• Informacje na temat:

    daktella co to jest

Przepisy na temat: daktella co to jest
  • Bardzo dekoracyjna i pyszna przekąska dla wielbicieli sushi i owoców morza. Doskonała na spotkania towarzyskie, sylwestrowy wieczór, kolację we dwoje. Tylko od Waszej fantazji zależy, co znajdzie się wewnątrz pysznych pszennych placków. Zachęcam do zabawy z różnymi składnikami; na pewno za każdym razem będzie smacznie, kolorowo i zaskakująco.

  • Wychowałem się w domu gdzie była szynka i była kaszanka, którą do dzisiaj lubię. Za kilogram dobrej kaszanki trzeba zapłacić ponad 20 zł. Pewne jest jedno, wiem co w niej jest, w odróżnieniu od różnych kiełbas grillowych, czy też szynek za 14,90 zł

  • sałatka powstała z produktów które akurat miałam - wyszła całkiem niezła polecam

  • doskonały na kanapki i jako część obiadu.

  • Tapas to małe przekąski które pochodzą z Hiszpanii. Serwuje się je w barach do alkoholu, często poprzebijane wykałaczkami na podstawie z pieczywa. Ja tam osobiście lubię zrobić sobie i rodzinie takie przekąski - zawsze zdrowsze niż chipsy czy paluszki. Największą zaletą jest to że w odróżnieniu od kanapki, wydaje się że zjadłaś mniej :))

  • Długo zachodziłam w głowę co z tym przepisem?! Przecież to nie ma sensu, niby drożdże, ale gdzie tu te inne spulchniacze. No to tak nie działa – mówiłam sobie. Jak jedno to na pewno nie drugie. Otóż nie do końca Pewnego dnia mnie olśniło. Jeżeli ktoś zajmuje się domowym wyrobem trunków wysokoprocentowych to wie – drożdże są nie tylko w kostkach i saszetkach, mamy też takie naturalne. Z resztą działają one nie tylko w przemyśle winiarskim, piwowarski, ale i wtedy gdy przygotowujemy zakwasy na...

  • Ciasto, z którego tworzy się te rogaliki jest niepowtarzalne. Receptura, którą odnalazłam pośród książek kucharskich z lat 20 wydała mi się wyjątkowo ciekawa... i odrobinę szalona. Nie spodziewając się, że upichcę za jej przyczyną coś, co przypominałoby rogale, zabrałam się jednak ochoczo za eksperymentowanie. Efekt przerósł moje oczekiwania. Rogale są jednocześnie puszyste, pachnące ciastem drożdżowym oraz... kruche! Smakują wybornie, a ich nieporównywalna z żadnym innym wypiekiem...

  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

  • Wszyscy dobrze wiemy, jak bardzo ważny jest ten pierwszy posiłek, i jak ważny ma wpływ na nasz cały dzień. Na to jak będziemy funkcjonować i czy będzie nam coś dolegać.

Artykuły na temat: daktella co to jest
  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w gęstym sosie lub po...

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Gotowane ziemniaki sycą najlepiej spośród 38 przebadanych produktów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jedzenie na indeksie Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Konkurs Zawstydź obwarzanka i zagłosuj! wchodzi w drugą fazę – od 16 maja, internauci będą mogli wybrać wyjątkowy, najbardziej „krakowski”, przysmak kulinarny. Do wyboru będzie siedem nowych propozycji zgłoszonych przez internautów w pierwszym etapie konkursu oraz sześć przysmaków wybranych w zeszłorocznej edycji konkursu. Głosować będzie można na stronie www.krakow.pl do 1 czerwca (niedziela). Zwycięzców poznamy 4 czerwca (środa).W pierwszym etapie konkursu internauci przysyłali swoje...

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszym dodatkiem do wielu dań. To dobra wiadomość, gdyż okazuje się, że warzywo to nie tylko dobrze smakuje, ale również ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania...

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszym dodatkiem do wielu dań. To dobra wiadomość, gdyż okazuje się, że warzywo to nie tylko dobrze smakuje, ale również ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas...

  • Całonocne szaleństwa sprawiają, że chętnie sięgamy po różnego rodzaju alkohole. Jak się okazuje powinniśmy zachować czujność, gdyż niektóre z nich mogą być prawdziwym zagrożeniem dla naszej figury. Fot. 123RF/Picsel Temat kaloryczności różnego rodzaju alkoholi rozbudza wyobraźnię wszystkich osób, będących na diecie. Często zapominamy o tym, iż wypijane przez nas drinki też tuczą i to bardzo. W ten sposób dzienny bilans spożywanych kalorii może być zafałszowany nawet o 10%. Badania wskazują,...

  • Kolebka cywilizacji i ojczyzna wielkich filozofów kusi od wielu lat. W tym roku do Grecji wybierze się co siódmy Polak. Ilu z nich zamówi coś więcej niż sałatkę grecką? Jak jada się w Grecji?   Kulinarne zwiedzanie należy zacząć od wyboru restauracji - czyli greckiej tawerny. Prawo obliguje greckich restauratorów do nazywania swoich lokali po grecku oraz zapisywania ich nazw greckim alfabetem. Wielu jednak obchodzi to zalecenie pisząc nazwy alfabetem łacińskim, często w języku angielskim. To...

  • Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się ponownie podgrzewać jedzenie, zwłaszcza gdy zostaną nam świąteczne resztki. Jednak czy ponowne poddawanie posiłków obróbce termicznej to na pewno dobry pomysł? Fot. 123RF/PICSEL Nie ma co ukrywać – odgrzewanie potraw jest w naszym kraju powszechne. Wielu z nas celowo przygotowuje większe porcje, aby w późniejszym czasie nie kłopotać się robieniem obiadu. W takich przypadkach ponowne podgrzanie posiłku jest nieuniknione. Całkiem sporo osób twierdzi nawet,...