• Informacje na temat:

    czym zastąpić sos sojowy

Przepisy na temat: czym zastąpić sos sojowy
  • Smażony bób z czerwoną pastą curry

    Kuchnia tajska jest coraz bardziej popularna, a do tego jest szybka, łatwa i niezwykle aromatyczna - o czym przekonuje Ken Hom, który obala mity i pokazuje Europejczykom, że tajska kuchnia jest całkiem prosta, jak sałatka z bobu z pastą curry. Do potrawy najlepiej użyć świeżego bobu, jednak z powodzeniem można go zastąpić mrożonym, efekt jest równie niezwykły. Ilość podanych składników wystarczy...

  • Zabierasz się za pieczenie pysznego ciasta, przygotowujesz wszystkie potrzebne składniki i okazuje się, że brakuje ci jednego, jedynego ale bardzo ważnego - proszku do pieczenia. Bez niego ciasto nie wyrośnie. Zanim pobiegniesz do sklepu sprawdź czy nie masz w domu odpowiedniego zamiennika tego składnika. Ta porada może być przydatna również dla osób, u których zjedzenie ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia wywołuje przykre dolegliwości układu pokarmowego /zgaga, odbijanie się/.

  • Jednogarnkowe obiady

    ...przygotowania 1. Ryż przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Zostaw, by obciekł. Mięso umyj i osusz. Pokrój w dużą kostkę. Skrop sosem sojowym. Papryki umyj i pokrój w kosteczkę, wyrzucając gniazda nasienne(...). Zmniejsz gaz, przykryj i podgrzewaj, aż w ziarenka wsiąknie cały płyn (często delikatnie je mieszaj).  4. Wrzuć posiekane zioła (możesz je zastąpić suszonymi, dodaj po łyżeczce z każdego rodzaju...

  • fajna i smaczna alternatywa mięsa dla wegetarian i nie tylko

  • ...; 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego; 1 mała cebula (posiekana); 1 ząbek czosnku; 1 duża marchewka (pokrojona w kostkę); 300g mielonego mięsa wołowego; 2 łyżki mild curry paste (można zastąpić sosem chilli(...) zbrązowieje). Wlać curry paste, bulion, keczup i sos sojowy. Zagotować i dusić przez 3-4 min. Wymieszać pozostałą część oleju z niewielką ilością wody i wlać na patelnię. Dodać groszek i pomidory, zagotować...

  • Soja to strączkowe warzywo, które jest źródłem pełnowartościowego białka, ma w sobie dużo potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, witaminę E, tiaminy, ryboflawiny oraz niacyny. Syci na długo, obniża stężenie cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Jeśli jeszcze jej nie odkryliście, to szczerze zachęcam, bo można ją szczerze polubić. Moja propozycja na danie jednogarnkowe zawiera jedynie 4 rodzaje warzyw i kostkę sojową, które pławią się w aromatycznym sosie.

  • Sprawdzony przepis na "Paprykarz sojowy"

  • Troche orientalnie

  • sposób na soję ;)

  • Chrupiący pasztet z soi to pyszny, a zarazem zdrowy dodatek na kanapki.

Artykuły na temat: czym zastąpić sos sojowy
  • Czym zastąpić mąkę pszenną

    ...jej do zagęszczania sosów, zup, kisieli. Stosuje ją jako dodatek do wypieków np. do babki piaskowej.  Mąka kukurydziana. Jest miałka o żółtym kolorze. Nadaje się do naleśników i ciast ucieranych...

  • Wiele osób na diecie bezglutenowej zastanawia się, w jaki sposób zastąpić mąkę pszenną. Oto kilka produktów, które bez obaw możecie włączyć do swojej diety. Mąka pszenna, mąka żytnia jasna, ciemna, razowa, mąka kukurydziana czy też mąka orkiszowa, to jedne z najbardziej znanych gatunków mąki. Jednakże potencjał tego produktu sięga dużo dalej, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że stale rośnie zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe i te niezawierające gliadyny. Przedstawiamy wam...

  • Czym zastąpić jajka w diecie alergika?

    Jajko kurze jest jednym z najcenniejszych produktów spożywczych ze względu na wysoką wartość odżywczą. Jednak nie każdy może je spożywać, gdyż może wywołać poważne reakcje alergiczne, zwłaszcza u dzieci. Alergicy mogą na szczęście zastąpić jajka zamiennikami. Propozycje posiłków, które je zawierają, przygotowała dietetyk Alicja Kalińska.

  • Jarmuż w krótkim czasie podbił serca wielu z nas. Ale co zrobić jeśli za nim nie przepadamy? W końcu każdy z nas ma swoje upodobania i nie powinniśmy jeść niczego na siłę, nawet gdy w grę wchodzą superfoods. Czym więc zastąpić jarmuż, aby dostarczyć naszemu organizmowi podobnych składników? Każdy produkt dostarcza nam pewne elementy, które mają niebagatelny wpływ na nasz wygląd i zdrowie. Trzeba dodać, że w  ostatnim czasie  Polacy zaczęli zwracać coraz większą uwagę na to, co jedzą. Z tego...

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    .... Napoje: kawa zbożowa, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo. Inne: sos sojowy, zwykły proszek do pieczenia, zwykły opłatek. Naturalnie bezglutenowe możesz jeść bez obaw! Produkty zbożowe: ryż(...) produkty wysoko przetworzone zastąpić podobnymi – potwierdza Małgorzata Źródlak. Dużo jest takich, które z natury nie zawierają glutenu. To właśnie one powinny być podstawą diety. Produkty zbożowe...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Fakty i mity o zamiennikach cukru

    ...​Miód, stewia, ksylitol... Jest wiele produktów, którymi możesz zastąpić biały cukier. Ale czy one na pewno są lepsze i mają mniej kalorii? Sprawdź, po jaką słodycz najlepiej sięgnąć.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Chleb powszedni jak zakazany owoc

    Dla niektórych zwykła kajzerka na śniadanie to marzenie ściętej głowy! Czym mają się żywić nieszczęśnicy uczuleni na gluten?

  • Rośliny strączkowe są jednym z zamienników mięsa. Czy można jednak wykluczyć mięso i zastąpić je tymi warzywami? Nie do końca… Czy bób, fasolka szparagowa, groch czy cieciorka zastąpią mięso?  Fot. 123RF.COM/PICSEL Rośliny strączkowe mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Bez pomocy innych produktów, nie są w stanie jednak całkowicie zastąpić mięsa w diecie. Dlaczego wartro zastanowić się nad wykreśleniem mięsa z diety? Sprawdź! >> Co takiego mają w sobie rośliny strączkowe?...