• Informacje na temat:

    czy prawdziwy miód się krystalizuje

Przepisy na temat: czy prawdziwy miód się krystalizuje
  • Każda z nas robiła napewno kisiel z torebki. A czy taki naturalny domowy próbowałyście? Ma zupełnie inny niepowtarzalny smak :-)

  • Przez wiele lat żyłam w przekonaniu, że nie cierpię marcepanu. Okazało się, że to tylko i wyłącznie z tego powodu, iż... nigdy wcześniej nie jadłam PRAWDZIWEGO marcepanu. Jego smak jest dużo bardziej subtelny, a jednocześnie bardziej wyrazisty, bo nie upychamy tam żadnej chemii i zapychaczy, które powodują, że marcepan może ślęczeć na sklepowej półce 2 lata. Podstawa to migdały, cukier i woda różana. Ja używam i polecam tę:...

  • niepowtarzalny smak na naturalnym zakwasie, łatwość przygotowania

  • Przeglądając stare numery Kuchni /Kuchnia. Magazyn dla smakoszy/ znalazłam przepis na pierogi ruskie. Początkowo zafascynowało mnie zdjęcie. Płaskie i wielkie placuchy z farszem. Później, czytając krótki artykuł Jana Kościuszko i pałaszując wzrokiem przepis – wiedziałam. Będzie pieczenie.

  • Smaczny pomysł na "Miód rozgrzewający"

  • Przepisu nie przejęłam od babci (nie znałam jej, urodziłam się już po jej śmierci). Nie gotowała jej moja mama, która z własnego domu wyniosła tradycję przyrządzania kapusty z grzybami. Ojciec owszem – wspominał ten smak, ale nie umiał nic więcej powiedzieć. W końcu, w dobie Internetu, sama zaczęłam szukać przepisu na tę niemal legendarną kapustę. I jak już znalazłam, to na stałe zagościła w naszym świątecznym menu. Największymi smakoszami grochu z kapustą okazali się mój nieżyjący już ojciec...

  • Mocne, ostre, dobre

  • Pogoda w żadnym wypadku nie zachęca do odpalania piekarnika i pieczenia. Dlatego też postawiłam na prawdziwy sernik na zimno, z truskawkami i galaretką – nie taki z jogurtów, sera z wiaderka, czy z serków homogenizowanych. Tylko na taki z prawdziwego białego sera.

  • Zdrowe słodkości to moja specjalność - mówią znajomi. Fakt, na słodkie zawsze mam chętkę ;) Słodkie nie oznacza zawsze morza cukru czy jeziora czekolady. Staram się odżywiać racjonalnie i wybierać składniki z głową, choć wiadomo od czasu do czasu trafi się wizyta u mamy, babci, cioci, imieniny... sezon grillowy i imprezowy też tuż, tuż. Mimo wszystko i na przekór grzesznym pysznościom prezentuję może nie szczyt cukierniczych marzeń ale pyszny i zdrowy pomysł na deser lub śniadanie? Jak kto...

  • brokuły - zielony zdrowy antyoksydant ale dzieci chcą pomidorową ... rozwiązanie się znalazło inspirowane właśnie tym sposobem podania w jednej już nie istniejącej meksykańskiej knajpce

Artykuły na temat: czy prawdziwy miód się krystalizuje
  • Kuracje na bazie miodu

    Działa skutecznie jak niektóre leki. Warto mieć miód w domu i korzystać z jego właściwości.

  • Miód jest cennym darem natury. Pomaga walczyć z różnymi chorobami, zachować młodość i urodę, a do tego pysznie smakuje. Jednak, aby cieszyć się jego właściwościami, musimy zyskać pewność, iż nie kupujemy podróbek. Fot. 123RF/Picsel Miód jest jednym z najcenniejszych darów jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że jego regularne spożywanie ma zbawienne skutki dla całego organizmu. Miód zawiera dużo mikroelementów, kwasów organicznych i substancji bakteriobójczych. Jedną z nich jest...

  • Zamiast suplementu - miód

    Słodka terapia wzmacnia odporność i służy sercu. Miód niszczy wirusy i bakterie, zapobiega wrzodom żołądka i jelit.

  • Kuchnia meksykańska jest znana i lubiana na całym świecie. Meksykanie są z niej dumni i uważają swoje potrawy za dziedzictwo kulturowe. Początki kulinarnych tradycji sięgają czasów Azteków, a wiele dań pozostało niezmiennych. Czy możemy być jednak pewni, że znamy ich prawdziwy smak? Od czasów Azteków do dziś Historia kuchni meksykańskiej splata się z dziejami Azteków - narodu indiańskiego zamieszkującego niegdyś tereny dzisiejszego Meksyku. Za główny składnik służyła oczywiście kukurydza,...

  • Jak odróżnić sztuczny od prawdziwego?

    Okazuje się, że nie jest to takie proste. Nawet na straganie czy jarmarku pod etykietą „prosto z ula” możemy natknąć się na produkt w całości lub części sztucznie „ulepszony” .

  • Mówi się, że im gorszy smak lekarstwa, tym lepsza jego skuteczność. Od reguły zdarzają się jednak wyjątki. Miód to słodkie i pozbawione chemii remedium na wszelkie dolegliwości. Fot. 123RF/Picsel Naukowcy dowiedli, że miód to naturalny, a przy tym skuteczny sprzymierzeniec w walce o zdrowe płuca, który ogranicza chęć sięgnięcia po papierosa. Naturalny miód ogranicza stres oksydacyjny, zapobiega rozprzestrzenianiu się wolnych rodników oraz zwiększa poziom przeciwutleniaczy w organizmie....

  • Miód – słodki podarunek z wakacji

    ...o właściwościach bakteriobójczych (inhibina). Miód działa najskuteczniej po rozpuszczeniu w wodzie, uwalniają się wtedy substancje przeciwbakteryjne. Ale temperatura (wody, mleka, herbaty) nie może być wyższa niż(...), 2-4 miesięcy po zebraniu zwykle krystalizuje się. Jeśli włożysz go do lodówki - może scukrzyć się wcześniej. Gdy po kilku miesiącach przechowywania miód nadal pozostaje płynny (oprócz akacjowego, który...

  • Żółte kwiaty, który rozświetlają nasze łąki niczym wiosenne słońce. Żywot mają krótki - przekwitają i zamieniają się w dmuchawce, które porywa wiatr. Czy da się zachować ich urok na dłużej? Fot. 123RF/Picsel Mlecze, bo to o nich mowa, służą dzieciom do wyplatania wianków, zakochane dziewczęta suszą je między kartkami książek na dobra wróżbę, a w kuchni? A w kuchni z mleczy robimy miód, czyli doskonałą, bo i tanią, i zdrową, alternatywę dla miodu pszczelego.   Jeśli chodzi o koszty - to...

  • Miód z obcych stron

    Czy miód miodowi równy? O zaletach smaku i aromatu tego płynnego złota trudno dyskutować.

  • Miód jest cennym darem natury. Pomaga walczyć z różnymi chorobami, zachować młodość i urodę, a do tego pysznie smakuje. Na rynku znajduje się wiele gatunków miodu, tylko jak wybrać ten właściwy? Jaki miód jest najzdrowszy?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje miodów Miód dzielimy w zależności od tego, z jakiego surowca został wykonany. Wyróżniamy trzy grupy: nektarowe, czyli kwiatowe, spadziowe oraz mieszane. Istnieją także miody syntetyczne. Nie mają jednak korzystnych właściwości zdrowotnych,...