• Informacje na temat:

    czy syrop z cebuli pomaga na kaszel

Przepisy na temat: czy syrop z cebuli pomaga na kaszel
  • Nadchodzi jesień, a wraz z nią sezon na przeziębienia i infekcje. Jak obronić się przed chorobą i wzmocnić swoją odporność? Proponuję Wam coś niezwykłego – syrop z cebuli!

  • Witam serdecznie dzisiaj pokażę jak przygotować syrop i dżem z czarnego bzu. Tak przygotowany syrop lub dżem, ma właściwości lecznicze i może nas wspomóc w walce z grypą, przeziębieniem lub kaszlem.

  • Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Nadszedł więc czas na to, by zakisić cebulę i poznać jej smak.

  • Od kilku lat przygotowuję i wychwalam zalety oxymelu, istnieje jednak szybszy sposób na podniesienie odporności i zwalczenie infekcji – czosnek w miodzie. Bo na oxymel trzeba mieć dobry ocet (najlepiej samodzielnie przygotowany ocet jabłkowy) i sporo czasu – musi się “przegryzać” przez miesiąc, więc już teraz warto go nastawić – zanim nadejdą jesienne chłody, będzie gotowy. Tymczasem czosnek w miodzie wymaga tylko dwóch składników – czosnku i miodu. Czasu też nie wymaga zbyt wiele – można...

  • Proponuję wam kolejny syrop na przeziębienie, taki jaki pamiętam jeszcze z dzieciństwa !!!

  • Nie ma to jak domowy syrop. Polecam.

  • Najprostszy i najtańszy sposób na przeziębienie, zdrowy i bez żadnej chemii, gotowy w kilka godzin. Polecam wszystkim wypróbować ten przepis na domowy syrop z cebuli.

  • Gotowy syrop ma przyjemny, rześki, lekko chłodzący smak i bardzo lawendowy aromat. Już niewielka ilość syropu (łyżka na szklankę) rozcieńczona wodą przyjemnie chłodzi podczas upałów. Wlany na dno dużego kieliszka i dopełniony białym wytrawnym winem z lodówki – przenosi nas do pięknych, spokojnych, sennych miasteczek położonych na wzgórzach Prowansji. Już choćby z tego powodu warto go zrobić.

  • Syrop cukrowy można bez trudu kupić w dobrze zaopatrzonym sklepie, ale przygotowany samodzielnie jest znacznie tańszy. Przydaje się jako syrop barmański do słodzenia drinków, a także kawy czy koktajli owocowo-warzywnych. Używam go również do słodzenia nalewek z delikatnych owoców, na przykład malin.

  • Tak przygotowany syrop można wykorzystać do zimnych napojów, drinków czy do polania deserów. Jest smaczny i aromatyczny.

Artykuły na temat: czy syrop z cebuli pomaga na kaszel
  • 5 sposobów na kaszel

    ...odstaw do lodówki. Tuż przed spożyciem wymieszaj łyżeczkę chłodnej papki z odrobiną gorącej herbaty. Zażywaj co 2-3 godziny. Tak wzbogacony miód rozrzedzi śluz, złagodzi uporczywy kaszel, ułatwi(...)Ból gardła, kaszel i chrypkę najczęściej wywołują wirusy. Wcześnie podjęta walka z nimi może zdusić infekcję w zarodku, dzięki czemu unikniesz dłuższej choroby i przyjmowania farmaceutyków. Kaszel...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...

  • Grypa czy przeziębienie?

    ...przy przeziębieniu. Zapach czosnku łagodzi też kawa, no i oczywiście - guma do żucia. Jeśli najbardziej dokuczliwym objawem jest kaszel - warto spróbować syropu z cebuli. Też niezbyt ładnie pachnie, ale jest naprawdę skuteczny. Doskonały na ból gardła jest też miód: już nasze babcie wiedziały, że na przeziębienie czy kaszel nie ma jak miód lipowy, który działa rozgrzewająco i kojąco przy schorzeniach...

  • Cebula cieszy się złą opinią. Kojarzy nam się głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Co więcej, wiele osób uznaje, że jest to warzywo, które bardziej może nam zaszkodzić niż pomóc. Jak jest naprawdę? Zdziwicie się! Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu,...

  • Fakty i mity o odporności

    Herbata z miodem dobra na kaszel, lody na ból gardła, a sauna na zahartowanie organizmu? Niekoniecznie! Rozwiewamy wątpliwości dotyczące tego, co wpływa na naszą odporność.

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast traktują ją, jako panaceum na wiele dolegliwości. Czy wiedzieliście, że cenne substancje znajdziemy nawet w łupinkach tego warzywa? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe,...

  • Dieta przeciwbólowa

    Jeśli dokuczają nam migreny, odczuwamy silne bóle menstruacyjne, skurcze mięśni czy artretyzm, włączmy do diety produkty zmniejszające stan zapalny i działające przeciwbólowo.

  • „Poproszę chleb, tylko bez kminku!” – ile razy zdarzyło wam się wypowiedzieć takie zdanie? Jak się okazuje, unikanie tej przyprawy to spory błąd, gdyż w niezwykły sposób wpływa ona na nasz organizm. Fot.123RF Nasze babcie wiedziały co robią, dodając kminek do wielu różnych potraw. Przyprawa ta już od wieków jest bardzo chętnie stosowana w medycynie ludowej, jako panaceum na wiele schorzeń i dolegliwości. Jednak właściwości kminku nie miały ograniczać się jedynie do pozytywnego wpływu na nasz...

  • Zioła mogą zastąpić leki

    Razem ze znanym fitoterapeutą, doktorem nauk farmaceutycznych Jerzym Jamborem, chcemy cię przekonać, że pomagają nie tylko gotowe preparaty. Wiele dolegliwości ustąpi też po wypiciu naparu czy zrobieniu inhalacji z ziół.

  • „Poproszę chleb, tylko bez kminku!” – ile razy zdarzyło wam się wypowiedzieć takie zdanie? Jak się okazuje, unikanie tej przyprawy to spory błąd, gdyż w niezwykły sposób wpływa ona na nasz organizm. Fot.123RF/Picsel Nasze babcie wiedziały co robią, dodając kminek do wielu różnych potraw. Przyprawa ta już od wieków jest bardzo chętnie stosowana w medycynie ludowej, jako panaceum na wiele schorzeń i dolegliwości. Jednak właściwości kminku nie miały ograniczać się jedynie do pozytywnego wpływu...