• Informacje na temat:

    czym doprawić pomidorową

Przepisy na temat: czym doprawić pomidorową
  • Pomidorowa z zielonym groszkiem

    ...się nie rozgotowały. Sprawdź, czy zupę trzeba doprawić, np. solą. Makaron przelej wrzątkiem. Rozłóż do miseczek. Zalej gorącą zupą. Ew. udekoruj listkami bazylii lub natki. 

  • brokuły - zielony zdrowy antyoksydant ale dzieci chcą pomidorową ... rozwiązanie się znalazło inspirowane właśnie tym sposobem podania w jednej już nie istniejącej meksykańskiej knajpce

  • Pomidorowa na nowo

    Pomidorowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Spróbujmy trochę ją "odświeżyć" i zamiast tradycyjnej pomidorówki z ryżem czy makaronem zaserwować zupę - krem z ziołami.

  • Wypróbowany przepis na "Granat - z czym go łączyć?"

  • Zupa pomidorowa z ziołowymi kluseczkami

    ...dobrze odcisnąć, połączyć z mąkę ziemniaczaną, żółtkiem, siekanymi ziołami i doprawić. Formować dwiema łyżeczkami kluseczki i wrzucać na wrzątek, chwilę gotować. Kluski podawać do zupy. Czas...

  • Na bazie ciecierzycy, czyli idealna dla wegan, ponieważ świetnie zastępuje wszystkie składniki odżywcze zawarte w mięsie!

  • Zupa pomidorowa z fetą

    ...grudek. Następnie wymieszać z łyżką maki. Do masy serowej dolać kilka łyżek gorącej zupy pomidorowej, wymieszać, po czym wlać stopniowo do garnka z zupą. Zupę zagotować caly czas mieszając. Doprawić...

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

  • Łosoś w marynacie pomidorowej - Robert Sowa

    ...grillowania przygotować marynatę, mieszając wszystkie jej składniki. Cześć marynaty można odstawić do lodówki i podawać jako sos do łososia. Skórę łososia natrzeć olejem, doprawić solą i białym pieprzem. Rybę...

  • Cztery zestawy smakowe z lodówkowych "końcówek serii" i ostatkowa impreza gotowa! Efektownie podane zawijańce rozchodzą się równie szybko jak robią:) Pomysł podpatrzyłam z firmy cateringowej i zestawy smakowe wciąż wymyślam i testuję :)

Artykuły na temat: czym doprawić pomidorową
  • Kuskus z sosem pomidorowym

    Przygotowanie: Cebule obierz z łupin i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jedną cebulę podsmaż na dużej i głębokiej patelni na łyżce oleju, dopraw łyżeczką vegety. Wsyp suchy kuskus. Chwilę smaż razem, po czym zalej wszystko wrzątkiem (woda powinna sięgać ponad powierzchnię kuskusu). Przykryj i odstaw na 5-7 min. Na drugiej patelni...

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi pomidorów? Początki...

  • Pomidorowa sałatka z pianką z koziego sera

    Przeczytaj fragment książki "Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu!" i sprawdź przepis na pomidorową sałatkę: Wiem, że są doskonałą bazą dla różnych potraw. Ale kiedy pomidory są tak dobre jak(...), żeby wydobyć naturalną słodycz pomidorów, sól, i świeżo zmielony czarny pieprz, a to wszystko z umiarem. Problemem, jeśli w tej sytuacji jakiś istnieje, jest kałuża. Wiesz, o czym mówię - te soki...

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to niewątpliwie stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Ale czym zagęścić zupę, by nie zmienić jej pysznego smaku i prozdrowotnych właściwości? Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak...

  • Klopsiki w sosie pomidorowym z cukinią faszerowaną kuskusem

    ...z drobno pokrojoną cebulą, startym czosnkiem, posiekaną natką, 1 łyżeczką kuminu, kolendrą i jajkiem. Dopraw solą oraz pieprzem i odstaw. Przygotuj sos. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, po czym(...) wzdłuż na pół. Delikatnie wydrąż miąższ łyżką. Wydrążone połówki cukinii obgotuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku, po czym zahartuj w wodzie z lodem i osusz dokładnie na papierowym ręczniku. Miąższ...

  • Walka z kilogramami wydaje się być trudna i nudna. Wcale nie musi tak być! Najważniejsza w odchudzaniu jest siła woli, ale także i pomysły na to, co jeść, żeby było zdrowo i niskokalorycznie. Pomidory to świetny sposób na linię, zdrowie i urodę. Fot. 123RF.COM/PICSEL Pomidory w diecie Pomidory są idealnym warzywem dla odchudzających się. Zawierają w sobie aż 93 proc. wody. Oprócz tego, są bogate w błonnik, witaminy C, E, A, B i K. Pomidory to idealne źródło kwasu foliowego,...

  • Meksykański smakołyk

    ...w plasterki szczypiorek, po czym wszystko razem podsmaż.  Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie zdejmij z ognia i odstaw. Cebule obierz, drobno posiekaj i zeszklij w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone pomidory z puszki i dopraw do smaku solą oraz tabasco. Doprowadź do wrzenia.  Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, po czym wrzuć opłukaną fasolę i zagotuj. Sos zdejmij z ognia...

  • Jarmuż w krótkim czasie podbił serca wielu z nas. Ale co zrobić jeśli za nim nie przepadamy? W końcu każdy z nas ma swoje upodobania i nie powinniśmy jeść niczego na siłę, nawet gdy w grę wchodzą superfoods. Czym więc zastąpić jarmuż, aby dostarczyć naszemu organizmowi podobnych składników? Każdy produkt dostarcza nam pewne elementy, które mają niebagatelny wpływ na nasz wygląd i zdrowie. Trzeba dodać, że w  ostatnim czasie  Polacy zaczęli zwracać coraz większą uwagę na to, co jedzą. Z tego...

  • Przeboje letnich przyjęć

    ...przeciśnięty przez praskę czosnek i ucierać, aż sos zgęstnieje i będzie jednolity. Doprawić pieprzem, cukrem, ziołami. Gdyby był za gęsty, można dodać łyżkę oliwy. Łososia pokroić w plastry, zrolować, pociąć(...), posmarowanej lekko oliwą usmażyć 10 naleśników. Odłożyć. Szpinak rozmrozić, udusić na oliwie z ząbkiem czosnku. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i kawałeczkami chili. Odparować jak najwięcej płynu...

  • Bogata w aromaty i niecodzienne dla Europejczyka połączenia smakowe, wykorzystująca to, co rodzi ziemia, zróżnicowana ze względu na regiony - kuchnia indyjska to prawdziwa kulinarna podróż. Kuchnię Indii charakteryzują potrawy z ryżu, przygotowywanego na niemal 30 sposobów, mąk pełnoziarnistych oraz fasoli, grochu i soczewicy. Smaki potęgują różne oleje do smażenia, w tym olej z orzechów arachidowych, kokosów, gorczycy, słonecznika czy soi. Innym rodzajem tłuszczu jest ghee, czyli klarowane...