• Informacje na temat:

    czym utrzec maslo do masy

Przepisy na temat: czym utrzec maslo do masy
  • Szybkie ciasta ziemniaczane

    ..., majerankiem, solą i pieprzem.  2. Boczek pokrój w kostkę. Wysmaż na suchej patelni. Zdejmij. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na tłuszczu z boczku.  3. Boczek i zeszklone cebule dodaj do masy z ziemniaków(...) albo grubo zetrzyj, tak jak ziemniaki na ciasto. Starte ziemniaki oraz cebulę wymieszaj w miseczce z jajkami oraz stopionym masłem. Mięso porwij na kawałeczki, wrzuć do masy ziemniaczanej. Przypraw...

  • Tort, który nie wymaga wielu umiejętności, by efekt był zadowalający - jestem tego przykładem ;) prawdziwe dekoratorskie antytalencie, a wyszedł całkiem całkiem ;) starałam się jak najlepiej opisać wykonanie.

  • Strucla makowa - Ewelinka

    ..., mieszając. Masę przestudzić a następnie wbić jaja, wsypać cukier, wlać aromat i dokładnie wymieszać. Drożdże rozrobić ciepłym mlekiem(pół szklanki) z łyżką cukru i szczyptą mąki, po czym odstawić do(...) na grubość ok.1 cm, posmarować rozkłóconym białkiem, przykryć równą warstwą przygotowanej masy makowej.Placek ściśle zwinąć w rulon, podwijając pod spód brzeg i oba końce. Struclę włożyć do wąskiej...

  • Zabierasz się za pieczenie pysznego ciasta, przygotowujesz wszystkie potrzebne składniki i okazuje się, że brakuje ci jednego, jedynego ale bardzo ważnego - proszku do pieczenia. Bez niego ciasto nie wyrośnie. Zanim pobiegniesz do sklepu sprawdź czy nie masz w domu odpowiedniego zamiennika tego składnika. Ta porada może być przydatna również dla osób, u których zjedzenie ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia wywołuje przykre dolegliwości układu pokarmowego /zgaga, odbijanie się/.

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    ...pieczenia, przyprawy i sól. Przelej melasę do masła utartego z cukrem, wymieszaj. Dodawaj do masy małymi porcjami sypkie składniki na przemian z wrzątkiem, stale mieszając. Dodaj jajko. Nałóż do wyłożonej(...) minut w lodówce - Ciastem wylep natłuszczoną i posypaną tartą bułką formę o średnicy ok. 28 cm. Nakłuj ciasto widelcem, przykryj pergaminem i obciąż, wysypując na pergamin groch, po czym upiecz na...

  • szybko, smacznie, efektownie, łatwo, mało pracy

  • Przygotowanie 1. Utrzeć miękki tłuszcz z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. W trakcie ucierania stopniowo wbijać jajka (jeśli chcemy, aby ciasto było pulchniejsze, można rozdzielić jajka, do masy dodać żółtka, a dopiero potem ubite białka). 2. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy, delikatnie wymieszać. 3. Nasmarować tłuszczem podłużną formę...

  • Nadaje sie do miesa, ryby, pieczywa, smazenia warzyw...gdzie tylko lubisz czosnek!

  • Murzynek z owocami leśnymi

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy się połączą, zdejmij miseczkę z garnka, dodaj esencję i odstaw masę do przestudzenia. Żółtka utrzyj na jasny kogiel mogiel, dosypując po łyżce cukru. Do przestudzonej czekolady dodawaj, mieszając, po łyżce żółtek.  2. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj 3-4 łyżki do masy czekoladowej. Następnie wmiksuj na...

  • Kolor i forma tego wypieku doskonale oddaje leśny klimat. Polecam nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem- w tej formie Was na pewno oczaruje. Łamie stereotyp, że szpinak nie jest smaczny i pasuje jedynie do obiadu. W związku z tym, że nałogowo i pasjami zbieram grzyby, w mojej wersji powstały także kurki i podgrzybki, które ulepiłam z masy cukrowej.

Artykuły na temat: czym utrzec maslo do masy
  • Słodkie ukoronowanie wesela

    ...wielkości, ale także od smaku, użytych składników, bogactwa dekoracji, a także od renomy przygotowującej go cukierni. Zdarza się, że zamiast zamówionej masy na bazie masła dostaniemy margarynę wymieszaną(...) punkt wesela nie okazał się cukierniczym niewypałem? Zacznijmy od kremów - te na bazie masła są cięższe i bardziej sycące, a śmietankowe lżejsze. Na przyjęcia w ciepłych miesiącach najlepiej zdecydować...

  • Masło, margaryna, a może oliwa z oliwek? Niestety, bardzo często wybieramy nieodpowiednie produkty, które są zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy serwujemy je na zimo. Na czym więc smażyć, aby danie było smaczne, zdrowe i nie straciło swoich właściwości odżywczych? Wysoki punkt dymienia To temperatura, w której ogrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać i tracić właściwości odżywcze. Na dalszym etapie smażenia powstają niebezpieczne związki (wydzielają się w postaci gryzącego dymu), które dodatkowo...

  • Bożonarodzeniowe słodkości krok po kroku

    ...ciasta. Jeśli zrobiłaś zbyt dużo masy, zawiń ją w folię spożywczą i schowaj do lodówki. Zobacz jak zrobić dekoracje z masy cukrowej Jak i czym dekorować? Jeśli chcesz uzyskać jednolitą(...) masła   2 łyżki cukru   odrobina mleka Masło roztop w garnku. Kakao rozpuść w odrobinie mleka, rozpuszczone wlej do garnka z masłem. Dodaj cukier. Mieszaj, aż do  uzyskania jednolitej masy...

  • Pokochają go nie tylko miłośnicy kakao i kawy. Świetnie smakuje, ma różnorakie zastosowanie oraz jest istną bombą witaminową. Ta śródziemnomorska roślina jest znana jako szarańczyn strąkowy lub ceratonia. Sprawdźcie, dlaczego warto włączyć ją do diety. Fot. 123RF/Picsel Drzewo karobowe osiąga 15 metrów wysokości, a jego strąki nazywane są chlebem świętojańskim. Poprzez zmielenie nasion (znajdujących się w strąkach) można uzyskać proszek, sok, mączkę oraz melasę. Proszek łudząco przypomina...

  • Wigilijny koncert trzech tenorów

    ...talerzu ułóż chrupiące racuszki ziemniaczane i na nich przygotowane ryby, udekoruj jajkami przepiórczymi, kwaśną śmietaną, rzodkiewką, wędzonym kawiorem i ziołami. Pieczony jesiotr z sosem z kiszonych(...) cukierek, zawiń w folię aluminiową. Piecz w kąpieli wodnej w temp. 180°C ok. 30 minut. Podawaj z ugotowanymi jajkami przepiórczymi, brukselką i dowolnym sosem. >>Na kolejnej stronie znajdziesz przepisy na...

  • Każdy wie, że prawdziwe masło twardnieje pod wpływem niskiej temperatury, przyprawiając wiele osób o złość. Jednak w obawie przed zjełczeniem, wielu nie rezygnuje z przechowywania go w lodówce. Czy trzymanie masła w temperaturze pokojowej jest rzeczywiście niebezpieczne? Fot. 123RF Znasz tę sytuację? Ranek. Śpieszysz się do pracy, chcesz zjeść szybko kanapkę, zaglądasz do lodówki, a tam... przykra niespodzianka! Twoje masło jest twarde i nie możesz go rozsmarować na pieczywie. Denerwujesz...

  • Keks bakaliowy

    Bakalie zalać rumem, odstawić na kilkanaście minut, po czym oprószyć mąką i pokroić niezbyt drobno. Jajka rozbić, oddzielając żółtka od białek. Miękkie...

  • Stojąc przed sklepową półką, na której znajdują się masła, można się bardzo mocno zdziwić. Znajdziemy tam wiele produktów różniących się niewielkimi szczegółami. Nie każdy jednak wie, że te detale są bardzo istotne i mogą zadecydować o tym, czy do domu wrócimy z prawdziwym masłem, czy też produktem, który tylko je udaje. Fot. 123RF Uniknięcie zakupu podrobionego masła nie jest trudne, jednak wymaga od nas wzmożonej uwagi podczas zakupów. Zapomnijcie o bezmyślnym wrzucaniu produktów do...

  • Słodkie co nieco - pyszne i zdrowe desery

    Co robić, kiedy przyjdzie nam nagle ochota na coś słodkiego, a jednocześnie nie chcemy zapychać się byle czym? Oto przepisy na pyszne, łatwe i zdrowe słodkie przekąski, które małym nakładem sił możemy zrobić same i potem bezpiecznie jeść oraz podawać naszym dzieciom.

  • W ostatnim czasie ceny masła oszalały. Sprzedawane w sklepach kostki są mniejsze i znacznie droższe niż jeszcze kilka lat temu. Nic więc dziwnego, że wiele osób, wzorem naszych babć, decyduje się na własnoręczne zrobienie masła. Fot. 123RF/PicselJeśli regularnie kupujecie masło z pewnością zaobserwowaliście, że ceny tego produktu już od dłuższego czasu sukcesywnie wzrastają. Obecnie za kostkę masła zapłacimy nawet dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu. Co więcej, wielu producentów...

Wideo na temat: czym utrzec maslo do masy
  • Delikatny sernik z rodzynkami siostry Anastazji i Salomei

    otrzymaniu puszystej masy wmieszać ser i dalej ucierać na jednolitą konsystencję, po czym wmieszać budyń, wymieszany z proszkiem do pieczenia, startą skórkę z cytryny oraz obtoczone w mące rodzynki i skórkę(...) z sokiem z cytryny zmiksować do czasu połączenia się składników i otrzymania jednolitej białej masy.