• Informacje na temat:

    dafinki ziemniaczane

Przepisy na temat: dafinki ziemniaczane
  • Placki ziemniaczane

  • Najzwyklejsze placki ziemniaczane

  • Placki ziemniaczane to jedne z moich ulubionych pyszności, mogę ich zjeść milion a i tak mało. Z pieczarkami, z gulaszem, ze śmietaną, każde, a najbardziej to placki po węgiersku. Dziś zostały skonsumowane ze śmietaną i z karkówką w sosie własnym. Za radą cioci dodałam do placków troszkę sody oczyszczonej, co jak najbardziej zrobiło robotę, wyszły fajne mięsiste. zapraszam również na bloga

  • Wariacja na temat ziemniaków i ciągnącego się sera

  • Dodając półtwardy żółty ser nadajemy racuszkom łagodny niepowtarzalny smak. Jest to przepis z kuchni norweskiej, w którym korzysta się z sera Jarslberg, o smaku orzechowym, (w Polsce trudno dostać). Ale można zastąpić serami : gouda, ementaler, parmezan.

  • Idealna propozycja na piątkowy obiad. Racuszki są delikatne i mięciutkie. Najlepiej smakują podane z sosem pomidorowym, paprykowym bądź polane zwykłym ketchupem.

  • Niby zwykłe ziemniaki a jednak inne.

  • Przepyszne placuszki dla całej rodzinki:)

  • Smak dzieciństwa. Można je podawać z kwaśną śmietaną. U mnie w rodzinnym domu jednak podawało się je zawsze tylko posypane cukrem.

  • Zaletą jest to że można zrobic je z ziemniaków ktore zostały nam z obiadu

Artykuły na temat: dafinki ziemniaczane
  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Zobaczcie, jak w dzisiejszych czasach zarabia się na... zamiarze zrobienia sałatki ziemniaczanej. Nietypowa kampania internetowa, której celem było zebranie 10 dolarów na ziemniaczaną sałatkę, wymknęła się swojemu twórcy spod kontroli. Zach Brown ogłosił na stronie internetowej "Kickstarter" zbiórkę pieniędzy na swoją pierwszą sałatkę ziemniaczaną. Suma miała wynosić 10 dolarów. Kampania stała się jednak fenomenem mediów społecznościowych. Autorowi pomysłu udało się zebrać ponad 55 tysięcy...

  • Dzisiaj zakończył się konkurs PUZZLE.Przepis umieszczony na zdjęciu to "Placki ziemniaczane z cytrynowym twarożkiem". Spośród nadesłanych zgłoszeń Jury wyłoniło zwycięzców. W konkursie nagrody otrzymali: Kamila Laszkiewicz Monika Echaust Paulina Bąk Gratulujemy zwycięzcom. Nagrody zostaną wysłane pocztą. Kolejny konkurs wkrótce. Zapraszamy!!!

  • Wiodący producent słonych przekąsek Lay's przedstawia nową linię najwyższej jakości chipsów ziemniaczanych. Lay's Prosto z Pieca w dwóch wariantach smakowych - Naturalne Solone i Grillowana Papryka to pierwsze na polskim rynku pieczone chipsy ziemniaczane. Dzięki unikalnemu procesowi powolnego pieczenia, Lay's Prosto z Pieca zawierają 70% mniej tłuszczu niż standardowe, smażone chipsy, przy jednoczesnym zachowaniu wyjątkowej chrupkości i niepowtarzalnego smaku. Wiele konsumentek, które cenią...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • 75 przepyszności!Od klasycznych racuszków z serem po pączki z... kiełbasą! Na rozgrzewkę - prezentacja sprawdzonych technik formowania pączków, faworków i racuchów. Na kolejnym etapie wtajemniczenia - sposoby na stworzenie pączków z białą obwódką i oryginalne sposoby podania gotowych przysmaków. Zachwyć się smakiem róży karnawałowych, odkryj słodycze z rozmaitych zakamarków świata - nawet z Egiptu! Jeśli preferujesz dania pikantne, zajrzyj do przepisów na racuchy piwne i pączki ziemniaczane....

  • Wiele osób uważa, że kuchnia wegetariańska jest nudna i zwykle ogranicza się do wąskiego wachlarza dań. Aby udowodnić, że tak nie jest, prezentujemy wam wegetariańskie przepisy na każdy dzień tygodnia. Fot. 123RF/Picsel Jesteś wegetarianinem? Odwiedza cię ktoś, kto nie je mięsa? A może po prostu sam masz ochotę spróbować, jak smakują wegetariańskie przepisy? Z nami nie grozi ci nuda. Oto bezmięsne propozycje na każdy dzień tygodnia. Poniedziałek: Pieczone krokiety z pieczarkami Fot....

  • Kuchnia litewska jest bardzo bogata i różnorodna. To, co pojawia się na stole, zależy od pory roku i regionu. Nawet dobrze znane tradycyjne potrawy, takie jak cepeliny, chłodnik litewski czy kugel, w każdej części Litwy smakują nieco inaczej. Oto czego warto spróbować podróżując po Litwie. Fot. 123RF/Picsel Na smaki kuchni litewskiej ogromny wpływ miała historia kraju. Kontakty z Białorusinami, Polakami, Tatarami, Ukraińcami, Żydami i Rosjanami zaowocowały bardzo charakterystyczną kuchnią,...