• Informacje na temat:

    czym zalać suszone śliwki

Przepisy na temat: czym zalać suszone śliwki
  • Pijane śliwki... na deser

    Śliwki zalej alkoholem i odstaw na jedną dobę do naciągnięcia alkoholu - to pierwszy krok do zrobienia deseru z procentami, według przepisu blogerki kulinarnej Mariety Mareckiej. Później suszone owoce wejdą w mariaż z gorzką czekoladą.

  • ...kapusty. Podczas duszenia bigosu dodajemy przyprawy, czerwone wino i suszone śliwki moczone w miodzie pitnym. Bigos gotujemy do miękkości. Jak staropolska tradycja nakazuje bigos najlepszy będzie(...)Przygotowanie Namoczone grzyby ugotować w małej ilości wody, pokroić w paski, zachować wywar. Posiekaną kapustę zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu bez przykrycia. Każdy rodzaj mięsa pokrojony...

  • Tak przygotowane śliwki posłużą nam około 10-11 miesięcy...świetny dodatek do kompotów, bigosów, sosów...

  • ...kapusty. Podczas duszenia bigosu dodajemy przyprawy, czerwone wino i suszone śliwki moczone w miodzie pitnym. Bigos gotujemy do miękkości. Jak staropolska tradycja nakazuje bigos najlepszy będzie(...)Przygotowanie Namoczone grzyby ugotować w małej ilości wody, pokroić w paski, zachować wywar. Posiekaną kapustę zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu bez przykrycia. Każdy rodzaj mięsa pokrojony...

  • Bardzo smaczne śliwki, ususzone są idealne do kompotu zimą. Do suszenia wybieramy twarde, dojrzałe śliwki.

  • Składniki do potrawy z ryby: 60 dag kerguleny, 20 dag cebuli, włoszczyzna (po 10 dag marchwi,pietruszki, selera i pora), 2 szklanki, mleka, 4 łyżki siekanej naci pietruszki, liść laurowy, sól, pieprz, sproszkowana papryka, skórka cytrynowa. Składniki do moczki: 25 dag piernika, bakalie i suszone owoce (15 dag suszonych śliwek bez pestek, 20 dag rodzynek, 10 dag fig, 10 dag daktyli, 15 dag...

  • Kiszone śliwki wart zrobić choćby tylko dla poznania nowego, nieznanego smaku. A w dodatku każdy naturalny ferment jest bardzo zdrowy – zachęcam więc, by dla urozmaicenia przygotować kiszone śliwki.

  • Świąteczny, czysty barszczyk

    ...seler obierz i pokrój w plasterki. Warzywa i jabłka wymieszaj w garnku z suszonym majerankiem, solą, pieprzem, ziarenkami ziela angielskiego oraz listkami laurowymi. Dołóż suszone śliwki i suszone grzybki. Całość zalej 2 litrami przegotowanej i wystudzonej wody oraz 2 szklankami zakwasu. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Przypraw sokiem z cytryny. Doprowadź dowrzenia, po czym zdejmij...

  • Smaczny i zdrowy deserek.

Artykuły na temat: czym zalać suszone śliwki
  • Suszone owoce - osłoda codziennej diety

    Suszone owoce to świetna metoda zastępowania cukru w potrawach - przekonuje dietetyk Iwona Kibil. Zdradza również przepis na łatwy do wykonania syrop daktylowy, który można wykorzystać np. do wypiekania ciast.

  • Karp, uszka, barszcz - to zapewne pierwsze skojarzenia na myśl o świątecznym jedzeniu. A suszone owoce? To przecież one od wieków odpowiadają za polskie wigilijne smaki i zapachy. Przekonaj się, w jak znakomity sposób można je wykorzystać w trakcie zbliżającej się świątecznej uczty. „Suszenie to jedna z najstarszych, naturalnych metod utrwalania żywności. Umożliwia ona dłuższe przechowywanie żywności przy jednoczesnym zachowaniu jej intensywnego smaku i aromatu składników", opowiada Iwonna...

  • Nadciśnienie pod kontrolą

    ...ogniu jeszcze 10-15 min. Gdy odwar ostygnie, przecedź. Pij ciepły 3 razy dziennie 30 min przed posiłkiem. Banany oraz suszone śliwki, figi, morele są źródłem potasu, bardzo ważnego pierwiastka przy...

  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Ich dostępność powoduje, że coraz częściej decydujemy się po nie sięgać. Jemy je, bo pani w telewizji powiedziała, że są zdrowe, nie pytając czy to prawda. Wybiegasz rano z domu, nie jedząc śniadania i nie zabierając nic ze sobą do przegryzienia. Czujesz ssące uczucie w żołądku, więc kupujesz suszone owoce, myśląc, że będzie to najlepszy dla ciebie wybór. Ale czy tak jest na pewno? Panuje...

  • Najzdrowsze śniadanie świata

    Na tle współczesnych płatków śniadaniowych owsiane wyglądają… archaicznie. Nie da się ich ot, tak po prostu zalać mlekiem i zjeść. Za to mają wyjątkowe zalety zdrowotne!

  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Ich dostępność powoduje, że coraz częściej decydujemy się po nie sięgać. Jemy je, bo pani w telewizji powiedziała, że są zdrowe, nie pytając czy to prawda. Wybiegasz rano z domu, nie jedząc śniadania i nie zabierając nic ze sobą do przegryzienia. Czujesz ssące uczucie w żołądku, więc kupujesz suszone owoce, myśląc, że będzie to najlepszy dla ciebie wybór. Ale czy tak jest na pewno? Panuje...

  • Pierogi ze śliwkami

    Farsz: 400 g suszonych śliwek 50 g powideł śliwkowych 4 kostki gorzkiej czekolady 200 ml wody 150 g cukru 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu 1 laska wanilii skórka z 1 cytryny Ciasto: 350 g mąki 200 ml ciepłej wody sól Farsz: Śliwki pokrój, zalej wodą i gotuj je na małym ogniu z cukrem, anyżem, cynamonem, skórką z cytryny i rozkrojoną laską wanilii przez mniej więcej 30 minut. Po tym czasie...

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Galaretki wracają do łask

    Zobacz, jak wiele pomysłowych dań można zalać galaretką. Wyglądają efektownie, smakują wyśmienicie.

  • W kwestii smaku ambitni i utalentowani kucharze z Radisson Blu Hotel Kraków nie idą na ustępstwa - doceniają smak tradycyjnych polskich potraw ale nie boją się eksperymentować. W marcu proponują gościom restauracji Milk&Co najlepsze polskie specjały w nowej odsłonie, która może zaskoczyć, zadziwić, zachwycić... Fot. 123RF Wielka rewolucja w gastronomii nie ominęła Polski. Coraz więcej jest u nas kucharzy, którzy mają świeże spojrzenie na tradycyjne potrawy, eksperymentują i odnoszą sukcesy....