• Informacje na temat:

    czy soli sie wode do kapusty na gołąbki

Przepisy na temat: czy soli sie wode do kapusty na gołąbki
  • Gołąbki z ziemniaków

    Gołąbki trochę inaczej.

  • kazdy z nas je zna,wiele z nas je uwielbia ;))) przepisu nauczylam sie sama,jest prosty a danie wychodzi pyszniutkie!!!!

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    Przeczytaj fragment książki "Kuchnia na plebanii": Stefania Hoffmann i Irena Sieradzka całe życie zawodowe spędziły, gotując na plebaniach. Pierwsza - córka przedwojennego zarządcy kościelnego(...) się powtórzyć, co dzień musiał być inny. A jak biskup wizytował, to był jakiś uroczysty obiad? - Zupa z węgorza. Węgorz w koperkowym sosie. Szczupak faszerowany, gotowany albo smażony, krojony...

  • Klasyka polskiej kuchni – tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w liście kapusty i polane sosem pomidorowym. Można spotkać także gołąbki z kapusty włoskiej, pieczone w piekarniku, gotowane bez sosu, czy oszukane. Gołąbki to danie, które niewątpliwie wszyscy chętnie zajadają. Jednak nie każdy chętnie je robi, gdyż są pracochłonne. Warto jednak od czasu do czasu zrobić przyjemność sobie i bliskim, którzy z pewnością ucieszą się z takiego obiadu.

  • Grzyby! Dary naszych lasów

    ..., obieramy, kroimy w kosteczkę. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy kilka minut. 2. W tym czasie grzyby(...)Leśna zupa grzybowa z drobnym makaronem Składniki na 6 porcji: 60 dag mieszanych leśnych grzybów; pół pęczka włoszczyzny; 6 łyżek drobnego makaronu (gwiazdeczki, kolanka, ew. zacierki); 5 szklanek...

  • Wspaniałe!

  • Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Nadszedł więc czas na to, by zakisić cebulę i poznać jej smak.

  • Pyszne gołąbki, w sam raz na lato. :)

  • Standardowe, dobre gołąbki

  • Bardzo smaczne gołąbki z nadzieniem mięsno - ryżowym. Z podanego przepisu wychodzi 24 gołąbki.

Artykuły na temat: czy soli sie wode do kapusty na gołąbki
  • Siostra Anastazja: Nie można co do joty kierować się przepisem

    Od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów, którzy namówili ją na wydawanie książek kucharskich. Do tej pory sprzedano ich ponad 3 miliony egzemplarzy. Czytelnicy uwielbiają przepisy Siostry Anastazji Pustelnik, bo jej dania zawsze się udają. Rozmawiamy o tajnikach gotowania, życiu zakonnym, rodzinie i o tym, jak przylgnęło do niej imię Anastazja.

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • Jak usunąć brzydki zapach w kuchni

    W kuchni nieustannie mieszają się najróżniejsze aromaty. Są jednak domowe sposoby, które sprawią, że mimo przygotowywania potraw z ryb, owoców morza, kapusty, brokułów, czosnku czy cebuli, to pomieszczenie pozostanie pachnące i świeże. Z kapusty i brokułów Gdy gotujesz kapustę, gołąbki, szparagi, brokuły lub kalafior, w domu długo utrzymuje się przykry zapach. Unikniesz tego, gdy wrzucisz do...

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Czy sól jest szkodliwa?      Fot. ©123RF.COM/PICSEL Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponaddwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie (która wynosi 5 g - to mniej więcej 1 łyżeczka). Sama sól, jeśli nie przekraczamy normy, nie będzie dla nas szkodliwa. Jednak w nadmiarze może przyczyniać się do nadciśnienia, zwiększać ryzyko zawału serca czy udaru...

  • Księga smaków: Kasza jaglana

    Polana masłem albo oliwą, z dodatkiem twoich ulubionych przypraw lub ziół, stanowi smaczny i pełnowartościowy posiłek nawet bez towarzystwa warzyw czy mięsa.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ..., góralska kwaśnica, czy tzw. moczka. Siemieniotka przygotowywana jest na bazie konopi, mleka, mąki, cukru, soli, masła, wody i kaszy gryczanej. Do przyrządzenia kwaśnicy góralskiej potrzebne będę z kolei(...).  Do jej przyrządzenia niezbędne będą oczywiście śledzie, które najpierw trzeba dokładnie oczyścić i wymoczyć. W tym samym czasie przyrządzić należy bazę pod zupę, czyli w garnku podgrzewamy 1,5

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Młode warzywa

    Tylko o tej porze roku są tak soczyste, pełne witamin i wartości odżywczych. Jedzmy je na zdrowie!

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....