• Informacje na temat:

    czy wodę na pierogi ruskie się soli

Przepisy na temat: czy wodę na pierogi ruskie się soli
  • Pierogi ruskie

    Ciasto: - 0,5 kg. mąki, - 2 małe jajka, - szczypta soli, - 2 łyżki oleju, - Ok. szklanki ciepłej wody Farsz: - 80 dag. ugotowanych, ostudzonych ziemniaków, - 40 dag. półtłustego białego(...), nadziewać farszem i zlepić fantazyjnie. Wrzucać na gotującą się wodę (osoloną i z 3 łyżkami oleju). Po ugotowaniu polewać rozgrzanym smalcem ze skwarkami. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 12 osób. Koszt...

  • Patent Cioci Krystyny

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • klasyka ;-)

  • Pierogi ruskie z pistacjowym sosem chili

    ..., wlej trochę mleka i dodaj szczyptę soli. Wyrób, co jakiś czas dolewając pozostałe mleko. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, zawiń je w ściereczkę i odłóż na 30 minut. Stolnicę oprósz mąką. Uformuj na niej wałek z przygotowanego ciasta, odcinaj z niego plasterki o grubości 1 cm. Każdy spłaszcz dłonią, nadziej farszem i sklej. Gotowe pierogi wrzucaj partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotuj, aż...

  • Zawsze idealne .....

  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    ...uwielbiam). To klasyczne nadzienie z ziemniaków i twarogu dodałem do tarty. Eksperyment okazał się bardzo udany! Przepis można znaleźć na naszym blogu. 3. Efekt będzie jeszcze lepszy, jeśli kupimy właściwe ziemniaki. Można to poznać po oznaczeniu na opakowaniu. Opatrzone literą "A" są najlepsze do sałatki, nie rozpadają się i dają się ładnie kroić, "B" - uniwersalne, nadają się np. na frytki...

  • Pierogi z ziemniaczano-serowym farszem

  • Jak dla mnie najlepsze ciasto na pierogi które zawsze wychodzi!! Takie pierogi są uwielbiane u mnie w domu z dodatkiem śmietanki czy barszczu czerwonego - niebo w gębie ;)

  • Super pierogi

Artykuły na temat: czy wodę na pierogi ruskie się soli
  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    Skąd pierogi wzięły się w Polsce i co ma do tego święty Jacek - odpowiedzi na to pytanie szuka Maria Iwaszkiewicz w książce "Kuchnia Iwaszkiewiczów". I zdradza przepisy na pierożki z rybą oraz staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą.

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...ciasto stało się żółte, czy soku z buraków kolorującego mąkę na różowo. Można do ciasta dodawać przyprawy: mak, czarnuszkę, sezam, wtedy wyjdą nam pierogi piegowate. Można wrzucać do nich świeże(...) ubrudzony mąką klei kulfony, ale od stolnicy odpędzić się nie da. Pierogi wigilijne "po bosacku" mają aromatyczne nadzienie pełne duszonej kwaśnej kapusty i leśnych grzybów, a do tego są piegowate, bo...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    Powinno się pościć przede wszystkim od tego, co nas jakoś zniewala, co nam przeszkadza w spotkaniu ze sobą, i z innymi. I to będą różne rzeczy, dla niektórych to będzie telewizja, dla niektórych internet... - znane kucharki, Siostry Anastazja i Salomea tłumaczą sens ostatków i Wielkiego Postu. Zdradzają nam też swoje przepisy na serowe oponki, zalewajkę z ziemniakami i makaron z łososiem.

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Smaczna Polska

    ...a Warszawą, szczyci się przede wszystkim atmosferą dawnych metropolii. Czas rzeczywiście jakby się tu zatrzymał. Kuchnia: Region czerpie przede wszystkim z tradycji kulinarnych Austrii, ale(...) kuchni są potrawy z ryb. Przyrządza się je na wiele sposobów: smażąc, gotując, doprawiając octem, śmietaną, dodając do sałatek, a nawet jajecznicy. Duże ich ilości soli się w beczkach i wykorzystuje...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...krochmalem, czystością i choinką. Pamiętam jej zapach z dzieciństwa - roznosił się po całym domu, otulał, odurzał, witał rano i układał do snu. A na niej zabawki robione przez dziadka, ręcznie malowane(...) oczyszczeniem. I to nie tylko ciała, ale i duszy. Już miesiąc przed Wigilią moja dusza się do nich szykuje. Wigilia to dla mnie rachunek sumienia. Co zrobiliśmy źle, ile czasu straciliśmy na rzeczy...

  • Pierogi zna każdy Polak i niemal każdy turysta odwiedzający nasz kraj. Skąd się wzięły? Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską.   Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz „zieloności". Kolejne przepisy to już pierogi...