• Informacje na temat:

    czy rabarbar trzeba obierać

Przepisy na temat: czy rabarbar trzeba obierać
  • Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Nadszedł więc czas na to, by zakisić cebulę i poznać jej smak.

  • Jaki użyć tłuszcz do pieczenia.

  • Rabarbar z kokosową nutą przygotowałam na cześć naszego bezglutenowego gościa. Powstał pyszny deser, który smakował wszystkim biesiadnikom, a jednak mimo wszystko postanowiłam go dopracować. Udało się i dziś przedstawiam udoskonaloną wersję rabarbaru pod kokosową pierzynką.

  • Wilgotny i puszysty niczym ucierane ciacho, a połączenie tymianku i dyni mnie urzekło. Pałaszujemy na ciepło lub na zimno, podle preferencji.

  • Niemożliwie aromatyczne, orzeźwiające ciacho. Z jednej strony lekkie i puszyste, a z drugiej wilgotne, maślane.

  • rabarbaru ci u mnie dostatek tego roku

  • Zdrowe słodkości to moja specjalność - mówią znajomi. Fakt, na słodkie zawsze mam chętkę ;) Słodkie nie oznacza zawsze morza cukru czy jeziora czekolady. Staram się odżywiać racjonalnie i wybierać składniki z głową, choć wiadomo od czasu do czasu trafi się wizyta u mamy, babci, cioci, imieniny... sezon grillowy i imprezowy też tuż, tuż. Mimo wszystko i na przekór grzesznym pysznościom prezentuję może nie szczyt cukierniczych marzeń ale pyszny i zdrowy pomysł na deser lub śniadanie? Jak kto...

  • Kto nie lubi czekolady, ręka w górę! Jakoś żadnej dłoni nie widzę :) Oczywiście żartuję, z pewnością są osoby (nieliczne), którym smak czekolady nie odpowiada lub, które muszą ograniczać spożycie tego kalorycznego smakołyku na przykład z powodu dbania o szczupłą sylwetkę. Jednak dla większości z nas, czekolada jest jednym z najpopularniejszych, najczęściej zjadanych deserów. Uwielbiamy ją.

  • brokuły - zielony zdrowy antyoksydant ale dzieci chcą pomidorową ... rozwiązanie się znalazło inspirowane właśnie tym sposobem podania w jednej już nie istniejącej meksykańskiej knajpce

  • Na bazie ciecierzycy, czyli idealna dla wegan, ponieważ świetnie zastępuje wszystkie składniki odżywcze zawarte w mięsie!

Artykuły na temat: czy rabarbar trzeba obierać
  • Dobre sposoby na świeże i zdrowe jedzenie

    ...pożywienia, mogą działać rakotwórczo. Masz w domu aluminiowe garnki? Nie należy w nich gotować pokarmów zawierających witaminę C - nie tylko kapusty, pomidorów czy rabarbaru, lecz także ziemniaków(...)Mówiąc o zdrowym gotowaniu, myślimy zwykle o jakości produktów i ich składnikach odżywczych. Warto mieć jednak świadomość, że jeśli nie trzymamy się pewnych zasad, nasz wysiłek wkładany np...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Przepis na życie

    ...założyła dziewięć lat temu. Już nie pamięta, od czego się zaczęło. Czy najpierw była ochota na babskie spotkania? Czy potrzeba wspólnego gotowania i jedzenia? Grażyna: Któregoś dnia upiekłam ptysie(...) "gaszenia pożarów". Fachowo nazywa się to: zarządzanie kryzysami. Gdy Gosia miesza makaron, komórka dzwoni natrętnie. - Trzynaście telefonów, oczywiście służbowych. "Cholera!" Wrzuca z furią durszlak...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...

  • Musztarda to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju wędlin. Można wykorzystywać ją w kuchni także do robienia sosów sałatkowych, panierki czy marynat do mięs. Co trzeba o niej wiedzieć? Na co uważać, kupując ją w sklepie? Kiedy lepiej jej nie jeść? Musztarda to świetny dodatek do mięs. Fot. 123RF.COM/PICSEL Gorczyca była lekiem Grecy i Rzymianie używali gorczycy jako leku na artretyzm i bóle zębów. Zalecał ją nawet sam Hipokrates. W starożytnym Egipcie z kolei ziarna gorczycy stosowano na bóle...

  • Jak prawidłowo wydobyć serce karczocha? Czy powinno się obierać imbir? Jak poradzić sobie z tuszką kurczaka i pokroić rybę na sashimi? Każdy, kto lubi gotować - na co dzień w domu czy zawodowo - powinien poznać tajniki posługiwania się nożem. Nie zawsze bowiem, kierując się jedynie intuicją, efektywnie używamy tego podstawowego w kuchni narzędzia.     Ten bogato ilustrowany poradnik prezentuje nowoczesne noże i inne narzędzia do krojenia i obierania. Dzięki niemu wybierzesz właściwy nóż i...

  • Kefir, do niedawna znany głównie w Europie Środkowej i Wschodniej, zaczyna być popularny także w krajach zachodnich. Ten niepozorny produkt ma wiele właściwości, o których wiele osób nie wie. Czego nie wiedzieliśmy o poczciwym kefirze? Fot. 123RF.COM/PICSEL Kefir to fermentowany produkt mleczny o kremowej konsystencji i lekko kwaśnawym smaku. Zawiera dobre bakterie i drożdże, wywodzące się z ziaren (lub grzybków) kefirowych, z których wytwarza się kefir. Mikroflora kefiru jest bogatsza niż...

  • Kefir, do niedawna znany głównie w Europie Środkowej i Wschodniej, zaczyna być popularny także w krajach zachodnich. Ten niepozorny produkt ma wiele właściwości, o których wiele osób nie wie. Czego nie wiedzieliśmy o poczciwym kefirze? Fot. 123RF.COM/PICSEL Kefir to fermentowany produkt mleczny o kremowej konsystencji i lekko kwaśnawym smaku. Zawiera dobre bakterie i drożdże, wywodzące się z ziaren (lub grzybków) kefirowych, z których wytwarza się kefir. Mikroflora kefiru jest bogatsza niż...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Fot. 123RF/Picsel Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu,...