• Informacje na temat:

    czym przyprawic rybe halibut

Przepisy na temat: czym przyprawic rybe halibut
Artykuły na temat: czym przyprawic rybe halibut
  • Wigilia dla brzdąca

    ...skosztować. Czasem, aby było to możliwe, warto nawet odrobinę zmienić tradycyjny przepis, by dostosować świąteczne dania do wymagań małego brzuszka. Czym można poczęstować starsze niemowlę lub(...) halibut lub łosoś. Możesz wybrać także mniej tłuste ryby, jak dorsz lub sola. Kawałek smażonego karpia - bez skóry, bo pod nią kumuluje się tłuszcz - możesz podać dopiero czterolatkowi. Wtedy warto...

  • Bogata w aromaty i niecodzienne dla Europejczyka połączenia smakowe, wykorzystująca to, co rodzi ziemia, zróżnicowana ze względu na regiony - kuchnia indyjska to prawdziwa kulinarna podróż. Kuchnię Indii charakteryzują potrawy z ryżu, przygotowywanego na niemal 30 sposobów, mąk pełnoziarnistych oraz fasoli, grochu i soczewicy. Smaki potęgują różne oleje do smażenia, w tym olej z orzechów arachidowych, kokosów, gorczycy, słonecznika czy soi. Innym rodzajem tłuszczu jest ghee, czyli klarowane...

  • Kuchnia polska

    ...w Manchesterze, wówczas wielkim ośrodku przemysłowym, średnia oczekiwana długość życia w rodzinie robotnika wynosiła zaledwie 15 lat, w rodzinie fabrykanta - 45 lat. Lepszym warunkom życia bogatsi - o czym(...) praktycznie nic z tłustej i wysokokalorycznej tradycyjnej kuchni - jest za to dużo warzyw i owoców (od winogron po cukinię), nie ma czerwonego mięsa (jest za to drób i ryby, od łososia do halibuta...

  • Gotowanie to nic innego jak poddawanie produktów obróbce termicznej. Krzątając się codziennie po kuchni w celu zrobienia pysznego obiadu czy deseru, nie zdajemy sobie sprawy, jakim reakcjom chemicznym poddajemy artykuły spożywcze. Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że wszystkie potrawy smakują lepiej, jeśli w ich przygotowanie włożymy serce i uczucie. Pomyślmy jednak jak wspaniałe dania będziemy mogli przygotować jeśli posiądziemy minimalną wiedzę na temat procesów wykorzystywanych w kuchni...

  • Kulinarne grzeszki, które szkodzą zdrowiu

    ...o to, by klienci byli zainteresowani ich produktami i na opakowaniach drukują przepisy, jak można je wykorzystać. - Przynajmniej dwa razy w tygodniu na obiad serwuj rybę morską, np. łososia, halibuta(...)!). Sięgaj po produkty z mleka koziego lub owczego. - Zadbaj o to, by jeść sporo kasz. Zawierają one cenne witaminy. Pod względem odżywczym zdecydowanie przewyższają ryż i makaron. Serwowanie posiłków...

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu używać...

  • Miłośnicy zdrowego odżywiania zwariowali na jej punkcie. Ma w niezwykły sposób wpływać na nasz organizm, uwalniając go od wielu przykrych dolegliwości. Czym jest kombucha i dlaczego warto włączyć ją do diety? Fot. 123RF/Picsel W ostatnich latach sklepy ze zdrową żywnością w Stanach Zjednoczonych zaczęły zapełniać się produktami przygotowanymi na bazie kombuchy. Trend ten powoli zaczyna docierać również do Polski, zdobywając coraz większe zainteresowanie. Tymczasem na Dalekim Wschodzi kombuchę...

  • Jarmuż w krótkim czasie podbił serca wielu z nas. Ale co zrobić jeśli za nim nie przepadamy? W końcu każdy z nas ma swoje upodobania i nie powinniśmy jeść niczego na siłę, nawet gdy w grę wchodzą superfoods. Czym więc zastąpić jarmuż, aby dostarczyć naszemu organizmowi podobnych składników? Każdy produkt dostarcza nam pewne elementy, które mają niebagatelny wpływ na nasz wygląd i zdrowie. Trzeba dodać, że w  ostatnim czasie  Polacy zaczęli zwracać coraz większą uwagę na to, co jedzą. Z tego...

  • Roślina ta była obowiązkowym elementem w apteczkach naszych babć. To właśnie dzięki niej, mimo braku nowoczesnych lekarstw, mogły sobie poradzić w wieloma damskimi przypadłościami. Dzisiaj, czerpiąc z wiedzy przodków, możemy zupełnie odmienić swoje życie. Fot. 123RF/Picsel Najpewniej  nazwa przywrotnik pospolity większości z nas nie kojarzy się z niczym konkretnym, ani nie nasuwa żadnych skojarzeń. Jednak prawdopodobieństwo, że spotkaliśmy tę roślinę podczas spaceru jest wyjątkowo wysokie,...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...