• Informacje na temat:

    czym przyprawić kalafior

Przepisy na temat: czym przyprawić kalafior
  • Mój ulubiony i wielokrotnie przetestowany przepis na buraczki na ciepło. Przed laty dostałam go od znajomej, a receptura pochodzi podobno z Chrzanowa. Nie wiem, na ile jest to tamtejszy przepis regionalny, a na ile fantazja pochodząca z domowej kuchni autorki, ale te buraczki są niezwykle aromatyczne i naprawdę smaczne!

  • Smaczny pomysł na "Pieczony kalafior"

  • Smaczna i zdrowa przekąska.

  • Sezon na kiszonki trwa. Oczywiście najpopularniejsze i najbardziej znane są kiszone ogórki, ale warto również kisić inne warzywa. Dzisiaj proponuję Wam ukiszenie kalafiora. Jeżeli macie wątpliwości, czy będzie Wam smakował, zróbcie pół kalafiora na próbę. Taki kalafior jest ukiszony po trzech dniach i według mnie jest wtedy najlepszy. Ma lekko słodkawy smak, jest chrupiący a jednocześnie delikatnie czuć go kiszonką. Z każdym kolejnym dniem kalafior nabiera kwaskowatego smaku ponieważ proces...

  • kalafior zapiekany z parmezanem

  • Szybka,prosta,bezmięsna i zdrowa zapiekanka.Smakuje jako samodzielne danie lub z ziemniakami.

  • Smaczna i zdrowa przekąska.

  • Podaję tutaj kilka przydatnych informacji w jaki sposób i czym naostrzyć noż tak żeby nawet tani nóż kroił jak nóż szefa kuchni.

  • Zabierasz się za pieczenie pysznego ciasta, przygotowujesz wszystkie potrzebne składniki i okazuje się, że brakuje ci jednego, jedynego ale bardzo ważnego - proszku do pieczenia. Bez niego ciasto nie wyrośnie. Zanim pobiegniesz do sklepu sprawdź czy nie masz w domu odpowiedniego zamiennika tego składnika. Ta porada może być przydatna również dla osób, u których zjedzenie ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia wywołuje przykre dolegliwości układu pokarmowego /zgaga, odbijanie się/.

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

Artykuły na temat: czym przyprawić kalafior
  • Królewski kalafior

    Znowu kalafior, co za nuda! - skarżyłam się często jako dziecko. Podawano go w żłobku - wodnisty, prawie bez przypraw, bez smaku. W miarę upływu lat wraz z przyjemnością zasiadania przy stole z dorosłymi zaczęłam odkrywać, że kalafior stał się ofiarą starych metod przyrządzania, które nie pozwalały rozwinąć się naturalnym wartościom smakowym i odżywczym tej wspaniałej jarzyny.

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Z różnych świata stron

    ..., 2 średnie cebule, 2 duże pory, 1 mały seler, 3 marchewki, 1 mały kalafior, 1 szklanka groszku mrożonego, 3 pomidory, 1 szklanka wina (wytrawnego białego), 6 ziemniaków, oliwa z oliwek, sól,  pieprz. Mięso(...) włożyć do garnka, posypać solą i pieprzem, dodać warzywa, zalać winem. Gotować do miękkości warzyw, pod koniec dodać zielony groszek i oliwę z oliwek. Kalafior i ziemniaki ugotować osobno. Pomidory...

  • Pokłońcie się: oto król Kalafior w pełni chwały. Najbardziej wszechstronne i najfajniejsze superwarzywo świata. Jest zdrowe i pożywne, wpisujące się w najnowsze trendy kulinarne i odpowiednie na ciepły zimowy obiadek u babuni (albo do samotnego wyjadania prosto z garnka na kanapie - wszak króla nie obowiązują żadne reguły). O błękitnej krwi kalafiora, kameleona wśród warzyw, świadczy 70 przepisów z całego świata. Pyszny i szlachetny przedstawiciel kapustowatych może zostać uprażony na piękny...

  • Dziecko może pokochać warzywa!

    ...dzieci (i dorosłych) nie wytrzymują konkurencji z soczystymi owocami czy pachnącymi bułeczkami. Oto kilka rad, które ułatwią ci trwałe wprowadzenie marchewki, buraczków czy kalafiora do jadłospisu(...), cukinię, kalafior i kabaczek, a w następnej kolejności zielony groszek oraz brukselkę. Staraj się podawać warzywa często i nie poddawaj się, gdy maluch odrzuca jakiś smak. Być może za tydzień zmieni...

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...

  • Gotowanie bez wpadek

    ..., kalafior, marchew - przez 6 miesięcy, ryby - przez 6-8 miesięcy, a fasolkę, groszek, szpinak i natkę pietruszki - do roku. Zamrażaj tylko to, co potem ugotujesz, upieczesz lub usmażysz. Czy sok(...) ryby i mięso należy najpierw umyć, następnie osuszyć, a potem przyprawić i upiec lub ugotować. Czy można zwiększyć wchłanianie witamin i minerałów z posiłków? Tak. Aby organizm mógł wykorzystać...

  • Czy w twojej kuchni powiało nudą? Kurczowo trzymasz się sprawdzonych przepisów, dodatków i przypraw? Daj się porwać egzotycznemu smakowi zataru – mieszanki ziół i zmielonych owoców sumaku. Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik? Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik? Zatar to tradycyjna bliskowschodnia mieszanka przypraw, w której skład wchodzą tymianek, sumak i prażone nasiona sezamu. W zależności od regionu (lub gustu kucharza), zawierać może także oregano...

  • Sześć sposobów na dobre mrożenie

    ...blanszuje się dłużej (5-7 minut); brukselkę, pokrojoną marchew kę, kalarepkę, różyczki kalafiora krócej (3 minuty), a rozdrobnione brokuły, bób, fasolę szparagową, groszek najkrócej (2 minuty). Nawet grzyby...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...