę cierpliwości, wyobraźni, samozaparcia oraz kilka sprytnych pomysłów podpatrzonych w...