• Informacje na temat:

    czym moge przełożyć biszkopta

Przepisy na temat: czym moge przełożyć biszkopta
  • Czas na imprezę

    ...minut. Pod koniec wsyp cukier i wymieszaj. Zdejmij kompot z ognia, przykryj pokrywką i odstaw do ostudzenia. Buraki gotuj około 1 godziny, po czym obierz je i zetrzyj na tarce. Przełóż masę...

  • Wspaniały i najlepszy biszkopt! Z całą pewnością mogę go nazwać biszkoptem "prawdziwym", gdyż nie zawiera on proszku do pieczenia. Najprawdopodobniej właśnie takie "bazy" do tortów piekły nasze babcie i prababcie. Co ciekawe, aby nie opadł, musimy po upieczeniu upuścić go na ziemię z wysokości około pół metra. Polecam!

  • Wielkanocne słodkości: Jak przyrządzić je taniej?

    ...ciasto. Ochładzaj 30 min, po czym rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 cm. Ułóż w natłuszczonej formie. Wstaw do piekarnika (200°C). Upiecz na złoto.  Osobno stop polewy. Ciasto posyp połową posiekanych(...). Posiekaj nożem, wyrób gładkie ciasto. Ochładzaj 30 min, po czym rozwałkuj na dwa placki, odkładając trochę ciasta. Placki ułóż w natłuszczonych formach. Brzegi jednego udekoruj resztą ciasta, robiąc...

  • Do biszkopta lub innego ciasta.

  • Podaję tutaj kilka przydatnych informacji w jaki sposób i czym naostrzyć noż tak żeby nawet tani nóż kroił jak nóż szefa kuchni.

  • Zabierasz się za pieczenie pysznego ciasta, przygotowujesz wszystkie potrzebne składniki i okazuje się, że brakuje ci jednego, jedynego ale bardzo ważnego - proszku do pieczenia. Bez niego ciasto nie wyrośnie. Zanim pobiegniesz do sklepu sprawdź czy nie masz w domu odpowiedniego zamiennika tego składnika. Ta porada może być przydatna również dla osób, u których zjedzenie ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia wywołuje przykre dolegliwości układu pokarmowego /zgaga, odbijanie się/.

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

  • Cztery zestawy smakowe z lodówkowych "końcówek serii" i ostatkowa impreza gotowa! Efektownie podane zawijańce rozchodzą się równie szybko jak robią:) Pomysł podpatrzyłam z firmy cateringowej i zestawy smakowe wciąż wymyślam i testuję :)

  • Próbowałam różnych przepisów na biszkopty, a ten jest dla mnie idealny. Zawsze się udaje, jest delikatny, puszysty, wilgotny ... polecam :-). Podaję proporcje na tortownice o średnicy 21cm, jeśli potrzebujemy biszkopt o średnicy 26cm należy podwoić składniki. Natomiast jeżeli chcemy uzyskać biszkopt kakaowy, budyń należy zamienić z waniliowego na kakowy :-)

  • Wypróbowany przepis na "Granat - z czym go łączyć?"

Artykuły na temat: czym moge przełożyć biszkopta
  • Słodka pokusa

    .... Następnego dnia wlej do garnka świeżą wodę i ugotuj w niej fasolę, przy czym wodę posól dopiero pod koniec gotowania. Ugotowaną fasolę odcedź, a następnie zmiksuj ją lub przetrzyj przez sito. 2. Jajka...

  • Lawenda kojarzy się z pięknym zapachem i kwiatami o niezwykłym kolorze. Większość z nas chętniej widzi lawendę we flakonie niż na talerzu. Ale czy słusznie? Jak wykorzystać lawendę w kuchni?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Lawenda ma niezwykły smak, dzięki któremu można wzbogacać wiele potraw - od mięs zaczynając, na słodkich deserach kończąc. Można używać świeżo zerwanej lawendy, wprost z ogródka lub suszonej (możesz ją kupić w sklepie lub ususzyć samodzielnie w domu). Bo oprócz niezwykłego smaku...

  • Deserki z kaszką

    ...tortownicę biszkoptami. Zagotuj 3 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki kakao i 1/2 kostki margaryny. Wsyp szklankę kaszy manny i gotuj całość, aż do chwili, gdy grudki się rozkleją. Wlej ciasto do formy wyłożonej biszkoptami. Wyrównaj jego powierzchnię, a następnie poukładaj na nim pozostałe biszkopty. Pozostaw ciasto w lodówce. Na koniec rozpuść kilka kostek czekolady i udekoruj płynnym...

  • Kiwi pochodzi z Chin, a na masową skalę uprawiane jest w Nowej Zelandii. Czemu swoją nazwę dzieli z pewnym ptakiem i dlaczego nazywane jest superowocem? Fot. 123RF/Picsel Właściwie kiwi to agrest chiński porastający pnącza o skomplikowanej nazwie akitinidia. Gdy roślina trafiła do Nowej Zelandii, gdzie obecnie jest uprawiana, mieszkańcy ochrzcili ja mianem kiwi. Brązowe, owalne owoce, pokryte skórką z delikatnym meszkiem do złudzenia bowiem przypominają ptaki zamieszkujące właśnie Nową...

  • Nie przyzwyczajaj dziecka do cukru

    Cukier to nie tylko słodycze i kryształki w cukiernicy. Jest w wielu produktach, które maluch codziennie zjada. A jego nadmiar szkodzi. Dlatego staraj się tak karmić szkraba, by w jego diecie nie było go zbyt dużo.

  • Anyż gwiaździsty jest stosowany od stuleci, nie tylko ze względu na swoje lecznicze właściwości. To również doskonały dodatek do dań. Wiedzą o tym zarówno Chińczycy, którzy tej przyprawy używają na potęgę, jak i Europejczycy, stosując go w dżemach, pieczywie, ciastach i likierach. Fot. 123RF/Picsel Mieszkańcy Azji od setek lat wykorzystują tzw. "ośmiokątny koper" nie tylko w kuchni, ale również w celach leczniczych. Za sprawą kupców, przyprawa ta w XVII wieku dotarła do Europy i bardzo szybko...

  • Ciasta spod ciemnej gwiazdy

    Oprócz kakao, do ciemnych ciast warto dodać kawę, powidła lub coca-colę. Będą jeszcze pyszniejsze!

  • Miłośnicy zdrowego odżywiania zwariowali na jej punkcie. Ma w niezwykły sposób wpływać na nasz organizm, uwalniając go od wielu przykrych dolegliwości. Czym jest kombucha i dlaczego warto włączyć ją do diety? Fot. 123RF/Picsel W ostatnich latach sklepy ze zdrową żywnością w Stanach Zjednoczonych zaczęły zapełniać się produktami przygotowanymi na bazie kombuchy. Trend ten powoli zaczyna docierać również do Polski, zdobywając coraz większe zainteresowanie. Tymczasem na Dalekim Wschodzi kombuchę...

  • Przysmaki z jogurtu i twarożku

    ...doprawionej cukrem i przyprawami (np. cynamonem). Kiedy owoce zmiękną, przetrzyj je przez sito i dobrze schłódź. Następnie dodaj opakowanie jogurtu lub naturalnego twarożku homogenizowanego. Całość(...) połącz z serkiem homogenizowanym i łyżeczką cukru pudru (jeśli użyjesz serka o smaku waniliowym, nie musisz dodawać cukru). Do masy wsyp owoce, całość delikatnie wymieszaj i przełóż do dwóch...

  • W najbliższych latach pandan ma stać się najmodniejszym produktem w naszych kuchniach. Jakie są jego właściwości i jak powinniśmy go wykorzystywać? Fot. 123RF/Picsel W ostatnich latach świat kulinariów został przebojem zdobyty przez awokado i matchę. W tych produktach zakochali się kucharze, blogerzy oraz miłośnicy zdrowego odżywiania. W internecie bez trudu można było odnaleźć przepisy na śniadania, obiady, kolacje, a nawet desery i napoje z ich wykorzystaniem. Jednak osoby specjalizujące...