• Informacje na temat:

    daje sie do barszczu grzyby

Przepisy na temat: daje sie do barszczu grzyby
  • Zdrowie z natury: 10 pytań o właściwości chrzanu

    Chrzan stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby barszczu chrzanowego, dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Jednak walory smakowe chrzanu ustępują miejsca jego właściwościom zdrowotnym, które w 10 odpowiedziach przedstawia Tomasz Kwaśniewski.

  • Barszcz czerwony z uszkami jest daniem, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii ani Świąt Bożego Narodzenia. U mnie w domu Wigilia nie ma prawa odbyć się bez takiego właśnie zestawu. Dziś przedstawiam Wam sposób na uszka, sprawdzony przez dziesięciolecia :)

  • Smaczny pomysł na "Paszteciki do barszczu"

  • podaję swój przepis wielokrotnie sprawdzony,

  • Barszcz z krokietem - klasyczne barowe danie, ale tym razem krokiet jest z grzybami, a barszcz domowy, na zakwasie. Z PRL-owskim, a nawet ze współczesnym "fast foodem" ma niewiele wspólnego.

  • Wysyp maślaków spowodował, że wciąż poszukuję dla nich nowych zastosowań – tym razem mój wybór padł na grzyby z papryką. Maślaki nadają się do tego celu doskonale – są aromatyczne i równocześnie miękkie po przyrządzeniu. Ale nadadzą się także wszelkie inne leśne grzyby z rurkami na spodniej stronie kapelusza – podgrzybki, koźlarze, prawdziwki. Grzyby z papryką posmakują wszystkim tym, którzy nie oczekują bardzo kwaśnych grzybków w occie. Albo tym, którzy nie wybierają klasycznych marynat....

  • Tradycyjne Danie Wigilijne

  • Wypróbowany przepis na "Grzyby marynowane"

  • Aby smakiem naszej botwinki cieszyć się również zimą, zamykamy ja w słoikach;) To naprawdę świetna sprawa... będziemy mogli cieszyć podniebienie młodymi buraczkami przez cały rok. Podpatrzone w kuchni u Justyny:)

  • Następny przepis J.Olivera,sezon grzybowy w pełni ,więc delektujmy się darami lasu w różnych wersjach. Serdecznie polecam ten przepis:)

Artykuły na temat: daje sie do barszczu grzyby
  • Zdrowy ferment

    Kisić można nie tylko ogórki, ale także owoce, ziarna, grzyby i kasze. Na zdrowie!

  • Na wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek. Przygotowanie ich tak, aby były naprawdę dobre, to prawdziwa sztuka. Kilka trików, dzięki którym przygotujecie idealne ciasto i farsz, zdradza Dominika Wójciak. Uszka na INTERIA.TV. Składniki na ok. 60 uszek:Farsz: 4 - 6 kapeluszy suszonych prawdziwków 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 duża cebula 2 łyżki masła sól świeżo mielony czarny pieprz Ciasto: 300 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g rozpuszczonego masła lub oleju ok. 150...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    .... Dochodzi do przejedzenia, bólu żołądka i innych nieprzyjemnych sytuacji. Moim zdaniem nie ma potrzeby się głodzić, zjedzmy chociaż talerz grzybowej czy barszczu! 6. Przygotuj tradycyjną kolację(...) wigilijnych smaków sprzed wieków. Kompot z suszu? Jakaś obrzydliwa breja. Śledzie śmierdzą, grzyby bleee. Najczęściej kończy się na tym, że jedzą tylko kawałek ryby, najchętniej łososia. A potem...

  • Hiszpanie i Francuzi na grzybobranie zabierają świnie. A z takiego grzybiobrania często wracają bardzo bogaci. Trufle to grzyby, które rosną pod ziemią, co od dawien dawna budziło kontrowersje. Plutarch, na przykład, uważał, że ten grzyb to gródka ziemi upieczona przez grom z nieba. Od starożytności trufle wywoływały jednak zachwyt swym smakiem i aromatem, podawane były na najwykwintniejszych ucztach i traktowane jako afrodyzjak. Dziś to najdroższe grzyby świata. Rekordowa cena trufli to 7...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...nie oczekiwać. Czasem daję z siebie za dużo, jestem zbyt szczera i to obraca się przeciwko mnie. Ale nie potrafię inaczej. Dawanie daje mi ogromne szczęście. A my zaczęliśmy do czego innego przywiązywać wagę. Wydaje nam się, że wsiadając do dobrego samochodu, wchodząc do mieszkania kupionego na kredyt, piekąc w piekarniku, którego jeszcze nie spłaciliśmy, jesteśmy szczęśliwe. A to nic nie znaczące...

  • Linia chipsów Lay's Strong została wzbogacona o dwa mocne warianty. Konsumenci gustujący w pikantnych smakach mogą teraz wybrać swój własny poziom ostrości. Marka Lay's rozszerzyła linię Lay's Strong o dwa nowe smaki. Do Ostrego Chilli dołączają Mocne Piri Piri i Piekielne Wasabi. "Lay's Strong to prawdopodobnie najmocniejsze chipsy na rynku. W związku z tym adresujemy je głównie do mężczyzn. W tym roku oprócz klasycznego już Ostrego Chilli do kompanii dołączają Mocne Piri Piri i Piekielne...

  • Puste miejsce przy stole

    ...mi o tym mówi, dodaje: "Boże, żeby tylko do Wigilii dożyć". Milczę. Nie wierzę, że to poważne. Wrzesień. Mama po operacji. Po chemii. Chuda, łysa, zbolała. Przerzuty ma chyba już wszędzie. Czasem(...) prawdziwków. "Skrob, Lilka, na wigilię będzie do barszczu". "Janka, czyś ty na głowę upadła? Ja nie dożyję do żadnej wigilii". "Wiesz co, Lilka, nie gadaj, skrob lepiej te grzyby, będą do uszek jeszcze...

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...

  • Świąteczne przysmaki gwiazd

    Teresa Lipowska Grzybowa z łazankami Na moim wigilijnym stole króluje zupa grzybowa z łazankami. Do tej pory sama chodziłam na grzyby, więc była z samych prawdziwków. Pięknych, ogromnych, bez jednego robaczka. Przepis na zupę nie jest oryginalny, sekret potrawy tkwi w tym, by ją robić dokładnie, powoli, z sercem. Podstawą są oczywiście grzyby. Daję je w ogromnych ilościach, żeby zupa była...

  • Na sklepowych półkach możemy znaleźć różne rodzaje gotowych barszczy – poczynając od zakwasów, przez koncentraty, aż po ekspresowe barszcze instant. Co tak naprawdę znajdziemy w opakowaniach tych produktów? Specjalnie dla was przeanalizowaliśmy ich etykiety. Wyniki są naprawdę zaskakujące. Barszcz czerwony jest potrawą, która pojawia się na niemal każdym wigilijnym stole. To niekwestionowany symbol Bożego Narodzenia, stanowiący również cenne źródło wielu witamin. Ideałem jest ten przygotowany...