• Informacje na temat:

    dacquoise wg sowy

Przepisy na temat: dacquoise wg sowy
  • Oryginał tortu jadłam kilka razu w cukierni Sowy. Postanowiłam spróbować sama go upiec ... Według mnie jest lepszy od oryginału :-) Znika w okamgnieniu. Przepyszny tort - połączenie słodkiej bezy, karmelowego kremu i bakalii ... genialny :-)

  • Jest to bardzo dobre danie dla dzieci szybko sie robi i jest bardzo dobre polecam :) Bedzie rowniez potrzebne: garnek drewniana lyzka polmisek 16 papierkow do ciastek 2 lyzeczki do herbaty

  • Kiedyś jedliśmy rosolnik w innej wersji. Jednak ten jest o niebo lepszy. Nelya pokazała nam jak u niej gotuje się, tą charakterystyczną dla kuchni rosyjskiej, zupę po ukraińsku.

  • Generalnie mój mąż, w kwestii gotowania, zdaje się na mnie. Tym razem postanowił mnie zaskoczyć i zrobił kolacyjkę w formie koreczków, czy może nawet szaszłyków. Oczywiście w koreczkach najlepsze jest to, że można tam znaleźć połączenie absolutnie różnych smaków. Jedyna zasada, której my się trzymamy, to: Ma być smacznie, kolorowo, z serem żółtym i obowiązkowo z pumperniklem...

  • Idealne świąteczne ciasto, po dokładną instrukcję zapraszam na bloga "z cukrem pudrem".

  • Żeberka na inny sposób wzorowany na staropolskiej ciężkiej kuchni, danie wyśmienite.

  • Rewelacyjny Smalec, zachowujący długo świeżość.

  • prosty torcik makowy

  • Tym razem pokusiłem się na przepyszną zupę ogórkową ,typową dla kuchni rosyjskiej ,przyrządzonej wg Pascala. Lekko kwaskowa ,drobiowa posmakuje wszystkim ,którzy lubią ogórki kiszone. Zamiast tradycyjnej pomidorówki z rosołu serwowanej zazwyczaj w poniedziałki ,proponuję ten oto klasyk.

  • Tydzień włoski w Lidlu, to i włoskie przepisy Kuchni Lidla. Ponieważ to również ulubione klimaty Kuchni bez chemii, więc na talerz wędruje makaron wg Karola Okrasy. "Biała" wersja bolognese - bez pomidorów, za to z serem gorgonzola. Danie dość kaloryczne, ale co tam, raz się żyje!

Artykuły na temat: dacquoise wg sowy
  • Książka kucharska jakiej nie było! Robert Sowa, szef kuchni hotelu Jan III Sobieski, kucharz Polskiej Reprezentacji w Piłce Nożnej, laureat Oskara Kulinarnego postanowił podzielić się swoimi kulinarnymi sekretami! Arcysmaczne i nowatorskie przepisy. Potrawy lekkie i zdrowe, wyrafinowane i takie, które przygotowuje się w chwilę, a wszystkie podane w taki sposób, by nie tylko doskonale smakowały, ale i cieszyły oczy. Wspaniałe zdjęcia, mistrzostwo stylizacji kulinarnej, tysiące smaków, które...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Orzechy laskowe to doskonały dodatek do deserów, a najlepiej smakują w... Orzechy w czekoladzie Orzechy laskowe to znany dodatek do słodyczy. Świetnie komponują się z czekoladą, w formie kremów kanapkowych, wsród których najsłynniejsza jest Nutella. Jej pierwowzór to gianduia, stworzona przez turyńskich cukierników: Paula Caffarela i Michele'a Prochema, w XIX wieku. Produkowali oni tabliczki czekolady z zawartością minimum 30% orzechów laskowych, które szybko przypadły do gustu mieszkańcom...

  • „Księga Szefów Kuchni” to szczególna książka kucharska, w której znalazły się przepisy przygotowane przez najlepszych mistrzów kuchni w Polsce, takich jak Robert Sowa, Tomasz Deker, Marcin Budynek, Tomasz Jakubiak czy Jerzy Pasikowski. Książka ukaże się na rynku 25 września nakładem Wydawnictwa G+J Książki.   „Księga Szefów Kuchni" prezentuje współczesne trendy w kuchni polskiej i różnorodność kunsztu kulinarnego szefów: od podejścia tradycyjnego do bardzo nowoczesnych rozwiązań z kuchni...

  • Grudniowy stół pełen smakołyków pięknie wypada na tle okien udekorowanych śnieżynkami i szronem. Przestrzeń przyozdabiają inspiracje ze szwedzkiej sztuki ludowej, rozświetlają migoczące gwiazdki, a w powietrzu unosi się zapach gorącej czekolady i pieczonych ciasteczek.   W okresie Świąt Bożego Narodzenia najprzyjemniej wypieka się te w kształcie bałwanków, choinek i aniołów. Porcelanowe dekoracje urzekają mocą skandynawskiej bieli, którą ubieramy dodatkowo w odcienie czerwieni, brązu i...

  • Spróbujcie przygotować świąteczne babeczki według przepisu jurorów "Bake Off - Ale Ciacho!" - Gosi Molskiej i Krzysztofa Ilnickiego. Sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc. Gniazdka z białej czekolady 175 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g masła 150 g cukru drobnego 2 jajka 3 łyżki mleka ekstrakt waniliowy wg uznania szczypta soli Połączyć przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przestając ubijać, dodawać po jednym jajku oraz...

  • Jak jeść zdrowo, jak ciekawie przyrządzić rybę, jakie są nowe techniki gotowania - o tym wszystkim mówi znany kucharz, Robert Sowa. Od 22 lutego do 18 marca realizowany był projekt "Zdrowa szkoła", czyli cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych. W ramch projketu "Zdorwa szkoła",jeden z najbardziej znanych mistrzów kuchni Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim przekonywali młodych adeptów sztuki kulinarnej do zdrowego odżywiania się.

  • W poniedziałek 12.11.2012 zakończył się konkurs na danie inspirowane kuchnią Jamiego. Bardzo dziękujemy za wszystkie wspaniałe zgłoszenia, jakie do nas przesłaliście. Wybór zwycięzców nie należał do prostych ponieważ zaskoczyliście nas swoją pomysłowością. Jednak po długich debatach postanowiliśmy, że książki Jamiego Olivera 'Kulinarne wyprawy Jamiego' powędrują do trzech osób: Nulek, aczp oraz czekoladka_m -->Nulek za przepis na Zielona Melchiora - pierożki zapiekane -->aczp za przepis na...

  • Co zrobić by wygrać, jedyną w swoim rodzaju książkę z autografem Roberta Sowy "W poszukiwaniu smaku doskonałego"? Wystarczy, że przez chwile wyobrazisz sobie, że jesteś drugim Tomaszem Leśniakiem - kucharzem reprezentacji polskich piłkarzy i zaproponujesz danie, które sprawi, że nasi piłkarze na chwile zapomną o przegranej w Euro, a na ich twarzach pojawi się błogi uśmiech. Uwaga! Konkurs wyjątkowo przeprowadzony zostanie na Facebooku. Jeśli jeszcze nie jesteś fanem naszego fanpeagu, zostań...

  • Już po raz szósty w Pałacu Zamojskich (Ogrody Foksal) odbył się Aperitif po francusku. Licznie przybyli goście mieli szansę skosztowania typowych potraw francuskich, mogli także posmakować wspaniałych serów oraz win, czyli wszystkiego tego z czego słynie Francja. Wszyscy uczestnicy imprezy mieli również niepowtarzalną okazję obejrzeć pokazy kulinarne jednych z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce: Karola Okrasy oraz Pascala Brodnickiego, a także uczestniczyć w pokazie winiarskim...