• Informacje na temat:

    dacquoise wg sowy

Przepisy na temat: dacquoise wg sowy
  • Oryginał tortu jadłam kilka razu w cukierni Sowy. Postanowiłam spróbować sama go upiec ... Według mnie jest lepszy od oryginału :-) Znika w okamgnieniu. Przepyszny tort - połączenie słodkiej bezy, karmelowego kremu i bakalii ... genialny :-)

  • Takie zapiekanki nie tylko uroczo wyglądają, ale też i pysznie smakują. Dzięki nim niejadki z chęcią zjedzą obiad w tym porcję warzyw.

  • Jest to bardzo dobre danie dla dzieci szybko sie robi i jest bardzo dobre polecam :) Bedzie rowniez potrzebne: garnek drewniana lyzka polmisek 16 papierkow do ciastek 2 lyzeczki do herbaty

  • Kiedyś jedliśmy rosolnik w innej wersji. Jednak ten jest o niebo lepszy. Nelya pokazała nam jak u niej gotuje się, tą charakterystyczną dla kuchni rosyjskiej, zupę po ukraińsku.

  • Generalnie mój mąż, w kwestii gotowania, zdaje się na mnie. Tym razem postanowił mnie zaskoczyć i zrobił kolacyjkę w formie koreczków, czy może nawet szaszłyków. Oczywiście w koreczkach najlepsze jest to, że można tam znaleźć połączenie absolutnie różnych smaków. Jedyna zasada, której my się trzymamy, to: Ma być smacznie, kolorowo, z serem żółtym i obowiązkowo z pumperniklem...

  • Idealne świąteczne ciasto, po dokładną instrukcję zapraszam na bloga "z cukrem pudrem".

  • Rewelacyjny Smalec, zachowujący długo świeżość.

  • Żeberka na inny sposób wzorowany na staropolskiej ciężkiej kuchni, danie wyśmienite.

  • Długo zastanawiałam się nad nazwą dla tego ciasta, trochę przypomina wydmy, trochę oczy sowy, ale najważniejsze to jest to że super smakuje.

  • prosty torcik makowy

Artykuły na temat: dacquoise wg sowy
  • Książka kucharska jakiej nie było! Robert Sowa, szef kuchni hotelu Jan III Sobieski, kucharz Polskiej Reprezentacji w Piłce Nożnej, laureat Oskara Kulinarnego postanowił podzielić się swoimi kulinarnymi sekretami! Arcysmaczne i nowatorskie przepisy. Potrawy lekkie i zdrowe, wyrafinowane i takie, które przygotowuje się w chwilę, a wszystkie podane w taki sposób, by nie tylko doskonale smakowały, ale i cieszyły oczy. Wspaniałe zdjęcia, mistrzostwo stylizacji kulinarnej, tysiące smaków, które...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • W dziewiątym odcinku programu, mali cukiernicy będą walczyć o półfinał. Kto przejdzie do finału i będzie miał szansę wygrać? W ubiegłym tygodniu młodych adeptów sztuki cukierniczej odwiedziła Agnieszka Paczóska, Mistrzyni Europy w dekorowaniu tortów degustacyjnych i okolicznościowych. Przed juniorami postawiła nie lada wyzwanie. Musieli oni odwzorować dekorację tortu. Z pozoru łatwe i przyjemne zadanie okazało się bardzo trudne. Wymagało od dzieci niezwykłej precyzji i dbałości o najmniejsze...

  • Orzechy laskowe to doskonały dodatek do deserów, a najlepiej smakują w... Fot. 123RF/Picsel Orzechy w czekoladzie Orzechy laskowe to znany dodatek do słodyczy. Świetnie komponują się z czekoladą, w formie kremów kanapkowych, wsród których najsłynniejsza jest Nutella. Jej pierwowzór to gianduia, stworzona przez turyńskich cukierników: Paula Caffarela i Michele'a Prochema, w XIX wieku. Produkowali oni tabliczki czekolady z zawartością minimum 30% orzechów laskowych, które szybko przypadły do...

  • „Księga Szefów Kuchni” to szczególna książka kucharska, w której znalazły się przepisy przygotowane przez najlepszych mistrzów kuchni w Polsce, takich jak Robert Sowa, Tomasz Deker, Marcin Budynek, Tomasz Jakubiak czy Jerzy Pasikowski. Książka ukaże się na rynku 25 września nakładem Wydawnictwa G+J Książki.   „Księga Szefów Kuchni" prezentuje współczesne trendy w kuchni polskiej i różnorodność kunsztu kulinarnego szefów: od podejścia tradycyjnego do bardzo nowoczesnych rozwiązań z kuchni...

  • W szóstym odcinku najsłodszego programu w TVP2, juniorzy zmierzą się z pozornie łatwym zadaniem, jednak czy wszystkim uda się przygotować idealne naleśniki i pożywne śniadanie? W zeszłą niedzielę, młodzi adepci sztuki kulinarnej piekli sucharki papieskie z przepisu XIX-wiecznej mistrzyni polskiej kuchni - Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Mimo, iż wiele kłopotu sprawiło im samo odczytanie receptury, wszyscy poradzili sobie z zadaniem wybornie. Juniorzy wypieczone przez siebie sucharki musieli podać...

  • Grudniowy stół pełen smakołyków pięknie wypada na tle okien udekorowanych śnieżynkami i szronem. Przestrzeń przyozdabiają inspiracje ze szwedzkiej sztuki ludowej, rozświetlają migoczące gwiazdki, a w powietrzu unosi się zapach gorącej czekolady i pieczonych ciasteczek.   W okresie Świąt Bożego Narodzenia najprzyjemniej wypieka się te w kształcie bałwanków, choinek i aniołów. Porcelanowe dekoracje urzekają mocą skandynawskiej bieli, którą ubieramy dodatkowo w odcienie czerwieni, brązu i...

  • W siódmym odcinku programu "Bake Off Junior" dzieci spotkają się z gwiazdą serialu "M jak miłość" - Tomaszem Oświecińskim - których sprawdzi ich kondycję i zainspiruje do przygotowania zdrowych wypieków. Fot. materiały prasowe Za nami szósty odcinek programu "Bake Off Junior", w którym młodzi cukiernicy zmierzyli się z kolejnymi zadaniami przygotowanymi przez jurorów Michała Brysia i Krzysztofa Ilnickiego. W pierwszej konkurencji juniorzy przygotowywali popularne w Stanach Zjednoczonych i...

  • Spróbujcie przygotować świąteczne babeczki według przepisu jurorów "Bake Off - Ale Ciacho!" - Gosi Molskiej i Krzysztofa Ilnickiego. Sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc. Gniazdka z białej czekolady 175 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g masła 150 g cukru drobnego 2 jajka 3 łyżki mleka ekstrakt waniliowy wg uznania szczypta soli Połączyć przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przestając ubijać, dodawać po jednym jajku oraz...

  • W poniedziałek 12.11.2012 zakończył się konkurs na danie inspirowane kuchnią Jamiego. Bardzo dziękujemy za wszystkie wspaniałe zgłoszenia, jakie do nas przesłaliście. Wybór zwycięzców nie należał do prostych ponieważ zaskoczyliście nas swoją pomysłowością. Jednak po długich debatach postanowiliśmy, że książki Jamiego Olivera 'Kulinarne wyprawy Jamiego' powędrują do trzech osób: Nulek, aczp oraz czekoladka_m -->Nulek za przepis na Zielona Melchiora - pierożki zapiekane -->aczp za przepis...