• Informacje na temat:

    daikon – japońska rzodkiew

Przepisy na temat: daikon – japońska rzodkiew
  • Nazwa ciasta jest dość myląca, gdyż jeżeli uważnie przeczytacie przepis, okaże się, że to raczej makowiec z dodatkiem jabłek. Skąd więc taka nazwa? Cóż... nigdy w to nie wnikałam, po prostu przejęłam przepis razem z nazwą i zajadałam się pysznym makowniczkiem :)

  • Przepis wart wypróbowania: "Japońska zupa ramen"

  • ile można sałatę z pomidorem? - zaczęłam komponować nieoczywiste sałatki, ale tak, żeby był idealny smak, a to jeden z pomysłów :) wersja wege z winegretem, a świetnie smakuje z dipem czosnkowym :)

  • znana też jako sos teriyaki, do ryb, owoców morza w bezglutenowej i bezalkoholowej domowej wersji

  • No cóż pyszna ,szybka,zdrowa itp i t.d.banał

  • Samo zdrowie :)

  • Szybka, zdrowa idealna na zimę kiedy innych warzyw brak. Polecam bo jest prosta do zrobienia :-)

  • Dzisiaj proponuję smaczny i bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Biała rzodkiew to prawdziwa bomba witaminowa, gdyż zawiera w sobie mnóstwo witaminy C, B i PP, a także kwas foliowy, błonnik oraz składniki mineralne tj. potas, cynk, żelazo i magnez. Biała rzodkiew wprowadzona do diety podnosi naszą odporność, poprawia koncentrację uwagi, a dzięki zawartości potasu obnaża ciśnienie krwi. Biała rzodkiew to także doskonały wybór dla wszystkich dbających o linię lub chcących pozbyć się kilku...

  • Bardzo szybka i bardzo prosta w wykonaniu surówka, która idealnie pasuje do dań mięsnych.

Artykuły na temat: daikon – japońska rzodkiew
  • Jak zostaje się stulatką?

    ...ogródku rosną słodkie ziemniaki imo (gdy na Okinawie panował głód, jadało się je na śniadanie, obiad i kolację), soja, bylica japońska, kurkuma, rzodkiew daikon oraz goya, czyli gorzki melon, który...

  • Redakcja Smakera oraz ekpia telewizyjna INTERIA.TV odwiedziły Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Mangha, by zgłębić tajniki parzenia herbaty po japońsku. Fot. 123RF/Picsel Jest to pierwszy odcinek nowego cyklu Kamera Smakera, w ramach którego będziemy odwiedzać różne miejsca w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek. W najbliższym czasie dowiecie się, jak powstają najsmaczniejsze cupcake'i w Krakowie oraz gdzie warto wybrać się na duże jasne z pianką. Zapraszamy do oglądania!

  • W Polsce bez problemu kojarzymy sushi, wasabi, tempurę czy sake z Japonią. Ale niewielu z nas jest w stanie powiedzieć cokolwiek o tym, jakie słodycze jada się w Kraju Kwitnącej Wiśni. Iri mame to ziarna soi w słodkiej skorupce. Poniżej przepis!         fot. materiały prasowe Słodycze na słono W Japonii słowo "kashi", w przybliżeniu "słodycze", to tak naprawdę wszystkie rzeczy, które je się poza zwykłymi posiłkami. Są to na przykład owoce i orzechy, cukierki i czekoladki, ale także ciasta i...

  • Kiszone ogórki, kiszona kapusta, wszelkiego rodzaju kefiry – ciężko sobie wyobrazić polską kuchnię bez tych przysmaków. One zaś nie mogłyby powstać bez procesu fermentacji. Dlaczego warto jeść fermentowane produkty? Jakie potrawy jeszcze powstają w procesie fermentacji? Fot. 123RF/ Picsel Czym jest fermentacja? Podczas fermentacji mikroorganizmy, czyli bakterie, grzyby i drożdże zmieniają smak, zapach oraz konsystencję produktów. Stają się one również bardziej kwaśne. Mikroorganizmy działają...

  • W czwartym odcinku Gosia Molska poprosiła uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi. Zobacz przepis i przygotuj je samodzielnie w domu. Ciasto: 10g świeżych drożdży 50g cukru 150g wody 300g mąki pszennej 450 1 łyżka oleju arachidowego   Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 30 ml wody i szczypty mąki. Odstawić by zaczął pracować. Aktywny zaczyn połączyć z resztą składników ciasta. Wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30...

  • Jak przywitać wiosnę? Najlepiej korzystając z jej darów, czyli świeżych rzodkiewek, pomidorów, ogórków i sałat. Nadchodzące dni to czas nowalijek, a my mamy kilka propozycji... Fot. 123RF/Picsel Rzodkiew na sałacie Niezwykle prosta sałatka, na którą czekamy z utęsknieniem przez całą zimę. Świeża sałata, świeży szczypiorek i oczywiście świeża rzodkiew, czyli wiosna na talerzu. Dodatkowo rzodkiewka to warzywo doskonale wpływające na nasze włosy - a to dzięki witaminom z grupy B oraz kwasowi...

  • Dla ochłody - lody. Zimna woda zdrowia doda, na zimny sok mam ochotę przez cały rok, a sorbety są lepsze niż gorące kotlety. A zupa? Z zupą nic nie rymujemy, tylko podajemy ją na zimno. Fot. 123RF/Picsel Gazpacho to tradycyjny chłodnik kuchni hiszpańskiej   Podstawą polskich chłodników jest wywar z botwinki oraz zsiadłe mleko. Wywar gotujemy na bazie dużej ilości siekanych liści botwiny wraz z pędami i małymi buraczkami, w niewielkiej ilości wody. Następnie liście odławiamy, buraczki...

  • Japońska perfekcja i estetyka przejawiają się na różne sposoby - w tym również w sztuce kulinarnej. Sushi i sashimi - maleńkie, efektowne dania z ryżu, ryby i innych, niezliczonych składników przypominają klejnociki. Nic dziwnego, że coraz więcej osób rzuca jednak wyzwanie japońskim szefom kuchni i samemu próbuje przygotować te potrawy. W książce tej przybliżono historię sushi: podano informacje o mistrzach przyrządzania tych potraw i o powstaniu barów sushi. Dokładnie omówione zostały też...

  • Niestety, nie wszystkim dane jest posiadanie bujnej fryzury. Co powinniśmy jeść, aby wzmocnić włosy i ograniczyć ich wypadanie? Fot. 123RF/Picsel Wypadanie włosów jest całkowicie naturalne i dopóki odrasta ich mniej więcej tyle samo, nie zauważamy problemu. Niestety, z czasem proces ten zaczyna postępować, co ma zwykle związek ze stresem, nieprawidłową dietą, zaburzeniami hormonalnymi i zmianami związanymi ze starzeniem się organizmu. W takim wypadku można sięgnąć po różnego rodzaju szampony,...

  • Sushi, pyszne i modne danie, które na przestrzeni ostatnich lat zyskało rzeszę fanów, których potocznie nazywa się sushiżercami. Coraz częściej mówi się o nim nie tylko na salonach, ale i w domowym zaciszu. Fot. Oto!suhiPowstało na jego temat mnóstwo różnych plotek. Załoga warszawskiej restauracji OTO!sushi postanowiła rozprawić się z mitami, które krążą po mieście na temat tego azjatyckiego przysmaku. Poniżej przedstawiamy listę nieprawdziwych informacji, które zostały zasłyszane od gości...