• Informacje na temat:

    czy można trzymać mięso w wodzie

Przepisy na temat: czy można trzymać mięso w wodzie
  • Czarna... sól

    Do sezonowania mięsa, do pieczeni, do dań jednogarnkowych lub wykańczania potraw - oto, do czego można wykorzystać czarną sól. Szef kuchni Aleksander Baron uzyskuje ją z resztek suchego chleba razowego, z którego robi coś na wzór spalonego ciasta...

  • Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Nadszedł więc czas na to, by zakisić cebulę i poznać jej smak.

  • Zasady mrożenia żywności, które musisz znać

    Mrożenie to popularny sposób na konserwację żywności. Panuje przekonanie, że mrozić "na później" można wszystko. Nie każdy jednak wie, że po rozmrożeniu niektóre produkty tracą wartości odżywcze. Część z nich może też zyskać mało apetyczny wygląd i konsystencję. Warto zatem wiedzieć, co zamrażać, a co przechowywać w inny sposób.

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera, posypany oregano i polany zielono złocistą oliwą to najprostsza przekąska (mezze), którą można dostać w każdej greckiej ouzerii i tawernie.

  • Jak już zdąrzyliście pewnie zauważyć bardzo lubię niezbyt słodkie i mocno cytrynowe desery. Jeśli również lubicie te klimaty to zapraszam na moje dzisiejsze ciasto. Jest bardzo orzeźwiające, idealne na ostatnie upały. W smaku przypomina trochę sernik na zimno, chociaż nie ma w nim ani odrobiny sera. Jeśli chcecie być bardziej ambitni można je przygotować na upieczonym własnoręcznie cienkim biszkopcie, a jeśli zwyczajnie nie macie na to czasu, można go spokojnie zastąpić gotowymi biszkoptami,...

  • Zioła z kuchennego parapetu

    ...zamiennik soli: Światowa Organizacja Zdrowia od lat alarmuje, że jemy za dużo soli. Tymczasem w wielu potrawach z powodzeniem można ją zastąpić estragonem, tymiankiem albo lubczykiem. Ten ostatni doskonale(...) oraz ciężkostrawnych warzyw strączkowych. Majeranek, tymianek, bazylia czy cząber regulują proces przemiany materii, dzięki czemu jedzenie jest w odpowiednim tempie trawione i nie zalega w przewodzie...

  • Przepisu nie przejęłam od babci (nie znałam jej, urodziłam się już po jej śmierci). Nie gotowała jej moja mama, która z własnego domu wyniosła tradycję przyrządzania kapusty z grzybami. Ojciec owszem – wspominał ten smak, ale nie umiał nic więcej powiedzieć. W końcu, w dobie Internetu, sama zaczęłam szukać przepisu na tę niemal legendarną kapustę. I jak już znalazłam, to na stałe zagościła w naszym świątecznym menu. Największymi smakoszami grochu z kapustą okazali się mój nieżyjący już ojciec...

  • Siła prostoty. Gęś na św. Marcina

    ...konserwujący, dlatego można w nim także przechowywać mięso. Co więcej, produkt jest stosowany jako środek przeciwreumatyczny, jest pomocny  m.in. w chorobach układu oddechowego oraz bólach stawów, czy(...) z uwagi na fakt, że mięso to jest chudsze m.in. od wieprzowiny, co więcej - znajdziemy w nim nienasycone kwasy tłuszczowe, a także bogactwo witamin A, E, B jak również minerałów takich jak: potas...

  • Czy smażenie na wodzie w ogóle jest wykonalne? Jasne że tak! Świetnie sprawdza się przy rybie. Oto prosty sposób, jak niesamowicie szybko i kompletnie bez użycia tłuszczu, można przygotować smaczną rybę.

Artykuły na temat: czy można trzymać mięso w wodzie
  • Cukrzycę można oswoić

    Jesteś zasapana po krótkim spacerze i sądzisz, że to wina nadwagi? Męczysz się, mimo że jesteś szczupła? Te objawy mogą świadczyć o cukrzycy. Sprawdź, co jeszcze może ją zapowiadać i jak wygląda leczenie.

  • Dobre mięso mielone powinno wyglądać świeżo i mieć różowo-czerwoną barwę. Co jednak w przypadku, gdy po kilku dniach zszarzeje? Czy nadal nadaje się do zjedzenia? Fot. 123RF/Picsel Mięso mielone jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Możecie wykorzystać je do przygotowania wielu potraw, w tym gołąbków, aromatycznego sosu bolońskiego lub tradycyjnych kotletów. Co oczywiste, w czasie zakupów staramy się wybierać mięso najwyższej jakości. Często zdarza się, iż starannie wybrany...

  • Trzymaj linię dzięki przyprawom!

    ..., możemy bez wysiłku spalić dziennie dodatkowo ok. 200 kalorii! Oto najskuteczniejsi pogromcy tłuszczyku: Papryka chili Zawiera kaipsycynę, substancję o charakterystycznym, palącym smaku. Zdaniem(...), makaronów czy pizzy. Pieprz cayenne To nic innego jak suszone i sproszkowane nasiona i strąki różnych odmian papryczki chili. Ostry smak (choć nieco łagodniejszy niż w klasycznym chili) i odchudzające...

  • Lodówka jest urządzeniem niezbędnym we współczesnej kuchni. Nie wszystko jednak powinno w niej lądować… Co powinniśmy wyrzucić z lodówki raz na zawsze? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Pomidor Zobacz też: 10 zaskakujących faktów o pomidorach >> Pomidory same w sobie uwielbiają ciepło. Im cieplej, tym dla nich lepiej, rosną wtedy bujnie i stają się intensywnie czerwone. Po zerwaniu zmienia się to tylko trochę. Pomidory najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, ale nie bezpośrednio na słońcu....

  • Na czym najlepiej gotować zupę?

    ...i w czasie gotowania tracą swoje właściwości). Wywar można przygotować raz na kilka dni, a potem przechowywać do 3 dni w lodówce - nie straci smaku i właściwości. W zamrażarce można go trzymać nawet(...) pij trzy razy dziennie, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny. Można go pić na gorąco lub zimno, najlepiej przez  2-3 tygodnie. Na pieczonych kościach  Osobom lubiącym mięso warto polecić tzw...

  • Rośliny strączkowe są jednym z zamienników mięsa. Czy można jednak wykluczyć mięso i zastąpić je tymi warzywami? Nie do końca… Czy bób, fasolka szparagowa, groch czy cieciorka zastąpią mięso?  Fot. 123RF.COM/PICSEL Rośliny strączkowe mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Bez pomocy innych produktów, nie są w stanie jednak całkowicie zastąpić mięsa w diecie. Dlaczego wartro zastanowić się nad wykreśleniem mięsa z diety? Sprawdź! >> Co takiego mają w sobie rośliny strączkowe?...

  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    ...postępujemy 3-4 razy (podobnie jak przy cieście francuskim). Kurę wkładamy do garnka wraz z obraną włoszczyzną, odrobiną soli oraz pieprzu. Zalewamy do pełna wodą i gotujemy pod przykryciem, aż mięso(...)Maria Iwaszkiewicz - córka Anny i Jarosław to kronikarka polskiej kultury jedzenia. W czasach PRL-owskiej rzeczywistości przypominała, jak jadano przed wojną, ratowała od zapomnienia dawne przepisy...

  • Zobaczcie, co nasi sportowcy będą mogli przekąsić jeśli wybiorą się na zwiedzanie rosyjskiego kurortu, Soczi, nazywanej "Kawkazskają Rivierą". Może podczas oglądania zimowych zmagań też skusicie się na wypróbowanie rosyjskiej kuchni tego regionu? Ten nadmorski kurort nie kojarzy się z Rosją.      fot. Ojj! 600/wikipedia Soczi leży w klimacie subtropikalnym, jest tam więc wilgotno i ciepło. Miasto może się pochwalić aż 300 słonecznymi dniami w roku. Ze względu na wielu turystów i słoneczną...

  • ...przenikliwych ciemności. – Hej, słyszysz mnie? – kobieta ponowiła pytanie. Odnosiła się dziewczyny z przyjaźnią, w jej głosie nie można było wyczuć pogardy, wyższości ani brutalności. – Gdzie jestem(...), obrzydliwie bogatych, która między sobą załatwia pewne ,,interesy’’. W pewnym momencie zwykłe umowy przestały ich ekscytować, ile można rozprawiać o warunkach sprzedaży akcji czy udziałów? Nieważne. Więc...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...