• Informacje na temat:

    czy mozna gotowac warzywa na patelnie

Przepisy na temat: czy mozna gotowac warzywa na patelnie
  • Dynia, topinambur czy skorzonera - warzywa jesiennej kuchni

    Jesień to fantastyczna pora roku na gotowanie, ponieważ pojawia się bardzo dużo sezonowych warzyw - dynia, niedoceniony topinambur czy zapomniana skorzonera. Warzywa korzeniowe nabierają jesienią pełnego smaku - przekonuje ekspert kulinarny Jakub Mikołajczak.

  • Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Nadszedł więc czas na to, by zakisić cebulę i poznać jej smak.

  • Słownik trudnych terminów kulinarnych – czego nie wiemy jeszcze o gotowaniu?

    Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach.

  • Dziś polecam Wam trochę kolorowej fantazji.

  • Fasolka z patelni

    Z warzywami i schabem.

  • zdrowo i kolorowo

  • Dynia: Na słodko czy na ostro?

    Polacy pokochali dynię! Nic dziwnego: jej nieoczywisty smak sprawia, że można ją wykorzystać zarówno do potraw wytrawnych, jak i bardzo słodkich. A teraz możemy kupić ją za grosze!

  • GOTUJMY TAK, ABY ZACHOWAĆ JAK NAJWIĘCEJ CENNYCH SUBSTANCJI:

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ..., ale w całości położony. Pieczeń, kiedyś zające były... Jak ja bym zająca zjadła, ale dziś nie dostaniesz. Zupa z węgorza Z włoszczyzny ugotować bulion. Dodać liść i ziele. Kiedy warzywa będą(...)Przeczytaj fragment książki "Kuchnia na plebanii": Stefania Hoffmann i Irena Sieradzka całe życie zawodowe spędziły, gotując na plebaniach. Pierwsza - córka przedwojennego zarządcy kościelnego...

  • Pyszne warzywa z pędami bambusa i grzybkami mun. Proste do wykonania danie. pełne chińskich smaków.

Artykuły na temat: czy mozna gotowac warzywa na patelnie
  • Gotuję, nie marnuję!

    .... Później przydadzą się do duszonych potraw czy sosów. Owoce i warzywa: Pokrój na kawałki, wrzucić do blendera, dodaj wodę, jogurt lub mleko i coś zielonego (szpinak, jarmuż, pietruszkę). I masz pyszny(...)Dlaczego wyrzucamy? Po pierwsze, robimy zbyt duże zakupy, bez listy i bez planu. Po drugie, nie wiemy, co zrobić z resztką twarożku, pianą z białek czy zwiędniętą sałatą. Czyli tym, co zostało nam...

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...

  • Smaczne i zdrowe gotowanie

    ...lodówki, do przegródki na warzywa. Dzięki temu nie wyschną, ani nie zgniją. Mrożenie chleba Papierowy ręcznik świetnie sprawdza się także przy przechowywaniu pieczywa. Jeśli kupimy zbyt dużo chleba(...) powtórzyć. Jak odsączyć nadmiar tłuszczu? Tradycyjna polska kuchnia jest syta i tłusta. Wiele potraw, jak na przykład schabowy, dorsz w panierce czy placki ziemniaczane, wymaga głębokiego smażenia. Są...

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...

  • Gotuj razem z Sophią Loren

    Przedstawiamy 5 przepisów z książki "W kuchni z miłością. Najlepsze włoskie przepisy Sophii Loren", w której znajdziesz ponad 300 przepisów na przystawki, zupy, makarony, mięsa, ryby, warzywa i desery.

  • Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną. Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego...

  • Siedem trików na oszczędne gotowanie i pieczenie

    .... Schłodzą jej wnętrze, co zmniejszy pobór prądu. 3. Idealnie dopasowane Garnki i patelnie, w których gotujemy czy smażymy potrawy, powinny być dostosowane do wielkości palników. Tak, aby płomienie(...)1. Mniej znaczy taniej Nie gotujmy pełnego czajnika wody, gdy chcemy zaparzyć dwie szklanki herbaty. Odmierzmy potrzebną ilość, aby nie marnować prądu lub gazu. Pamiętajmy też o zakładaniu gwizdka...

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

  • Młode warzywa

    Tylko o tej porze roku są tak soczyste, pełne witamin i wartości odżywczych. Jedzmy je na zdrowie!

  • O tym, że warto jeść warzywa wie niemal każdy. Ale czy dotyczy to wszystkich warzyw? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają produkty sprzedawane w puszkach, które przed zapakowaniem poddawane są obróbce termicznej?   Fot. 123RF Puszka bywa doskonałym pomocnikiem, gdy goni nas czas, a obiad musi szybko pojawić się na stole. Ale zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy droga na skróty jest zawsze dobrym wyborem? Czy warzywa konserwowe są równie zdrowe, co te świeże? Postanowiliśmy odpowiedzieć na...