• Informacje na temat:

    czy obrac

Przepisy na temat: czy obrac
  • Dynia, topinambur czy skorzonera - warzywa jesiennej kuchni

    Jesień to fantastyczna pora roku na gotowanie, ponieważ pojawia się bardzo dużo sezonowych warzyw - dynia, niedoceniony topinambur czy zapomniana skorzonera. Warzywa korzeniowe nabierają jesienią pełnego smaku - przekonuje ekspert kulinarny Jakub Mikołajczak.

  • Bardzo smaczny owoc, takze bardzo wartosciowy, bogaty w witaminy i mineraly, ale przede wszystkim w antyoxydanty. Przeciw starzeniu, dobry jako afrodyzjak, dla serca i ukladu krwionosnego, srodek przeciwrakowy.

  • Patison. Z czym się go je?

    ...sole mineralne m.in. potas, wapń, magnez. Ponadto patison jest warzywem lekkostrawnym, dlatego jego młode, niedojrzałe owoce stosuje się jako zdrowy zamiennik przekąsek, słodyczy oraz chipsów. Jego(...), cukinią czy kabaczkiem. Jego wszechstronne zastosowanie - do jedzenia na surowo, ale także po ugotowaniu, uduszeniu, upieczeniu czy usmażeniu, sprawia, że można przygotować z nim wiele ciekawych...

  • brokuły - zielony zdrowy antyoksydant ale dzieci chcą pomidorową ... rozwiązanie się znalazło inspirowane właśnie tym sposobem podania w jednej już nie istniejącej meksykańskiej knajpce

  • Naleśniki kokosowe z liczi

    Liczi ze względu na krótki czas przydatności do spożycia (już po kilku dniach potrafi się psuć) jest trudne w transporcie i sprzedaży w krajach, w których naturalnie nie występuje. Czasem jednak możemy trafić na owoce w czerwonych skorupkach w sklepach lub na bazarkach z egzotyczną żywnością. Możemy również poszukać liczi już obranego w puszkach – pamiętajmy jednak, aby zwrócić uwagę na to, czy...

  • Zdrowe słodkości to moja specjalność - mówią znajomi. Fakt, na słodkie zawsze mam chętkę ;) Słodkie nie oznacza zawsze morza cukru czy jeziora czekolady. Staram się odżywiać racjonalnie i wybierać składniki z głową, choć wiadomo od czasu do czasu trafi się wizyta u mamy, babci, cioci, imieniny... sezon grillowy i imprezowy też tuż, tuż. Mimo wszystko i na przekór grzesznym pysznościom prezentuję może nie szczyt cukierniczych marzeń ale pyszny i zdrowy pomysł na deser lub śniadanie? Jak kto...

  • Sałatka z kolorowym ryżem, burakami i serem feta

    W wakacyjne miesiące sałatka jest zawsze dobrym pomysłem. To świetna opcją zarówno na przekąskę czy lunch w pracy.

  • Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Nadszedł więc czas na to, by zakisić cebulę i poznać jej smak.

  • Sałatka makaronowa

    Taką sałatkę możesz przygotować również z dodatkiem ulubionej wędliny czy kiełbaski...

  • Kto nie lubi czekolady, ręka w górę! Jakoś żadnej dłoni nie widzę :) Oczywiście żartuję, z pewnością są osoby (nieliczne), którym smak czekolady nie odpowiada lub, które muszą ograniczać spożycie tego kalorycznego smakołyku na przykład z powodu dbania o szczupłą sylwetkę. Jednak dla większości z nas, czekolada jest jednym z najpopularniejszych, najczęściej zjadanych deserów. Uwielbiamy ją.

Artykuły na temat: czy obrac
  • Ze skórką czy bez?

    Twarda, gruba, włochata skórka powinna zniechęcić nas do jej zjedzenia. Ale gdy jest gładka i cienka, często tuż pod nią kryje się najwięcej cennych dla naszego organizmu składników odżywczych(...) trawienie), dostarczy nam także witaminę C. Cukinia. Jej skórka jest pozornie twarda i niejadalna, ale w rzeczywistości dostarczy więcej wartościowej luteiny (zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej) niż sam...

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Czy sól jest szkodliwa?      Fot. ©123RF.COM/PICSEL Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponaddwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie (która wynosi 5 g - to mniej więcej 1 łyżeczka). Sama sól, jeśli nie przekraczamy normy, nie będzie dla nas szkodliwa. Jednak w nadmiarze może przyczyniać się do nadciśnienia, zwiększać ryzyko zawału serca czy udaru...

  • Czy jeść pikantnie?

    Substancje nadające produktom ostrość podrażniają, można nawet powiedzieć, że "parzą" nasze kubki smakowe na języku i nabłonek na podniebieniu. Czujemy to jako pieczenie czy ból w jamie ustnej(...) gingerol, w kurkumie kurkumina itp. Różni je stopień pikantności. Ostre produkty mają sporo dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Wzmacniają odporność, hamują rozwój bakterii, działają przeciwzapalnie...

  • Mięso drobiowe znamy i cenimy wszyscy: za smak, zapach i niezwykłe wartości odżywcze. Odkąd około 3 tys. lat przed naszą erą w obejściach ludzkich siedzib pojawiły się pierwsze udomowione kurczaki, popularność tego gatunku mięsa wciąż wzrasta i wzrasta. Nie ma chyba miejsca na Ziemi, gdzie nie trafia na stół kurczak, indyk czy kaczka. Ale czy o drobiu wiemy rzeczywiście wszystko? Fot. 123RF/Picsel Mięso "fitness"? Coraz częściej można spotkać się z określeniem tego rodzaju mięsa jako...

  • Na czym najlepiej gotować zupę?

    W czasie gotowania do wody przechodzą substancje prozdrowotne, których potrzebujemy na co dzień. Są wywary, które pomogą schudnąć (z owsa), obniżyć ciśnienie (z samych jarzyn), walczyć z grzybicą(...), ogranicza wchłanianie toksyn, działa moczopędnie i uspokajająco. Wspomaga też układ odpornościowy, obniża poziom złego cholesterolu, korzystnie wpływa na przemianę materii i pracę tarczycy...

  • Jakiś czas temu wszystkich wielbicieli lodów zelektryzowała informacja o tym, iż deser ten rzekomo nie tuczy. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej tej ciekawej tezie. Fot. 123RF Jaki jest deser idealny? Taki, który doskonale smakuje, jest słodki i nie tuczy, a jeszcze lepiej jeśli odchudza. Czy to możliwe? Okazuje się, że tak! Co ciekawe, nie mówimy tutaj o wymyślnych słodkościach, zawierających w sobie wiele modnych i bardzo drogich składników. Według doniesień naukowców, tym cudownym deserem mają...

  • Papryka: Łagodna czy ostra?

    Najpopularniejsza jest papryka łagodna, zarówno czerwona, żółta, pomarańczowa, jak i zielona. Można ją jeść na surowo, dusić, piec, gotować lub grillować. Z kolei ostrzejsze odmiany, np. chili, pepperoni, habanero czy jalapeno, nadają potrawom pikantny smak.

  • Od dłuższego czasu wszystkich wielbicieli lodów elektryzuje informacja o tym, iż deser ten rzekomo nie tuczy. Jak jest w rzeczywistości? Postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej tej ciekawej tezie. Fot. 123RF/Picsel Jaki jest deser idealny? Taki, który doskonale smakuje, jest słodki i nie tuczy, a jeszcze lepiej jeśli odchudza. Czy to możliwe? Okazuje się, że tak! Co ciekawe, nie mówimy tutaj o wymyślnych słodkościach, zawierających w sobie wiele modnych i bardzo drogich składników. Według...

  • Jak sprawdzić, czy ananas jest dojrzały?

    ​Tylko dojrzały ananas zachwyci swoim smakiem. Jak to sprawdzić w sklepie?

  • Konina budzi ogromne kontrowersje, zwłaszcza w ostatnich dniach. Nagłówki gazet alarmują o kolejnej aferze mięsnej, a producenci gęsto się tłumaczą. Dlaczego koń w hamburgerze budzi takie emocje? Fot. 123RF/Picsel Konina nie truje Nie sposób zaprzeczyć, że mięso z konia jest zdrowe. Konina to mięso chude i co za tym idzie niskokaloryczne. Zawiera znaczne ilości żelaza oraz błonnika. Powszechnie uważa się, że jest zdrowsza od wieprzowiny oraz tańsza od wołowiny. Jako że koń nie jest w Polsce...

Wideo na temat: czy obrac
  • Zmysłowe smaki: Jak obrać ananasa?

    Lubisz ananasy, ale nie do końca wiesz, w jaki sposób je obierać? W nowym cyklu "Zmysłowych smaków" krok po kroku przekonasz się, że nawet pozornie najtrudniejsze kuchenne czynności należą do łatwych i przede wszystkim przyjemnych! Koniecznie zobacz, jak efektownie podać ten tropikalny owoc. Zobacz, jak wybrać odpowiedni egzemplarz i z czym go jeść! Polub "Zmysłowe smaki" na

  • Zmysłowe smaki: Jak obrać pomidory ze skórki?

    Sezon na pomidory trwa! Najlepiej smakują właśnie latem, zerwane prosto z krzaka. Można je jeść w wielu wariantach: świeże, faszerowane, w postaci keczupu, sosu, ze skórką lub bez. No właśnie… Czy wiecie, jak szybko obrać pomidory ze skórki? Jeśli nie, koniecznie zobaczcie nasz poradnik! Jak obrać pomidory ze skórki? – dokładne wskazówki znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe

  • Maja Hyży nie wstydzi się zdjęcia z blizną

    Maja Hyży jest jedną z nielicznych gwiazd, które nie poprawiają swoich zdjęć, aby wyglądać na nich korzystniej. Wokalistka często publikuje w mediach społecznościowych fotki, na których nie ukrywa szpecących ciało blizn lub niedoskonałego brzucha. Czy wypuszczając takie zdjęcia, nie obawia się krytyki? - Spodziewałam się pozytywnego odbioru, bo znam swoich fanów i ludzi, którzy są na Instagramie